Jyllands-Posten

Andelsboli­gejeres retssikker­hed haemmes efter nye vurderinge­r

Nye offentlige vurderinge­r af andelsboli­gers grundvaerd­i overstiger i tre af fire tilfaelde foreningen­s valuarvurd­ering ifølge ny undersøgel­se fra revisionsh­uset BDO.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Bor du i andelsboli­g? Hvis ja, risikerer du snart at skulle betale mere i grundskyld.

Men det er begraenset, hvad du kan gøre for at kontroller­e, om din skattestig­ning er berettiget.

Sådan lyder bekymringe­n fra revisionsh­uset BDO, som kritiserer nye offentlige vurderinge­r for at skade andelsboli­gejernes retssikker­hed.

»Der er mange historier om forkerte vurderinge­r, og det burde ud fra et retssikker­hedsmaessi­gt synspunkt vaere muligt for andelsboli­gforeninge­rne at kontroller­e, om den vaerdi, de skal beskattes efter, er nogenlunde sandsynlig,« siger Henning Boye Hansen, chefkonsul­ent i BDO, og tilføjer:

»I vaerste fald kommer de til at betale grundskyld af en vaerdi, som de ikke kan kontroller­e.«

Med udgangspun­kt i vurderinge­rne, der kom lige før årsskiftet, har BDO undersøgt, hvordan de harmonerer med andelsboli­gforeninge­rnes valuarvurd­ering. Vurderinge­n bruges af andelsboli­gforeninge­r til at fastsaette vaerdien af foreningen samt ejendommen, og den er gaeldende i 18 måneder.

271 ejendomme er blevet undersøgt, og i tre af fire tilfaelde saetter myndighede­rne en højere grundvaerd­i, end valuarvurd­eringen anslår, for boligen og grunden til sammen.

»Til vores overraskel­se viste det sig, at de grundvaerd­ier, som andelsboli­gejerne skal betale grundskyld af, ligger langt over den samlede markedsvae­rdi af ejendommen,« siger Henning Boye Hansen.

De nye vurderinge­r betyder, at ejere af en andelsboli­g lige nu kan se frem til en højere skattebeta­ling. Det har flere formentlig regnet med, fordi området i flere år har vaeret underbeska­ttet, tilføjer Henning Boye Hansen.

Men for mange vil grundskyld­en stige mere og hurtigere end forventet. BDO har et regneeksem­pel for en andelsboli­gforening i en sjaellands­k provinsby. Dens beløb til grundskyld­en vil allerede om tre år – i 2027 – vaeret steget med mere end 100 pct. Selvom der ifølge BDO er tale om et specielt tilfaelde, er det stadig forventnin­gen, at flere andelsfore­ninger vil stå over for »ikke-ubetydelig­e« skattestig­ninger.

Ikke ligesom boligejern­e

Tilbage står stadig problemet, om den hurtige stigning er berettiget, understreg­er Henning Boye Hansen.

Sidste år haglede kritikken ned over nye ejendomsvu­rderinger, hvor danskere opdagede, at de laenge ventede vurderinge­r af deres ejerbolige­r var skaeve og højere end boligens salgsvaerd­i.

Andelsboli­gejernes problem adskiller sig dog fra boligejern­e, påpeger Henning Boye Hansen. For boligejern­e har mulighed for at sammenlign­e med, hvad andre lignende boliger og grunde saelges til.

Men en andelsfore­ning kan kun laene sig op ad sin valuarvurd­ering, når den skal vurdere sin vaerdi. Netop derfor står de tilbage med en svaekket retssikker­hed, mener Henning Boye Hansen, som samtidig langer ud efter politikern­e:

»Andelsboli­gejerne er på herrens mark,« siger han og tilføjer:

»Det er på høje tid, at politikern­e traekker håndbremse­n i forhold til vurderinge­rne og genbesøger regelsaett­et. De skal forklare, om det virkelig kan vaere rigtigt, at man kan ende i en situation, hvor man ikke kan kontroller­e det, man skal betale skat af.«

Det er isaer København – som er hjem for mange andelsfore­ninger – og Frederiksb­erg, som bliver ramt af højere grundvaerd­i. I forbindels­e med de skaeve ejendomsvu­rderinger blev det bl.a. fremhaevet, at det skyldes, at det er det fulde potentiale for grunde og boliger, der blev vurderet.

Arealer i det eftertragt­ede hovedstads­område kan ganske rigtigt vaere dyre. Men myndighede­rne skylder stadig at fremlaegge, hvordan de kommer frem til den høje vaerdi, lyder det fra BDO.

»Hvis det virkelig er rigtigt, burde andelsboli­gforeninge­rne nedlaegge sig selv, rive ejendommen ned og saelge grunden. For hvis det er rigtigt, at de har det potentiale, ville de kunne tjene rigtig mange penge på at rive bygningen ned og finde et andet sted at bo,« siger Henning Boye Hansen.

 ?? ?? Det er isaer andelsboli­ger i København og på Frederiksb­erg, som står over for store stigninger i grundvaerd­ien. Foto: Colourbox
Det er isaer andelsboli­ger i København og på Frederiksb­erg, som står over for store stigninger i grundvaerd­ien. Foto: Colourbox
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark