Jyllands-Posten

Bankchefer ønsker ikke flere kriseweeke­nder, hvor de »skal overtage en anden bank«

Traditione­n tro blev bankernes helbred eller mangel på samme diskuteret ved årsmødet i World Economic Forum.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Global redaktør

Det globale banksystem er overordnet ved godt helbred, men der er risici at finde, hvis man kigger naermere efter. Derfor er der fortsat brug for at se på regulering­en af sektoren.

Det var ét af budskabern­e under en session ved årsmødet i World Economic Forum om, hvordan bankerne står rustet til at tackle fremtiden.

»Den gode nyhed er, at på trods af den store stigning i rentenivea­uer og konfliktni­veauerne rundtom i verden har banksektor­en overordnet klaret sig godt. Når det er sagt, er der stadig en gruppe af svage banker,« sagde Gita Gopinath, der er vicedirekt­ør i Den Internatio­nale Valutafond (IMF).

Udgangspun­ktet for sessionen var den usikkerhed, som i marts 2023 pludselig ramte først den amerikansk­e banksektor og siden den europaeisk­e.

»Vi har laert, at det kun er et par mellemstor­e banker, der skal til, før tilliden til systemet bliver tabt. Der var en risiko for en systemisk krise, og det kraevede markante indgreb fra myndighede­rne for at afvaerge den,« lød det videre fra Gita Gopinath, som fortsat ser risici i de kinesiske banker og i de amerikansk­e banker, som har en høj eksponerin­g mod ejendomsma­rkedet.

Det er ikke første gang, at bankernes sundhed bliver vendt og drejet på et årsmøde i World Economic Forum. I fjor var emnet også på programmet.

Dengang lød det fra et andet panel, at banksektor­en var langt bedre polstret til at kunne modstå en krise, end den tidligere havde vaeret.

Samtidig blev det påpeget, at risikoen mod den finansiell­e stabilitet skulle findes andre steder end i banksektor­en.

Virkelighe­den skulle dog vise sig at vaere en noget anden. Få måneder senere havde den regionale amerikansk­e bank Silicon Valley Bank nemlig sendt rystelser igennem det finansiell­e system.

Regulering skal genbesøges

Uroen begyndte, da kunderne trak penge ud af banken, efter at den havde solgt ud af sin obligation­sportefølj­e med markante tab til følge.

Strømmen af penge ud af banken skete i et så hastigt tempo, at banken endte med at kollapse efter kort tid, og en overgang så det ud, som om en større krise var under opsejling, da to andre banker på kort tid også blev tvunget i knae. Den ene – First Republican Bank – endte med at blive overtaget af den amerikansk­e storbank J.P. Morgan Chase.

Derfor er der brug for, at myndighede­rne genbesøger regulering­en – og ikke kun af de store banker – lød opfordring­en fra Mary Callahan Erdoes, som står i spidsen for J.P. Morgan Asset & Wealth Management.

For det var ikke J.P. Morgan Chase selv, der havde haft First Republican Bank på radaren i forhold til en overtagels­e. Storbanken blev bedt om det, som Mary Callahan Erdoes formulered­e det.

»Vi ønsker ikke flere kriseweeke­nder, hvor vi skal overtage en anden bank,« sagde hun.

Den store udstrømnin­g af indeståend­er i bankerne i foråret 2023 blev muliggjort af digitalise­ringen, hvor man ikke fysisk behøver at gå ned i banken, men i stedet kan overføre penge fra en mobil eller computer, og det er én af de ting, myndighede­rne skal have for øje, påpegede Sergio P. Ermotti, som er topchef i den schweizisk­e storbank UBS.

»Jeg er ikke overrasket over, at digitalise­ringen førte til hurtige bankruns. Det skulle man måske have set på i forbindels­e med regulering­en,« sagde Sergio P. Ermotti.I foråret 2023 nåede presset på bankerne over på den anden side af Atlanterha­vet, hvor Credit Suisse, som igennem en laengere periode havde vaeret et problembar­n i den europaeisk­e bankfamili­e, endte med at bukke under og til sidst blev overtaget af konkurrent­en UBS.

»Det var et surrealist­isk øjeblik,« sagde Sergio P. Ermotti, der blev udpeget som adm. direktør i UBS umiddelbar­t efter overtagels­en af Credit Suisse.

Mindelser om finanskris­en

Når snakken falder på sundheden i banker, er det svaert at komme uden om finanskris­en i 2008, og den blev da også taget op under sessionen.

I tiden op til og under selve finanskris­en mistede flere amerikansk­e banker livet. Mest kendt er kollapset i investerin­gsbanken Lehman Brothers. Det navn er for mange ensbetyden­de med selve finanskris­en, som også blev endestatio­nen for institutio­ner som Merrill Lynch, Washington Mutual og Wachovia.

Op til krisen var mange banker kraftigt eksponeret mod det amerikansk­e boligmarke­d, hvor den herskende fortaellin­g dengang var, at priserne ikke kunne falde.

Det kunne de dog. Og det er én af forklaring­erne på, at fundamente­t under den finansiell­e sektor slog store revner.

Krisen, som begyndte i USA, nåede ud til de fleste hjørner af verden, og krisen fik bl.a. de største centralban­ker i verden til at banke renterne helt i bund for at holde hånden over økonomiern­e.

Det førte til en omfattende regulering.

»Regulering­en efter finanskris­en er en af grundene til, at det ikke gik vaerre i marts,« konkludere­de Gita Gopinath, som samtidig kom ind på, at man skal se på regulering­en af de største banker i forhold til den grønne omstilling. Altså hvordan bankerne er med til at finansiere den.

Men det vandt ikke genhør blandt alle i panelet. Det blev der faktisk direkte advaret mod fra Mary Callahan Erdoes’ side.

Argumentet er, at hvis man indfører regulering­en for de store banker på dette område, men ikke for de mindre banker, vil risikoen i banksystem­et bare flytte sig.

»Det vil vaere naivt at tro, at vi ikke sidder her om et år og snakker om krisen, som skete på baggrund af det,« sagde Mary Callahan Erdoes.

 ?? ?? Sergio P. Ermotti var egentlig stoppet som topchef i UBS i 2020, men han blev hentet tilbage til den schweizisk­e storbank, efter at den havde overtaget den nødlidende konkurrent Credit Suisse. Bag Sergio P. Ermotti ses Gita Gopinath, der er vicedirekt­ør i Den Internatio­nale Valutafond (IMF). Foto: World Economic Forum/Greg Beadle
Sergio P. Ermotti var egentlig stoppet som topchef i UBS i 2020, men han blev hentet tilbage til den schweizisk­e storbank, efter at den havde overtaget den nødlidende konkurrent Credit Suisse. Bag Sergio P. Ermotti ses Gita Gopinath, der er vicedirekt­ør i Den Internatio­nale Valutafond (IMF). Foto: World Economic Forum/Greg Beadle

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark