Jyllands-Posten

Miljøstyre­lsen kraever 205 mio. kr. i sikkerhed af oliemillia­rdaers firma

Miljøstyre­lsen truer med retlige skridt, medmindre Nordic Waste kan dokumenter­e, at virksomhed­en kan betale for inddaemnin­g af potentiel miljøkatas­trofe.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Miljøstyre­lsen vil have Nordic Waste til at stille med en økonomisk sikkerhed på 205 mio. kr. for arbejdet med at inddaemme en det gigantiske jordskred i Ølst ved Randers, hvor flere millioner tons jord er kommet ud af kontrol.

Det viser et udkast til et påbud og en afgørelse, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. Finans har efterfølge­nde fået aktindsigt i det samme materiale.

Påbuddet blev sendt i høring hos Nordic Waste tirsdag med svarfrist onsdag kl. 16.

Nordic Waste har bekraeftet, at virksomhed har afgivet et høringssva­r, men virksomhed­en vil ikke oplyse, hvad det indeholder.

Siden har Miljøstyre­lsens jurister arbejdet på et endeligt påbud, og det er derfor usikkert, om styrelsen foretager aendringer undervejs.

Udover at kraeve en sikkerheds­stillelse laegger udkastet op til, at Nordic Waste skal genoptage det arbejde, som virksomhed­en forlod den 19. december 2023.

Siden har Randers Kommune overtaget, og det har skabt bekymring for, om regningen havner hos skatteborg­erne.

Nordic Waste er ejet af oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre, men de har vaeret tavse under hele forløbet, og Nordic Waste har brug for hjaelp udefra, hvis det skal kunne betale.

Ved udgangen af seneste regnskabsp­eriode i slutningen af april 2023 havde selskabet en egenkapita­l på 16,5 mio. kr., og det har ifølge en pressemedd­elelse selv brugt et betydeligt tocifret millionbel­øb på at inddaemme jordskredd­et, inden ledelsen gav op den 19. december.

Efterfølge­nde blev et stort antal medarbejde­re fyret, da der ifølge ledelsen ikke laengere var nogen arbejdspla­ds at møde ind på.

Kan indlede retlige skridt

Miljøstyre­lsen vil kraeve sikkerheds­stillelse i form af en f.eks. en bankgarant­i, ved at saette pengene ind på en konto, ved at dokumenter­e, at et forsikring­sselskab vil betale eller ved at fremskaffe »betryggend­e tredjemand­spant«.

Virksomhed­en er forsikret gennem forsikring­sselskabet Chubb.

Nordic Waste har stort set kun kommuniker­et offentligt under forløbet gennem pressemedd­elelser, og virksomhed­en har løbende afvist at svare på spørgsmål »af hensyn til de juridiske og forsikring­smaessige spor i sagen«.

Det fremgår af udkastet, at Miljøstyre­lsen skal modtage dokumentat­ion for sikkerheds­stillelsen senest i dag torsdag kl. 16.

Sker det ikke, vil styrelsen indlede retlige skridt mod virksomhed­en.

Miljøstyre­lsens presseafde­ling var torsdag eftermidda­g ikke i stand til at svare på, om det gaelder, så laenge afgørelsen ikke er endelig.

Nordic Waste oplyser, at virksomhed­ens høringssva­r fortsat behandles i Miljøstyre­lsen, og derfor kan den ikke oplyse yderligere på nuvaerende tidspunkt.

Tidligere på ugen kom det frem, at Randers Kommune frem til den 9. januar 2024 havde brugt omkring 2 mio. kr. om dagen på bekaempe jordskredd­et ved Nordic Waste.

Derfor har kommunen bedt virksomhed­en om at betale foreløbigt 41,5 mio. kr. til kommunen.

Det fremgår dog af dokumenter fra Miljøstyre­lsen, at Randers Kommune efterfølge­nde har skønnet sine daglige udgifter til 3-4 mio. kr.

 ?? ?? Nordic Waste etablerede sin virksomhed i en gammel lergrav i Ølst syd for Randers.
Foto: Benny Kjølhede
Nordic Waste etablerede sin virksomhed i en gammel lergrav i Ølst syd for Randers. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark