Jyllands-Posten

Ikke alle aarhusiane­re er lige begejstred­e for pant på koppen

I et døgn har en lang raekke kaffebarer i Aarhus gjort det muligt for forbrugere at vaelge en to go-kop med pant. Jyllands-Posten har spurgt til modtagelse­n – og den er blandet.

- MATILDE KROGSGAARD BENNY KJØLHEDE matilde.krogsgaard@jp.dk benny.kjoelhede@jp.dk

»Se, det er den nye pantautoma­t til kaffe.«

»Det er fandme smart. Men måske lidt dyrt?«

»Det er fucking

Som den første har Aarhus Kommune netop indført et grønt tiltag om pant på takeawayem­ballage. Naermere bestemt på den populaere to go-kop, som kaffeelske­nde aarhusiane­re nu kan pante i stedet for at smide direkte i åen eller i skraldespa­nden.

Hvis de altså ønsker at betale de 5 kr. ekstra, som den pantvenlig­e kop koster. Og vil de det?

Jyllands-Posten har taget en tur ned gennem Aarhus midtby for at høre til modtagelse­n af den nye kop.

En af de kaffebarer, der er med i forsøget, er Coffee Collective for enden af Guldsmedga­de.

Her sidder den 22-årige Rebekka Didriksen og den 23årige Vicki Mortensen ved et rødt og vaklende cafebord. Sammen har de trodset januarkuld­en og snakker nu om dagens gøremål, mens de i haenderne holder en hvid kaffekop med et blåt plastiklåg.

En genanvende­lig kop, som Coffee Collective udbyder på samme vis som 44 andre cafeer og restaurant­er i Aarhus.

»Det er et genialt koncept. Altså det er jo ikke svaerere end at pante,« siger Rebekka Didriksen, mens Vicki Mortensen nikker. Hun arbejder selv på cafeen og vil »til enhver tid« vaelge pantkoppen, hvis muligheden byder sig.

»Man får jo pengene igen, og det er altså en billig pris for lidt god samvittigh­ed.« Alligevel er hun godt klar over, at der kan vaere langt mellem gode intentione­r og handling.

»Det er en god idé, men folk er jo vanedyr. Det kommer helt sikkert til at kraeve tilvaennin­g,« siger hun om det treårige forsøg, som hendes arbejdspla­ds er en del af.

Et simpelt koncept, hvor man helt lavpraktis­k betaler 5 kr. for at få den genanvende­lige kop. Penge, som man åndssvagt.«

Skal jeg vaere helt aerlig, så er det nok nemmere bare at tage den almindelig­e kop JONAS HASSAN

efterfølge­nde får tilbage ved at smide koppen i en af de 2530 pantautoma­ter, der er placeret rundtomkri­ng i byen.

Og konceptet bliver da også modtaget med kyshånd, siger Mikkel Johannsen, der er souschef ved Coffe Collective. Noget, der dog ikke synes at praege travlheden denne torsdag, men ifølge Mikkel Johannsen skyldes det vejret. Det er også koldt.

Han fortaeller, at caféen tidligere har arbejdet med konceptet ”Kleen Hub”, der minder lidt om det nye pantsystem. Her skulle forbrugern­e dog downloade en app og via appen registrere, når de afleverede koppen hos det rette sted.

»Det fungerede ikke for vores kunder,« erkender Mikkel Johannsen, og caféen endte derfor med at droppe samarbejde­t. Fiaskoen gør dog ikke souschefen mindre optimistis­k omkring den nye pantkop.

»Det skal bare vaere nemt for folk, og det er det her. Der er jo en pantautoma­t med 200 meters afstand i midtbyen.«

Direkte spurgt, om han tror, interessen fortsaette­r, lyder svaret:

»De (Aarhus Kommune red.) har gjort det nemt for os, så det håber jeg,« siger han, mens en kollega ved siden af fortaeller en kunde om det nye koncept.

Det er tydeligt, at folk er interesser­ede.

Almindelig kop er nemmere

Og måske er det meget godt, at aarhusiane­rne viser interesse. For selvom der indtil videre er tale om et treårigt forsøg, kan konceptet i fremtiden blive til lov.

Fra regeringen­s side er der således blevet fastsat et mål om en 50 pct.s reduktion af visse takeawayem­ballager af plastic i 2026.

Men trods den store interesse fra nogle borgere er nyheden endnu ikke nået hele byen rundt. Ikke langt fra Magasin står kaerestepa­rret Jonas Hassan og Clara Ellegaard.

Det 23-årige par er – lidt forsinket – i gang med at åbne de sidste låger i den velkendte Aarhus-julekalend­er, og i dag bød lågen på en gratis hotdog ved pølsevogne­n midt på gågaden.

Clara Ellegaard skyller en kradser med det hele ned med en kaffe fra Kaffebar’ Rolig ved Normal.

Selvom kaffebaren er med i forsøget om den pantvenlig­e kop, mener hun ikke at vaere blevet tilbudt det miljøvenli­ge alternativ. Hun er faktisk heller ikke sikker på, at hun ville benytte muligheden.

»Jeg burde nok gøre det, men ja, jeg ved ikke, om vi lige kommer forbi sådan en automat i dag.«

Hendes kaereste er enig, men gumler alligevel lidt på svaret og sin hotdog, inden han siger:

»Skal jeg vaere helt aerlig, så er det nok nemmere bare at tage den almindelig­e kop.«

20 kopper på et døgn

»Hvad er det for en maskine, du har der?« spørger en aeldre mand to unge mennesker.

Den 22-årige Emil Agerfeldt og den 23-årige Helle Villensgaa­rd står foran en af de mange nye pantmaskin­er. Den kommer fra virksomhed­en Tomra, der har lavet pantløsnin­gen i samarbejde med Aarhus Kommune.

Midt på eftermidda­gen er makkerparr­et nu i fuld gang med at tømme maskinen for at transporte­re de genanvende­lige kopper videre til et lokalt vaskeri, så de kan blive renset.

Hurtigt dropper de dog den oprindelig­e plan. Der ligger højst 20 kopper i den store hvide pose.

»Men det startede jo også først i går,« påpeger Emil Agerfeldt.

Som den aeldre herre oplever makkerparr­et mange aarhusiane­re, som nysgerrigt spørger ind til de nye maskiner. Men der er også nogle, der finder tiltaget åndssvagt.

»Det er ikke et kommunalt ansvar. Og det er også dyrt at gøre maskinerne rene hver dag,« siger en ung mand, da han passerer maskinen. Han vil dog ikke interviewe­s, men bare fortaelle, at det nye tiltag »er dumt.«

Hvad man skal gøre i stedet, har han ikke et bud på.

 ?? ?? Vicki Mortensen sammen med veninden Rebekka Didriksen.
Vicki Mortensen sammen med veninden Rebekka Didriksen.
 ?? ?? Når man har afleveret koppen, bliver den sendt til et lokalt renseri for at blive renset, hvorefter den bliver fragtet tilbage til brug i kaffebarer­ene.
Når man har afleveret koppen, bliver den sendt til et lokalt renseri for at blive renset, hvorefter den bliver fragtet tilbage til brug i kaffebarer­ene.
 ?? ?? Jonas Hassan, 23 år, er ikke sikker på, at han vil bruge to go-koppen i fremtiden.
Jonas Hassan, 23 år, er ikke sikker på, at han vil bruge to go-koppen i fremtiden.
 ?? ?? Som et nyt tiltag har Aarhus Kommune indført pant på takeawayem­ballage.
Som et nyt tiltag har Aarhus Kommune indført pant på takeawayem­ballage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark