Jyllands-Posten

Vi er gidsler i Mellemøste­ns konflikter

Med olie og migranter, islam, hellige lande og terror eksportere­r Mellemøste­n problemer til verden. Europa kan ikke gøre meget andet ved dem end at reducere sin import af energi og migranter derfra.

- GUNNAR OLESEN

Mellemøste­n er – med al respekt for rig historie, kultur og gastronomi – lige så specielt som navnet. Uden olie havde det vaeret fattigt som Afrika, eneste anden region med stor befolkning­svaekst. Uden olie og Israel havde det passet sig selv. Uden islams betydning havde de vidt forskellig­e lande ikke udgjort nogen region.

Men da man nu har alt det, giver kombinatio­nen en asymmetris­k magt til at påvirke resten af verden, hvad Gazakrigen har sat på spidsen.

Islam er en enkel religion: Man følger profetens regler for et ordentligt liv mod belønning hinsides. På tvaers af politisk splittelse formår den at samle verdens muslimer, hvis kerneområd­e er Stormellem­østen fra Marokko til Pakistan med en lille milliard mennesker.

Modsat Nassers og Ghaddafis forgaeves forsøg på at samle de ensartede arabiske lande. Den Arabiske Liga har, til forskel fra andre regioner, ikke gennemført noget faelles af betydning. Men Den Muslimske Samarbejds­organisati­on har med 57 medlemslan­de fået internatio­nal betydning, hvad Danmark fik at føle med profettegn­inger og koranafbra­endinger.

Ifølge islam bør muslimerne have én åndelig og verdslig leder, kaliffen, som i Bagdad for 1.000 år siden. En sådan har der, til de rettroende­s skuffelse, ikke vaeret siden det tyrkiske imperiums fald efter Første Verdenskri­g. Han blev afsat og til deres vrede afløst af Atatürks moderniser­ing efter vestligt forbillede.

Efter Anden Verdenskri­g blev de muslimske lande opfattet som ulande, der ifølge FN’s udviklings­program stadig praeges af mangelfuld uddannelse, ligestilli­ng og civilsamfu­nd. Fordums storhed, hvor arabiske og tyrkiske riger truede Europa, byggede på militaer magt, handel og slavehold. Sådanne samfund blev overhalet af en moderne udvikling i Vesten, som man ikke søgte at få del i.

Deres ledere ville moderniser­e efter vestlig eller sovjetisk model. Bortset fra olielande som SaudiArabi­en, hvor rigdom blev brugt til infrastruk­tur, overklasse­luksus og velfaerd for befolkning­en – samt som helligt hjemsted for Mekka og Medina til konservati­v muslimsk mission.

Politisk kultur var og er autoritaer og fragmenter­et. Mellem diktatur og sharia-lov er det vigtige familie og slaegt/klan. Myndighede­r bøjer man sig for, hvis man ikke kan smyge sig udenom. Med trange kår for demokratis­k debat praeges folkelig politik af vrede og karisma.

Diktatorer moderniser­ede en del og undertrykt­e islamistis­k utilfredsh­ed, som blev styrket med Israels oprettelse og senere besaettels­e af rest-Palaestina. Oliestater demonstrer­ede deres økonomiske magt med embargo og prisstigni­nger. Men i 1979 blev shia-praestesty­re indført i Iran, og i Afghanista­n startede mange års krig, som fik bevaebnet og radikalise­ret sunni-islamismen, der gik efter magten og påvirkede den almindelig­e kulturmusl­im mod mere fromhed og intoleranc­e.

Frem til nederlaget i 2018 for Islamisk Stats kalifat var arabiske lande praeget af islamistis­ke oprør, mens en mindre religiøs ungdom ikke fik indført demokrati. Vesten blev involveret som terrormål, og da det fejlagtigt mente at kunne styre udviklinge­n i Afghanista­n og Irak med militaer magt. Og ved, at en voksende muslimsk minoritet i Europa mest holdt sig for sig selv og forblev mere tro mod religiøse og kulturelle normer end hjemlanden­e. I delvis opposition til omgivende samfund.

Da IS var besejret, tegnede fremtiden sig mere fredelig i arabiske lande udfordret af overbefolk­ning og klimasårba­rhed. Regimer var indstillet på samarbejde med Vesten for at tiltraekke investerin­ger og på normaliser­ing af forholdet til Israel trods dets blokering af en tostatsløs­ning. Man var traette af Hamas, den tilbagevae­rende del af Det Muslimske Broderskab.

Selv i Saudi-Arabien blev religiøs ortodoksi skubbet til side for en moderniser­ing, der skulle ruste til en fremtid uden olie. Som udtryk for, hvor kompleks mellemøstl­ig politik er, forener Qatar det rige og moderne med ortodoksi og støtte til Hamas, hvad der giver dem en niche som ”alles ven”.

Men i Stormellem­østen vandt statslig islamisme frem. Iran opbyggede, trods indre problemer og blokade, atomar kapacitet og staerke shia-militser i Irak, Libanon og Yemen samt allierede sig med Hamas, trods trosforske­lle. Det sekulaere Tyrkiet blev gen-islamisere­t fra 2002 under Erdogan, ”den nye kalif”. Han har som en, i Vesten overset, triumf erobret det armenske Nagorno Karabakh. Taliban vandt i Afghanista­n. Hvortil kommer ikke-statslig sunni-islamismes fremgang i Afrika.

Udsigten til, at palaestine­nserne blev glemt, førte Hamas til et brutalt og ydmygende terrorangr­eb for at sikre et hårdt nok israelsk svar til at skabe sympati og vrede, for at den arabiske gade ville tvinge regeringer til at indstille normaliser­ing.

Det er dog en streg i regningen for Hamas, at Hizbollah ikke har angrebet Israel fuldt ud. Måske fordi Iran ikke vil risikere et israelsk angreb for at forpurre dets udvikling af a-våben i ly af krigen.

Gazakrigen blev en ny ”asymmetris­k verdenskri­g”, hvor terror, gidseltagn­ing og benaegtend­e spin gør svaghed staerk.

Hamas bruger gidsler til forhandlin­g og holder Gazas befolkning som gidsel i krigen, på lignende vis som Hizbollah holder Libanon og Houti Yemen, hvorfra internatio­nal skibsfart gøres til gidsel i konflikten. FN’s organisati­on for palaestine­nsiske flygtninge forsyner et Gaza under Hamas-kontrol, også under krigen.

Internatio­nal rådgiver, cand.scient.pol., Roskilde

I et større billede kan Iran siges at bruge Hamas m.fl. som daekke for sin udvikling af a-våben. Europaeisk­e regeringer er forsigtige med at udtrykke støtte til Israel for, som Lars Løkke siger, ikke at udfordre sammenhaen­gen i samfundet. En voksende muslimsk befolkning­sandel har, støttet af de venstrelib­erale, erobret også den europaeisk­e gade med krav om en varig våbenhvile, der vil vaere en sejr for Hamas. Regeringer frygter ny terror, herunder mod jøder.

I det helt store perspektiv er Vesten og dets økonomi gidsel for mellemøstl­ig politik. Rusland og Kina bruger Gazakrigen til at isolere det fra resten.

Vejen mod en mulig normaliser­ing af Mellemøste­n går over fred mellem Israel og palaestine­nserne! Det ville kraeve israelsk de facto-accept af to stater og afgivelse af bosaettels­er. Hvilket naeppe sker med Netanyahu ved roret, eller før USA’s praesident­valg er overstået.

Det sandsynlig­e er, at krigen fortsaette­r, til Hamas er nedkaempet militaert – og Iran har fået a-våben, hvad Saudi-Arabien i så fald også får om nogle år. En anden mulighed er et israelsk angreb på Iran for at forhindre, at det får avåben. Det ville føre til fuld krig med Hizbollah, måske vaebnet opstand på Vestbredde­n og endnu mere spaending.

I den bedste af alle verdener kan nye regeringer i USA og Israel føre i retning af den fred og afspaendin­g, som de fleste trods alt ønsker.

Europa kan ikke gøre meget til eller fra. Andet end at frigøre sig fra gidselroll­en ved at reducere sin afhaengigh­ed af Mellemøste­ns olie og gas, bremse indvandrin­g derfra, turde markere effektivt for muslimske mindretal, at de skal følge demokratie­ts regler og bekaempe voksende kriminalit­et blandt dem.

Hvilket kraever, at der gøres noget ved den grønne omstilling, samt interesse for fred med Rusland frem for mere udsigtsløs krig på Ukraines bekostning.

Det var vel også det, vi ville i Europa, men måske er kommet til at glemme undervejs?

 ?? ?? Frem til nederlaget i 2018 for Islamisk Stats kalifat var arabiske lande praeget af islamistis­ke oprør, mens en mindre religiøs ungdom ikke fik indført demokrati. Vesten blev involveret som terrormål. Og ved, at en voksende muslimsk minoritet i Europa mest holdt sig for sig selv og forblev mere tro mod religiøse og kulturelle normer end hjemlanden­e, skriver Gunnar Olesen. Arkivfoto: Emil Agerskov
Frem til nederlaget i 2018 for Islamisk Stats kalifat var arabiske lande praeget af islamistis­ke oprør, mens en mindre religiøs ungdom ikke fik indført demokrati. Vesten blev involveret som terrormål. Og ved, at en voksende muslimsk minoritet i Europa mest holdt sig for sig selv og forblev mere tro mod religiøse og kulturelle normer end hjemlanden­e, skriver Gunnar Olesen. Arkivfoto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark