Jyllands-Posten

Vi skal gå efter fuld plade inden for life science

Dygtige virksomhed­er er helt afgørende for vores økonomi, vores beskaeftig­else og vores sundhedsse­ktor. Men den naeste Novo Nordisk kommer ikke af sig selv.

- MORTEN BØDSKOV

For nylig hørte jeg en klog mand sige, at man ikke bare kan vågne op mandag morgen og sige til sig selv, at i dag vil jeg vaere innovativ. Nej, sådan fungerer det ikke. Innovation er noget, der skal traenes som kompetence.

Ordene kom fra Lars Rasmussen, bestyrelse­sformand i Coloplast og Lundbeck – og formand for det nationale Life Science Råd. Og ordene faldt, da rådet overlevere­de sine life science-anbefaling­er til regeringen. Siden har ordene rumsteret i mit hoved sammen med de 12 anbefaling­er, vi i regeringen nu skal bruge som et solidt springbrae­t til vores kommende life science-strategi. En strategi, som er helt afgørende lige nu, hvor meget omkring os er under forandring.

Der er ingen tvivl om, at vi har en staerk laegemidde­l-, medico- og biotekindu­stri herhjemme. At danske virksomhed­er hver dag forbedrer tilvaerels­en for patienter verden over. Og jeg tror ikke, det er en overdrivel­se, hvis jeg påstår, at man i det meste af verden kender til danske stomiposer, insulin, antidepres­sive medikament­er og høreappara­ter.

Life science-virksomhed­erne er en kaempe muskel i dansk økonomi, som hvert år eksportere­r for mange milliarder. 175 milliarder i 2022 helt konkret. Samtidig står sektoren for tusindvis af arbejdspla­dser. Alt fra ph.d.’er og gaffeltruc­kførere til saelgere og laboranter.

Det er virkelig godt. Og med mulighed for en fordobling af eksporten i 2030 taler vi om et kaempe vaekstpote­ntiale, vi skal bestraebe os efter at indfri. Men det er ikke givet. Isaer ikke i den tid, vi står i – og over for – lige nu.

Vi bliver flere aeldre. Flere med kroniske sygdomme og flere med behov for pleje og behandling. På samme tid ser vi, at verden aendrer sig. Globale forsynings­kaeder er under pres. Den internatio­nale konkurrenc­e skaerpes, og isaer Kina og USA markerer sig, når det handler om at tiltraekke life science-investerin­ger og arbejdskra­ft. Samtidig ser vi også blandt europaeisk­e lande, at konkurrenc­en om at tiltraekke produktion­sfacilitet­er spidser til.

Det bringer mig tilbage til de vise ord om innovation. At det er noget, der skal traenes som kompetence. For vores innovation­skraft er uden tvivl en nøgle til, at vi også i fremtiden – med alt hvad den indebaerer – står staerkt.

Derfor skal vi have nye behandling­sformer og innovative teknologie­r ud at leve. Så det offentlige bliver et springbrae­t for danske virksomhed­ers eksportmul­igheder. I endnu højere grad end i dag. For virkelighe­den er desvaerre lige nu, at man i sundhedsva­esnet og virksomhed­er til tider oplever, at det går for langsomt med at optage nye løsninger. Det kan vi gøre bedre. Og det vil gavne patientbeh­andlingen, men også vores sundhedsme­darbejdere og vores danske virksomhed­ers konkurrenc­eevne. Det giver vaekst og arbejdspla­dser.

Derfor skal vi arbejde endnu mere aktivt med innovation og samspillet mellem den offentlige sektor og private virksomhed­er på life science-området. For der er store potentiale­r i netop dét samarbejde. Et samarbejde­t, der allerede eksisterer i en staerk liga flere steder. Det så jeg selv under et besøg på Rigshospit­alet sidste år.

Vi har dygtige virksomhed­er, som er helt afgørende for vores økonomi, vores beskaeftig­else og vores sundhedsse­ktor. Tallene efterlader ingen tvivl. Men den naeste Novo Nordisk kommer ikke af sig selv, og lige nu ser vi, at vi halter efter globalt, når det kommer til at udvikle ivaerksaet­termiljøer inden for life science – og sikre adgang til sammenhaen­gende finansieri­ng. Idéer skal ud at leve. Medicin redder ingen liv, hvis den ikke kommer ud af laboratori­et. Vi skal skabe flere startups. Flere scale-ups. Mere innovation og udvikling.

I regeringen arbejder vi målrettet med det fokus. Både med den kommende life erhvervsmi­nister (S) science-strategi, men også med en ny ivaerksaet­terstrateg­i, som skal styrke ivaerksaet­termiljøet i Danmark bredt set og inden for vores styrkeposi­tioner, hvor life science står som en af de staerkeste herhjemme.

Vores innovation­skraft er uden tvivl en nøgle til, at vi også i fremtiden – med alt hvad den indebaerer – står staerkt. MORTEN BØDSKOV

Vi skal også gøre det nemmere for virksomhed­er at etablere sig i Danmark. Fjerne unødige barrierer for at få de tilladelse­r og godkendels­er, som skal bruges. For Danmark er et attraktivt sted for virksomhed­er at laegge både forsknings- og produktion­saktivitet­er inden for life science. Vi har et staerkt uddannelse­ssystem og en fleksibel arbejdssty­rke.

Med andre ord skal vi udnytte det kolossale vaekstpote­ntiale, der har vaeret en del af vores DNA gennem mange år. Det går helt tilbage til dengang, August

Krogh hjembragte tilladelse­n til at fremstille insulin, og sygeplejer­sken Elise Sørensen opfandt stomiposen. Vaeksten inden for life science har i høj grad vaeret drevet af vores evne til at udvikle innovative sundhedslø­sninger – og få dem ud at leve.

Det skal også vaere en del af fremtiden. Sådan skaber vi bedre patientopl­evelser, vaekst og arbejdspla­dser. Sådan fastholder og udbygger vi vores staerke position ude i verden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark