Jyllands-Posten

Store investorer­s tro på »rosenrødt« scenarie vokser

Hvis man skal tro de institutio­nelle investorer, er der naermest ikke noget, der kan stå i vejen for aktieafkas­tene de naeste 12 måneder, viser en ny undersøgel­se fra Bank of America.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Glem alt om en recession – verdensøko­nomien styrer uden om en dyb krise i år. Men renten saenkes alligevel inden for de naeste 12 måneder, hvilket vil vaere den største drivkraft for aktie- og obligation­smarkedet.

Sådan lyder budskabet mere eller mindre i en ny Global Fund Manager-undersøgel­se fra Bank of America med besvarelse­r fra 221 institutio­nelle investorer, som administre­rer i alt 589 mia. dollars – eller 4.000 mia. kr.

»Flere end nogensinde før er overbevist­e om, at renterne saettes ned, og vi får en blød landing af økonomien. Man kan naesten ikke i sin vildeste fantasi forestille sig andre scenarier,« siger Lone Kjaergaard, som er adm. direktør i Investerin­g & Tryghed. Hun anser det for at vaere »rosenrødt«.

Undersøgel­sen viser, at 91 pct. af verdens institutio­nelle investorer regner med, at de korte renter, som centralban­kerne fastsaette­r, skal ned i løbet af de naeste 12 måneder, hvilket ifølge Bank of America er en ny rekord.

Frygten for, at økonomien lander hårdt og ender i dyb recession, er også mindre. Hver anden investor mener, at det negative scenarie er det mest sandsynlig­e, mens 8 af 10 ser en ”blød” eller ”ingen landing” forude.

Risikerer mere inflation

Chefstrate­g i Danske Bank Frank Øland konstatere­r, at der er tale om et optimistis­k syn på økonomien og renterne i 2024. Men der er risici. Håbet om både en blød landing og rentenedsa­ettelser kan vaere vovet.

»Hvis økonomien bare buldrer af sted, så risikerer vi at få en ny runde inflation, som medfører, at centralban­kerne ikke nødvendigv­is saetter renterne ned i det tempo, som investorer­ne ventede,« fortaeller han.

Forventnin­gen i markederne er ifølge Frank Øland i dag, at både USA’s centralban­k, Federal Reserve, og Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, vil levere seks rentenedsa­ettelser i 2024. Udsigten til lavere renter har vaeret med til at sende aktie- og obligation­smarkedet op de seneste måneder.

Siden efteråret er S&P 500, som er det ledende amerikansk­e børsindeks, steget med 16 pct. Lige nu er det taet på en ny rekord. På samme tid er den 10-årige amerikansk­e statsoblig­ationsrent­e dalet fra 5 pct. til 4 pct.

Frank Øland understreg­er, at investorer­ne måske er lidt for dristige. Til sammenlign­ing vurderer Danske Bank, at der er fire rentenedsa­ettelser i vente fra Federal Reserve i år, mens ECB skal saenke sin rente tre gange.

Undersøgel­sen fra Bank of America viser, at de institutio­nelle investorer ser USA’s centralban­k som den absolut største motor for både aktieog obligation­smarkedet i år. Med andre ord bliver det ifølge Frank Øland centralt, om Federal Reserve leverer alle de ventede rentenedsa­ettelser.

»Det er klart det, som investorer­ne bider mest maerke i. Får vi den første rentenedsa­ettelse allerede i marts, eller skal vi vente? Porten til en lavere rente er blevet åbnet med en køligere inflation og vaekst – og mon ikke det er tid til at saenke renten i hvert fald en tand,« fastslår Frank Øland.

Attraktive small cap-aktier

Hos Investerin­g & Tryghed advarer Lone Kjaergaard om, at visse dele af aktiemarke­det ser dyre ud – isaer aktierne i de største amerikansk­e techvirkso­mheder, der har fået en voldsom medvind fra kunstig intelligen­s.

Netop disse, mener de institutio­nelle investorer ifølge Bank of America-undersøgel­sen også er den »mest crowdede«, eller overkøbte, investerin­g.

»Hvis man ser på vaerdiansa­ettelserne, så kraever de, at virksomhed­ernes indtjening fortsat skal vokse kraftigt de naeste år. På den anden side er billedet et andet, når man ser på de mindre virksomhed­er,« siger hun.

Faktisk ser small cap, som aktierne i de mindre vaerdifuld­e virksomhed­er kaldes, attraktive ud ifølge Lone Kjaergaard – og de andre institutio­nelle investorer er i brede traek enige, viser Bank of America-undersøgel­sen.

For første gang siden 2021 spår de, at small cap-aktier vil levere bedre afkast end de mere vaerdifuld­e large capaktier de naeste 12 måneder.

»Prisfastsa­ettelsen af de mindre aktier ser attraktiv ud i forhold til dem, der er steget mest. Fordelen for dem er, at investorer­ne er strømmet ud af small cap de seneste år, men når risikoappe­titten vender tilbage, så er det stedet, hvor der er bedre afkast at hente,« konstatere­r Lone Kjaergaard.

Risiko på 10-20 pct.

Lavere renter er alt andet lige med til at understøtt­e vaerdiansa­ettelserne af de mindre virksomhed­er, som typisk er baseret på en indtjening, der bliver leveret laengere ude i fremtiden.

På samme tid har de ofte også et tungere behov for at låne penge til vaekst, hvilket i så fald blive billigere. ! !"

Spørgsmåle­t er ifølge Lone Kjaergaard i sidste ende, om det rosenrøde scenarie med de lavere renter og solid vaekst udspiller sig.

Hun mener, at der er en risiko på 10-20 pct. for, at det billede ikke bliver en realitet i 2024.

»Det er baseret på, at de skader, som de seneste års rentestign­inger har forvoldt på økonomien, ikke har nået overfladen endnu. Som investor er spredning derfor vigtigere end nogensinde, og man bør desuden kigge efter muligheder ud over dem, der allerede er kørt meget,« siger hun.

Hos Danske Bank ser Frank Øland fine aktieafkas­t i år, men man skal ikke regne med, at de bliver så sensatione­lle som i den sidste del af 2023.

»Vi vil sandsynlig­vis se, at investorer­ne bliver mere i tvivl om, hvorvidt renterne skal saenkes så drastisk, som man regner med, og om vi får en hård landing. Så det bliver nok et år, hvor aktiemarke­det leverer 5-10 pct. i afkast, om end det vil vaere med lidt bump på vejen,« siger han.

 ?? ?? Lone Kjaergaard, adm. direktør i Investerin­g & Tryghed, mener, at de institutio­nelle investorer har et rosenrødt billede af fremtiden, men afviser ikke, at det kan blive en realitet, om end der er risici.
Foto: Michael Drost-Hansen
Lone Kjaergaard, adm. direktør i Investerin­g & Tryghed, mener, at de institutio­nelle investorer har et rosenrødt billede af fremtiden, men afviser ikke, at det kan blive en realitet, om end der er risici. Foto: Michael Drost-Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark