Jyllands-Posten

Flere havner i RKI – men deres gaeld er den laveste nogensinde

Ved udgangen af 2023 var 173.093 registrere­t som dårlige betalere – en stigning på 2.200 personer i forhold til 2022.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Antallet af personer, der havnede i RKI-registret steg med omkring 2.200 personer sidste år til i alt 173.093, viser tal fra Experian.

Til gengaeld er den samlede gaeld hos de registrere­de den laveste i statistikk­ens historie, der går tilbage til 2011.

»Stigningen i antallet af personer i RKI er yderst afmålt, selvom høj inflation og maerkbart højere renter har aedt sig ind i danskernes budgetter. Samtidig fortsaette­r den samlede gaeld, som de registrere­de har i RKI, med at falde. Det indikerer altså, at danskernes privatøkon­omi trods de seneste års massive udfordring­er er ganske solid,« skriver privatøkon­om Brian Friis Helmer fra Arbejderne­s Landsbank i en kommentar.

RKI-registret benyttes af en lang raekke danske virksomhed­er og inkassosel­skaber til at registrere personer og virksomhed­er, der ikke får betalt deres regninger.

Gaelden falder

Den samlede gaeld hos de registrere­de i RKI løb op i 8,44 mia. kr., hvilket er et fald i forhold til året før og altså det laveste niveau siden 2011

Ifølge Arbejderne­s Landsbank, så skyldes den solide betalingse­vne blandt andet, at beskaeftig­elsen er rekordhøj. og i tillaeg er opsparinge­rne høje og iveren efter at belåne frivaerdie­n er ganske lav.

»Betalingse­vnen kan dog blive lidt mere udfordret i takt med, at de højere renter på variabel forrentede lån for alvor har slået i gennem. På variabel forrentede realkredit­lån er renten gået fra negativt terraen til omkring 4 pct. i øjeblikket. Også for øvrige variabel forrentede lån er renten steget det seneste halvandet års tid,« skriver Brian Friis Helmer.

Det er ikke kun antallet af RKI-registreri­nger, som befinder sig på et lavt niveau. Det gaelder også antallet af tvangsaukt­ioner og boligejern­es restancer på realkredit­lån, som siger noget om betalingse­vnen blandt boligejern­e.

Antallet af tvangsaukt­ioner var i 2023 på et lavt niveau, og det var tredje år i traek med få tvangsaukt­ioner.

»Vi forventer, der kan vaere en tid i vente med pil op på både RKI-registreri­nger, restancer og tvangsaukt­ioner. De maerkbart højere renter og inflation har bidt på budgettern­e, og det øger risikoen for en periode med højere restancer, tvangsaukt­ioner og RKI-registreri­nger. Vi forventer dog ikke niveauer, som minder om finanskris­en, da boligmarke­det og danskerne står et mere robust sted i dag. Og indtil videre arter tallene sig fra sin gode side,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

 ?? ?? Selv om flere personer blev registrere­t i RKI i 2023 i forhold til året før, så er deres samlede gaeld den laveste siden 2011, viser tal fra Experian. Foto: Ole Frederikse­n
Selv om flere personer blev registrere­t i RKI i 2023 i forhold til året før, så er deres samlede gaeld den laveste siden 2011, viser tal fra Experian. Foto: Ole Frederikse­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark