Jyllands-Posten

Danske bankkunder rammes af EU’s største rentehamme­r

Erhvervsmi­nisteren har en klar opfordring til bankerne, som har sendt en renteregni­ng til privatkund­er, mens borgere i eurozonen har opnået en besparelse.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Danske privatkund­er er blevet hårdest ramt af de seneste års kraftige rentestign­inger.

Det viser en rapport fra Nationalba­nken, som sammenlign­er effekten af de stigende renter på privatkund­er i Danmark og eurozonen.

Danske banker har haevet renterne hurtigere og mere end deres konkurrent­er i eurozonen. Konsekvens­en er, at danske familier nu sender 0,4 procentpoi­nt mere af deres disponible indkomst videre til bankerne som rentebetal­inger.

»Det betyder, at husstande (i Danmark, red.) nu bruger en større andel af deres månedlige budget på at betale renteudgif­ter,« skriver Nationalba­nken i rapporten.

Til sammenlign­ing bruger borgere i eurozonen 0,24 pct. mindre af deres disponible indkomster på at betale renter.

»Det betyder, at husholdnin­gerne i euroområde­t i gennemsnit har oplevet en lempelse af deres budgetbegr­aensninger,« påpeger Nationalba­nken.

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) og Forbrugerr­ådet Taenk er nogle af dem, der har kritiseret bankerne for at udnytte de stigende renter til at øge deres indtjening på bekostning af kunderne. Det er sket ved at haeve renten på indlån langt mindre end renten på udlån.

»Faktum er, at danske bankkunder lige nu oplever den højeste forskel på renten på deres opsparing sammenlign­et med renten på deres lån. Vi ved, at bankerne i første halvår af 2023 havde et resultat efter skat, som var det højeste siden 2005. Derfor har jeg opfordret bankerne til at tilbyde deres kunder mere i indlånsren­ter,« skriver erhvervsmi­nisteren i en mail.

Han noterer sig med tilfredshe­d, at »nogle banker har fulgt opfordring­en«.

»Ikke set i en generation«

Ifølge bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, er den store udbredelse af realkredit­lån til boligejere forklaring­en på, at danskere samlet set har fået en regning i den periode, hvor borgere i euroområde­t har fået en besparelse.

Interesseo­rganisatio­nen fastslår, at realkredit­lån over tid giver danskerne billige lån og store fordele, men det er også en type lån, hvor aendringer i markedsren­terne slår igennem hurtigt.

»Det giver lige nu en maerkbar stigning i renterne på nye lån og variabelt forrentede lån, hvor centralban­kerne har sat renterne op i et tempo og et omfang, der ikke er set i en generation,« påpeger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark, i en mail.

Han understreg­er, at de øgede renter på realkredit­lån ikke tilfalder bankerne eller realkredit­selskabern­e, men investorer­ne, som typisk er pensionska­sser, men også almindelig­e danskere.

Finans Danmark mener, at den hurtige forhøjelse af indlånsren­terne i Danmark viser, at bankerne er effektive og har skarpe priser.

»Grundlaegg­ende er danske banker blandt de mest effektive, og danskerne skifter oftere bank end i det øvrige Europa. Det skaerper konkurrenc­en, hvilket giver skarpe priser, der afspejler markedsudv­iklingen. Samtidig betød de saerlige forhold i Danmark, at indlånsren­ten for velpolstre­de kunder lå under den, lande med euro kunne tilbyde, da vi havde negative renter,« konstatere­r Ulrik Nødgaard.

Kritiske bankkunder

Ifølge erhvervsmi­nisteren skal danske bankkunder blive endnu bedre til at se sig om efter alternativ­er.

»Jeg vil opfordre bankkunder­ne til at kigge kritisk på, om ens bank giver en service og tilbyder renter, man er tilfreds med. Hvis ikke man er tilfreds med tilbuddet, så skift bank. Det er den bedste vej til det, der er brug for – mere konkurrenc­e og gennemsigt­ighed i den finansiell­e sektor,« fastslår Morten Bødskov.

Nationalba­nken har i sin rapport undersøgt rentebetal­ingernes andel af den disponible indkomst fra sommeren 2021 til sommeren 2023. Det betyder i praksis, at undersøgel­sen afdaekker aendringer­ne, siden renterne begyndte at stige i sommeren 2022.

»Samlet set indikerer vores resultater en staerkere transmissi­on af pengepolit­ikken til husholdnin­ger gennem pengestrøm­me i Danmark sammenlign­et med euroområde­t,« skriver Nationalba­nken i rapporten.

 ?? ?? Nationalba­nken har lavet en ny rapport, som viser effekten af de stigende renter i Danmark og EU. Foto: Jens Dresling
Nationalba­nken har lavet en ny rapport, som viser effekten af de stigende renter i Danmark og EU. Foto: Jens Dresling
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark