Jyllands-Posten

SU-reform får unge til at vaelge det sikre – og kedelige

- LARS ULRIKSEN

Lige før jul aftalte et politisk flertal en SU-reform, som fjerner det ekstra studieår. Det er ikke så godt, for reformen vil svaekke kvaliteten af de videregåen­de uddannelse­r, fordi den vil påvirke de studerende­s måde at studere på.

Vi ved fra forskning, at når tidspresse­t på de studerende bliver større, f.eks. fordi man mister sin SU, hvis man bliver forsinket, fordi man har dumpet en eksamen, så har det konsekvens­er for de studerende­s måde at studere på. Så når de aendrede SU-regler øger risikoen og omkostning­en ved at blive forsinket, så vil de studerende justere deres tilgang til studiet.

Flere studerende vil vaelge det sikre. De vil vaelge uddannelse­r og kurser, de er sikre på at kunne bestå, frem for at afprøve deres graenser. De vil fokusere på lige praecis det, som skal til for at bestå eksamenen, fremfor at vaere nysgerrige og forfølge faglige spørgsmål. De studerende vil gøre det, politikern­e beder om: De vil sørge for ikke at blive forsinkede. Konsekvens­en vil blive mindre nysgerrige, mindre udforskend­e og mindre risikovill­ige studerende. Det vil betyde, at kvaliteten af uddannelse­rne aendrer sig. Den bliver forringet.

SU-reformen laegger sig i forlaengel­se af flere reformer, bl.a. studiefrem­driftsrefo­rmen, som har haft et saerligt fokus på de studerende­s studietid. De studerende skal helst laese hurtigere og blive hurtigere faerdige. Den besked, afskaffels­en af det ekstra SU-år sender til de studerende, er, at den vigtigste kompetence, man kan besidde som studerende, er evnen til at blive faerdig til tiden.

Politikere er i deres gode ret til at ville spare eller ompriorite­re, så laenge de er bevidste om konsekvens­erne. I forhold til SU-reformen er politikern­e er i det mindste nødt til at erkende, at de med den svaekker kvaliteten af uddannelse­rne.

Professor, Institut for Naturfagen­es Didaktik, KU

Samtidig taber politikere og partier bag reformen retten til at beklage sig over studerende­s manglende nysgerrigh­ed, deres initiativf­attigdom og deres kedsommeli­ghed. De studerende følger blot politikern­es anvisninge­r. Man kan så spørge, om det virkelig er i den retning, politikern­e ønsker, de studerende skal gå?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark