Jyllands-Posten

JØRGEN SLOTH

-

Født den 5. april 1980. Opvokset i Braedstrup, der ligger mellem Horsens og Silkeborg.

Faren arbejdede en overgang i både Falck og på et traktorvae­rksted. Her arbejder han stadig nogle timer. Moren, som er død, var sygehjaelp­er på deltid på et plejehjem.

Har en storebror og en lillesøste­r.

Cand.polit. fra Københavns Universite­t i 2008.

HH fra Horsens Handelssko­le i 1999.

Ansat i Finansmini­steriet fra 2008 til 2015, afbrudt af et job i Verdensban­ken i Washington i 2010-2011.

Cheføkonom fra årsskiftet i den borgerlig-liberale taenketank Cepos, hvor han tidligere var chefkonsul­ent (20152023).

Bor i Birkerød i Nordsjaell­and med sin hustru og deres tre børn, Matias på 12 år, niårige Ines og Sally på fire år. bund og grund om, at han var vild med rocknavne som Pantera, Alice In Chains og Metallica samt Smashing Pumpkins. Og det lange hår gav god mening, når han headbanged­e – altså kastede hovedet voldsomt frem og tilbage, mens han hørte musik.

Fra langhåret til kort hår

Hans passion for hård rock holdt han fast i, men på vejen til en HH-eksamen fik han kort hår, og samme frisure havde han som vaerneplig­tig, på universite­tet og i Finansmini­steriet som økonom.

De seks år i ministerie­t – afbrudt af halvandet år i Verdensban­ken i Washington – opsummerer han til en »uvurderlig faglig ballast«. Men han ville ikke bytte for taenketank­en.

»Da jeg forlod ministerie­t, kom der en anden, som udførte stort set det samme arbejde. I Cepos har jeg altid kunnet saette mit personlige praeg på det, jeg beskaeftig­er mig med,« siger han.

»Udfordring­en som cheføkonom er, at man skal taenke sig om, inden man skriver noget eller åbner munden. For man kan ikke løbe fra det bagefter.«

På arbejdet, hvor hans dresscode er chinos eller jeans og en skjorte, skriver han analyser og har en podcast, ”Bag om nyhederne”, i Cepos’ regi. Ydermere laver han en økonomisk kommentar til såvel Berlingske som Børsen.

»Desuden hjaelper jeg dels journalist­er vedrørende økonomiske spørgsmål, dels politiske partier med sparring og beregninge­r i forbindels­e med deres udspil på Christians­borg,« siger han.

I hans barndomshj­em blev der stemt på Venstre. Hvad han har stemt i årenes løb, ønsker han ikke at oplyse.

»Det ville forplumre billedet af mig som Cepos’ cheføkonom. Men grundlaegg­ende har jeg altid vaeret mere optaget af samfundsfo­rhold end partipolit­ik,« siger Jørgen Sloth.

Holder fri fra arbejde

Når han saetter sig ind i S-toget for at komme hjem fra arbejde, sker det ofte, at han lytter til et af sine favoritalb­um ”Mellon Collie and the Infinite Sadness” fra 1995 med Smashing Pumpkins.

»Hver eneste af albummets 28 sange, der veksler mellem vildskab og blidhed, er fyldt med en kvalitet, som man skal lede laenge efter i nutidens musik,« lyder det.

Når Jørgen Sloth er kommet hjem, holder han fri. Sådan fungerer han bedst:

»Hvis jeg en sjaelden gang arbejder om aftenen, er jeg mindre effektiv på arbejde dagen efter.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark