Jyllands-Posten

Norsk prinsesse er lidt af en hård negl

Norges prinsesse Ingrid Alexandra, aeldste datter af kronprinsp­arret, aftjener vaerneplig­t og skal fejre sin 20-års langt vaek fra luksus.

-

Hun sad ved siden af den danske prins Christian, da han i oktober fejrede sin 18års fødselsdag med en gallamidda­g på Christians­borg Slot.

Måske gav hun ham ovenikøbet et par gode råd med på vejen, før han skulle holde sin tale. For det var ikke lang tid siden, at hun havde stået i samme situation.

Søndag den 21. januar fylder den norske prinsesse Ingrid Alexandra 20 år.

Men dagen bliver fejret på noget anden vis, end da hendes 18-års fødselsdag blev markeret i sommeren 2022 – forskudt på grund af coronapand­emien.

Her var der indbudt til stor gallamidda­g, hvor prinsesse Ingrid Alexandra gjorde indtryk med sin tale, som henvendte sig til hver og en i sin familie. Stemmen knaekkede, og tårerne pressede sig på, da hun talte til sine brødre, prins Magnus og halvbror Marius.

Overskrift­erne om Norges kommende dronning skrev sig selv.

Aftjener vaerneplig­t

Hun er aeldste barn af kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit og dermed anden i raekken til den norske trone, som 86-årige kong Harald sidder på.

Når hendes far bliver konge, bliver Ingrid Alexandra dermed kronprinse­sse.

Ved 18-års-fejringen blev hun af bedstemor dronning Sonja beskrevet som »lidt af en hård negl, som hverken er bange for at hoppe i faldskaerm eller for at sige sin mening«.

Et praedikat, der kun er blevet mere rammende siden. Tidligere i januar begyndte hun i Forsvaret, hvor hun skal aftjene 12 måneders vaerneplig­t i Ingeniørba­taljonen.

Prinsesse Ingrid Alexandras 20-års fødselsdag bliver dermed fejret i helt andre rammer, end hun er vant til.

Aftjeninge­n sker i det nordlige Norge, hvor det kan blive rigtig, rigtig koldt. Hendes far, kronprins Haakon, støtter og ser det som et spaendende skridt for sin datter.

»Jeg har jo selv forsvarsba­ggrund og har laert meget af det. Jeg synes, det er en fin erfaring at have med, så det håber jeg, at det også bliver for hende,« har han sagt til NRK.

En chef for Ingeniørba­taljonen understreg­er over for NRK, at »prinsessen vil blive behandlet på samme måde som alle de andre soldater«.

Prinsessen har noget ballast, som hun har taget med til tiden i Forsvaret. I 18-års gave fik hun tre ”drømmedage” i tre forskellig­e grene af Forsvaret.

Derfor har hun blandt andet allerede prøvet at køre kampvogn, vaeret med på øvelse og hoppet i faldskaerm. Tidligere har hun også fløjet i et F-16-kampfly.

Så må året vise, om hun også kan vaenne sig til militaeret­s daglige strabadser og overgangen fra prinsessev­aerelse til at bo på vaerelse med fem andre.

 ?? ?? Den 21. januar bliver prinsesse Ingrid Alexandra 20 år.
Foto: NTB/ Ritzau Scanpix
Den 21. januar bliver prinsesse Ingrid Alexandra 20 år. Foto: NTB/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark