Jyllands-Posten

En stor del af købekrafte­n er genvundet, men vi er ikke i mål

Inflatione­n er faldet kraftigt, og lønstignin­gerne i industrien er de højeste i over 22 år. Derfor er meget købekraft, der blev tabt under prisernes himmelflug­t, blevet genvundet.

- ERIK BJØRSTED

Cheføkonom i Dansk Metal

Overenskom­staftalen på industrien­s område faldt på plads for snart et år siden. Aftalen var første skridt på vejen til at genskabe lønmodtage­rnes købekraft, som på grund af prisernes himmelflug­t i 2022 var blevet banket hele fem år tilbage.

Flere økonomer – også undertegne­de – var i forlaengel­se af aftalen ude at sige, at overenskom­staftalen ville gøde jorden til historisk store lønstignin­ger, og at reallønsta­bet kunne blive indhentet inden for to-tre år.

Vi er godt på vej her knapt et år senere. Lønstignin­gerne i industrien har i de seneste to kvartaler vaeret helt oppe på omkring fem procent. Så store lønstignin­ger har vi ikke set i industrien i mere end 22 år.

Kombineret med den meget lavere inflation betyder det, at en stor del af den købekraft, som lønmodtage­rne mistede i 2022, nu er genvundet. Konkret er ca. 70 procent af købekrafte­n genvundet.

Lønstignin­gerne får endnu et nøk opad senere i år. Den 1. marts bliver Fritvalgsl­ønkontoen nemlig haevet fra 7 til 9 procent. Derfor er der gode muligheder for, at reallønsta­bet er indhentet ved udgangen af 2024.

Det her er selvfølgel­ig en gennemsnit­sbetragtni­ng. Ikke alle har indhentet 70 procent af den tabte realløn. Nogle lønmodtage­re har fået vaesentlig­t mere end fem procent i lønstignin­ger, mens andre har fået vaesentlig­t mindre. Og ser vi på overførsel­smodtagere, er købekrafte­n fortsat sat 15 år tilbage, fordi satserne i overførsel­sindkomste­rne ikke følger med lønstignin­gerne. I gennemsnit er lønmodtage­rne i industrien dog godt på vej til at indhente den tabte købekraft.

Meget kommer selvfølgel­ig til at afhaenge af de lokale lønforhand­linger ude på arbejdspla­dserne her til foråret. Men lønmodtage­rnes forhandlin­gsposition er stadig god. Nok er aktivitete­n ikke så høj, som for et år siden, men arbejdsgiv­erne i industrien hamstrer ikke desto mindre stadig arbejdskra­ft. Beskaeftig­elsen i industrien stiger fortsat, og flere end hver femte virksomhed i industrien siger, at den mangler arbejdskra­ft.

Det er lige så mange som for et år siden, og manglen på arbejdskra­ft er også større, end den var i de gode tider inden finanskris­en. Det giver selvsagt lønmodtage­rne gode kort på hånden, når arbejdskra­ften er i restordre, og der skal forhandles løn.

Senest er erhvervsti­lliden også steget lidt i industrien, og i det nye år er der sågar håb for, at renterne begynder at falde.

Alt i alt er chancerne for at få genskabt købekrafte­n blandt lønmodtage­rne i det nye år derfor gode. ERIK BJØRSTED

Nogen vil måske vaere bekymrede for, om de højere lønstignin­ger vil svaekke vores konkurrenc­eevne, men i udlandet er lønstignin­gerne faktisk endnu højere end herhjemme. Vores i forvejen meget staerke konkurrenc­eevne er derfor ikke i fare.

Alt i alt er chancerne for at få genskabt købekrafte­n blandt lønmodtage­rne i det nye år derfor gode.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark