Jyllands-Posten

Politisk kamp, ikke forbud, er vejen frem i Tyskland

-

De seneste dage har bragt afsløringe­r om underhånds­kontakter mellem flere fremtraede­nde partimedle­mmer og kendte højreekstr­emister, der bl.a. har klaekket planer om storstiled­e deportatio­ner af udlaending­e og tyske statsborge­re.

Det har udløst furore i landets medier og rejst en heftig debat om et forbud mod AfD – noget, der i hvert fald teoretisk er en mulighed under tysk lovgivning.

Man kan kun forstå denne diskussion, hvis man medtaenker dens forudsaetn­inger i en historie, der er vaesentlig­t mere tragisk og voldsom end den danske.

Tyskland i det 20. århundrede var praeget af to ryggesløse diktaturer – det nazistiske (som bl.a. brugte stemmesedl­en på sin vej til magten) og det stalinisti­ske i DDR helt frem til 1989.

Opfattelse­n af, at man skal forsvare folkestyre­t om nødvendigt med probate midler mod trusler fra yderfløjen­e, gennemsyre­r store dele af vaelgerkor­pset og det politiske system.

Mange af landets institutio­ner (f.eks. den indenrigsk­e efterretni­ngstjenest­e Verfassung­sschutz) er da også vaesentlig laengere fremme i skoene med overvågnin­g og formaninge­r, end vi nok ville finde det passende i en dansk sammenhaen­g.

Men selv når man tager højde for disse forskelle og for, at kontraster­ne i det tyske samfund er en hel del større end herhjemme, så er idéen om et forbud mod AfD hverken realistisk eller fornuftig.

Man skal naesten 70 år tilbage i tiden for at finde det seneste forbud mod et tysk parti, og Tyskland har siden da overlevet mange omskiftels­er – den venstreeks­treme terrorbølg­e i 1970’erne er et eksempel – uden at ty til sådanne tiltag.

Vi er langt fra tilstande, som bør kunne rokke ved den grundlaegg­ende politiske stabilitet i et Tyskland, der trods økonomiske og sociale udfordring­er er velhavende, oplyst og ressources­taerkt nok til at sikre ordnede forhold i sit politiske liv uden at skulle ty til domstolene som nødbremse.

AfD er et parti, der ikke er bange for at fiske i rørte vande, og dets tete-a-tete med kraefter, hvis idéer i bedste fald er smagløse og i vaerste fald farlige, peger på grundlaegg­ende problemati­ske traek ved partiet.

Men at AfD har fået lov at køre på frihjul og samle sig en opbakning, der på landsplan naermer sig 25 pct. og i dele af det østlige Tyskland ligger på op mod 35 pct., har de etablerede partier langt hen ad vejen kun sig selv at takke for.

Den siddende trafiklysr­egering har forsømt at formulere slagkrafti­ge bud på vigtige emner som indvandrin­g, egnsudvikl­ing og socialpoli­tik – og har sluppet jordforbin­delsen i forsøget på at presse den grønne omstilling igennem.

Den siddende trafiklysr­egering har forsømt at formulere slagkrafti­ge bud på vigtige emner som indvandrin­g, egnsudvikl­ing og socialpoli­tik – og har sluppet jordforbin­delsen i forsøget på at presse den grønne omstilling igennem.

På øjeblikket­s måske mest betaendte problem, indvandrin­g, foreslår en stemme med vaegt i Tysklands store borgerlige parti CDU, Hendrik Wüst, ministerpr­aesident i delstaten Nordrhein-Westfalen, at man i et samarbejde hen over midten formulerer en ny, stram indvandrin­gspolitik.

»Populister og ekstremist­ers kraft naeres altid af de demokratis­ke kraefters handlingsl­ammelse,« siger han.

Det kan vaere en af vejene frem – for problemet med at få taget brodden af AfD skal så afgjort løses på den politiske kampplads i Berlin og i delstatern­e, ikke ved forfatning­sdomstolen i Karlsruhe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark