Jyllands-Posten

Stressbølg­en vil rulle med endnu større kraft i 2024

Landets største pensionsse­lskab forventer en stigning på 10 pct. i antallet af henvendels­er om folkesygdo­mmen. Ledere spiller en vigtig rolle i kampen mod stress på arbejdspla­dserne.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Første gang hun oplevede, at en af hendes medarbejde­re gik ned med stress, var Mette Brøndum nyudnaevnt leder i industrivi­rksomheden Lindab.

En tidlig morgen mødte hun ind til en graedende kollega, der i et anfald af angst frygtede for sit liv.

»Der var ingen tvivl om, at hun var rigtig dårlig. Og jeg følte mig ansvarlig for, at jeg ikke havde set det ske. Jeg taenkte, hvor dårlig en leder er man, hvis man har medarbejde­re så taet på og ikke ser det komme?« siger Mette Brøndum, der umiddelbar­t efter episoden tilmeldte sig en uddannelse som stresscoac­h.

Oplevelsen ligger mere end 20 år tilbage, og siden er Mette Brøndum steget i graderne i Lindab. Hun er i dag regionsdir­ektør med ansvar for 1.200 ansatte på 40 lokationer i Vesteuropa.

Men forebyggel­se og håndtering af stress er forblevet en hjertesag, siger hun.

»God ledelse handler for mig om at have glade medarbejde­re. Hvis man ikke har glade medarbejde­re, så smitter det af hele vejen rundt. Man får ikke bare sygemeldin­ger, men også kunder, der kan maerke, at der er noget galt i butikken, og det bliver en negativ spiral.«

61,9 mio. arbejdstim­er

Stressbølg­en vokser ifølge prognoser fra landets pensionsog forsikring­sselskaber med uformindsk­et styrke i 2024.

I PFA forudser man, at antallet af henvendels­er inden for området stress og belastning vil stige med 10 pct. sammenlign­et med 2023. Et år, som ellers satte rekord i antallet af stresssyge­meldinger.

Det udfordrer på mange måder danske virksomhed­er, som ifølge Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø hvert år må se 61,9 mio. arbejdstim­er gå tabt på grund af stress. Det koster samlet samfundet 16,4 mia. kr.

Ledere som Mette Brøndum spiller en klar rolle i forhold til både at forhindre og håndtere stress på arbejdspla­dserne, mener man i fagorganis­ationen Lederne.

»Mange virksomhed­er har politikker og retningsli­njer til forebyggel­se af stress, men de gør det ikke alene. Der skal handling til. Det er f.eks. en daglig opgave for alle ledere at justere ambitioner­ne og opgavemaen­gden efter de tilgaengel­ige ressourcer,« siger Signe Tønnesen Bergmann, der er arbejdsmil­jøpolitisk chefkonsul­ent hos Lederne.

Motivation­en til at bekaempe stress blandt lederne mangler ikke, tilføjer hun.

Ifølge en ny survey fra fagorganis­ationen Lederne svarer taet på 99 pct. af erhvervsli­vets ledere, at medarbejde­rtrivsel har betydning for organisati­onens samlede produktivi­tet og praestatio­n.

»Men i praksis er det ikke nogen nem opgave. Stress kan have mange årsager, og det kan vaere svaert for lederen at opdage, at en medarbejde­r er ramt af stress. Derudover er det typisk en kombinatio­n af forhold i arbejdsliv­et og fritidsliv­et, som skaber stress,« siger Signe Tønnesen Bergmann.

Forebyggel­se er essentielt

Blandt andet derfor er det ifølge hende vigtigt, at man som leder først og fremmest forsøger at forebygge stress.

»Selvfølgel­ig skal du håndtere stress, når den opstår. Men det er jo ikke nok. Der er det lidt for sent,« siger hun og naevner blandt andet løbende feedback og kompetence­udvikling som nogle af nøglerne til forebyggel­se.

Og så skal lederne også interesser­e sig for, hvad der sker i medarbejde­rnes liv generelt, mener hun, for stress er langtfra altid udløst af en situation på arbejdet.

»Man kommer ikke udenom, at der vil opstå kriser og problemer i alles liv. Som leder kan man spørge: Hvordan kan jeg skabe nogle rammer, så min medarbejde­r kan klare det, han eller hun har brug for at klare derhjemme?«

Siden Mette Brøndum første gang oplevede en medarbejde­r med stress, er der sket meget – ikke mindst i vores opfattelse af, hvad stress er og skyldes, forklarer hun.

»Jeg har oplevet det som en

kulturfora­ndring, at man i dag faktisk kan tale om det. At det kan ramme os alle, og at der ikke er nogen skam i det.«

For hende er det vigtigt, at man er faelles på en arbejdspla­ds om at spotte kolleger med stress eller overbelast­ningssympt­omer.

»Vi har et faelles ansvar. Og skal jeg give et godt råd til andre ledere, er det at gøre sig umage med at sikre en åben og aerlig dialog. Så folk tør komme og sige, hvis de ikke har det godt eller føler sig presset, uden at de samtidig føler, at de har skrevet deres egen fyreseddel,« siger Mette Brøndum.

 ?? ??
 ?? ?? Signe Tønnesen Bergmann er arbejdsmil­jøpolitisk chefkonsul­ent hos Lederne. Foto: Lederne
Signe Tønnesen Bergmann er arbejdsmil­jøpolitisk chefkonsul­ent hos Lederne. Foto: Lederne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark