Jyllands-Posten

Har FN glemt sit ansvar i Libanon?

- JØRGEN JELSTRUP

FN bruger mange kraefter på den vanskelige opgave at beskytte befolkning­en i Gaza og forsyne den med nødhjaelp m.m. under terrorgrup­pen Hamas’ kamp mod Israel.

FN synes derimod ikke at bruge mange kraefter på at beskytte befolkning­en i Israel og Libanon mod konsekvens­erne af den muslimske milits Hizbollahs beskydning af Israel fra Libanon.

FN har en styrke, United Nations Interim Force in Lebanon/UNIFIL, på omkring 10.000 mand fra 48 nationer indsat i det sydlige Libanon for at sikre området i samarbejde med den libanesisk­e haer og holde det frit for fjendtligh­eder og våben.

Styrken fik senest sit FN-mandat fornyet i september 2023. Man kan imidlertid i medierne følge, hvordan den iransk-støttede Hizbollahm­ilits

siden Hamas’ terrorangr­eb 7/ 10 problemfri­t og naesten dagligt har beskudt det nordlige Israel fra FN-styrkens ansvarsomr­åde for at binde israelske styrker og derved støtte Hamas. Israel har besvaret ilden fra eget område for ikke at eskalere konflikten og har måttet evakuere omkring 800.000 indbyggere fra graenseomr­ådet.

Tusindvis af libanesere har også måttet forlade graenseomr­ådet.

Det synes ikke, som om FN og UNIFIL løser sin opgave?

Tidl. oberst, ledelsesko­nsulent, Odense

Man hører meget om FN’s indsats for Gaza, men intet om FN’s indsats over for Hizbollahs beskydning fra Libanon.

Så spørgsmåle­t er, om den libanesisk­e haer og UNIFIL samt FN har ladet sig kue af magtfulde Hizbollah, der synes at have frit spil i området op til Israels graense – eller FN har glemt sit ansvar i Libanon?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark