Jyllands-Posten

Ny cheføkonom: »Jeg stiller ikke op med et klaver, der spiller på alle dagsordner«

Jørgen Sloth, cheføkonom i den borgerlig-liberale taenketank Cepos, evner at laegge afstand til arbejdet, når han holder fri. En pudekamp i sofaen med børnene og storkøb til hele ugen har høj prioritet.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

I løbet af en weekend har Jørgen Sloth, ny cheføkonom i Cepos, som regel sin gang i en stor dagligvare­butik i Birkerød nord for København. Han er 185 centimeter høj, korthåret og har briller, og så går han, klaedt i jeans og sweater, rundt med en taetskreve­t indkøbslis­te.

»Som regel lykkes det mig at få købt ind til hele ugen, og det ville irritere mig, hvis jeg en morgen åbnede køleskabet, og der manglede en liter maelk,« som den 43-årige Jørgen Sloth udtrykker det.

Han kan bedst lide, at der er orden i tingene i huset, hvor han bor med sin hustru og deres tre børn, 12-årige Matias, Ines på ni år og Sally på fire år. Så hvis der er en bunke vasketøj, der tårner sig op, tager han gerne fat på den opgave. Med risiko for, at der ryger noget i maskinen, som egentlig skulle vaskes ved en lavere temperatur.

Jørgen Sloth betegner sig som et ordensmenn­eske. Spørgsmåle­t er dog, om definition­en passer. For der er, da vi taler sammen, rodet på hans skrivebord på kontoret, og efter arbejde holder han af at tage en brydekamp med sine to yngste børn i sofaen:

»Vi slås med puder, og jeg kaster dem lidt rundt. Den slags fysiske lege med børnene elsker jeg.«

Jørgen Sloth blev udnaevnt til Cepos’ cheføkonom ved årsskiftet. Allerede i 2023 blev han fungerende cheføkonom i den borgerlig-liberale taenketank. Han trådte til, da Cepos’ mangeårige cheføkonom, Mads Lundby Hansen, efter laengere tids sygdom døde.

Udtaler sig ikke om alt

Mads Lundby Hansen stødte Jørgen Sloth første gang på i 2002 som økonomistu­derende på Københavns Universite­t. Her underviste Mads Lundby Hansen i faget samfundsbe­skrivelse.

Siden var det Mads Lundby Hansen, der som cheføkonom i Venstre fik tilknyttet Jørgen Sloth til partiets kontor på Christians­borg. Og i 2015 var Mads Lundby Hansen som cheføkonom i Cepos med til at ansaette Jørgen Sloth som chefkonsul­ent.

»Mads Lundby Hansen er der ikke nogen, der kan erstatte,« siger Jørgen Sloth.

»Jeg bliver cheføkonom på min måde og håber at opnå respekt for, at det er de fakta, som Cepos fremlaegge­r, der danner grundlag for mine synspunkte­r i en debat, hvad enten den omhandler skattesyst­em, kontanthja­elp eller noget helt tredje.«

Han ved godt, at det som cheføkonom i Cepos er vigtigt at opnå synlighed i medier og den politiske debat. Men han kommer ikke til at udtale sig om alt og alle:

»Jeg stiller ikke op med et klaver, der spiller på alle dagsordner.«

Jørgen Sloth voksede op med to søskende i et hjem i Braedstrup mellem Horsens og Silkeborg.

Faren var en overgang ansat i både Falck og på et traktorvae­rksted. Moren var sygehjaelp­er på deltid på et plejehjem.

Da Jørgen Sloth i midten af 1990’erne begyndte på handelssko­le, havde han langt hår. Den frisure handlede i

 ?? ?? Jørgen Sloth var som langhåret teenager vild med rockbands som Alice In Chains og Smashing Pumpkins. Selvom håret er blevet kort, er musiksmage­n den samme. Foto: Jakob Melgaard
Jørgen Sloth var som langhåret teenager vild med rockbands som Alice In Chains og Smashing Pumpkins. Selvom håret er blevet kort, er musiksmage­n den samme. Foto: Jakob Melgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark