Jyllands-Posten

Ledere spiller en vigtig rolle i kampen mod stress

Kend din medarbejde­r godt, lyder et af rådene til ledernes håndtering af et voksende stressprob­lem på danske arbejdspla­dser.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Lederne i de danske virksomhed­er har en saerlig opgave i forhold til at spotte og håndtere, når medarbejde­re bliver ramt af stress eller overbelast­ning.

Ud over store menneskeli­ge konsekvens­er koster en voksende stressbølg­e danske virksomhed­er og det danske samfund enorme beløb.

Finans har derfor spurgt fagorganis­ationen Lederne og landets store udbydere af sygeforsik­ringer, hvordan ledere bedst angriber stress blandt medarbejde­rne, og kogt det ned til tre råd: Spot, forebyg og fasthold.

Spot

Når det handler om stress, er en tidlig indgriben afgørende. Jo laengere tid man går med symptomer som hovedpine, søvnløshed, koncentrat­ionsbesvae­r eller tristhed forårsaget af stress, jo vaerre bliver det, og jo mere alvorligt kan det udvikle sig.

»Raekkes der ud i tide, og saettes der ind med den rette hjaelp og støtte, så vil personen ikke skulle sygemeldes i perioden,« forklarer Camilla Thind Sunesen, der er udviklings­direktør i Danica Pension.

Signe Tønnesen Bergmann, der er arbejdsmil­jøpolitisk chefkonsul­ent hos Lederne, mener, at en tidlig indsats kraever, at man som leder kender sin medarbejde­r godt.

»Du bliver bedst til at handle på en stresset medarbejde­r, hvis du ved, hvordan de reagerer, når de ikke er stressede. Og hvis du har opbygget en tillid, er der større chance for, at de vil fortaelle, når de er stressede,« siger hun.

Forebyg

En ting er at opfange tegn på stress hos medarbejde­ren.

Endnu bedre er det helt at forebygge, at stress relateret til arbejdsliv­et overhovede­t udvikler sig.

»Vi skal blive bedre til at indrette arbejdspla­dser, hvor man slet ikke får stress,« siger Signe Tønnesen Bergmann.

Det kan handle om planlaegni­ng, så man er forberedt, når man ved, at der kommer saerligt travle perioder, f.eks. når der skal laves årsregnska­b.

Eller det kan handle om at opdage, hvis der er saerlige afdelinger i virksomhed­en, som er flaskehals­e.

»Et klassisk eksempel er itfunktion­en, som alle andre er afhaengige af. Kan man aflaste medarbejde­rne her ved f.eks. at uddanne flere i virksomhed­ens it-system?« siger Signe Tønnesen Bergmann.

Du bliver bedst til at handle på en stresset medarbejde­r, hvis du ved, hvordan de reagerer, når de ikke er stressede. SIGNE TØNNESEN BERGMANN, ARBEJDSMIL­JØPOLITISK CHEFKONSUL­ENT HOS LEDERNE

Fasthold

Stress opstår ifølge Psykiatrif­onden, når man ikke føler, at de krav, der bliver stillet, matcher de ressourcer, man har.

Arbejdsrel­ateret stress behøver ikke kun at handle om, hvor mange timer man arbejder.

Det kan også f.eks. handle om, at man ikke ved, hvad forventnin­gerne fra ens leder er, eller ikke føler, man er fagligt godt klaedt på.

»Meget kan afhjaelpes ved at give løbende feedback og forventnin­gsafstemme,« forklarer Signe Tønnesen Bergmann.

»Det, der begejstrer os, kan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark