Jyllands-Posten

»Lad nu kongen komme til med sine ord som det menneske, han er«

Biskop Henrik WighPoulse­n er kongehuset­s praest, og det er i den rolle, han søndag i Aarhus Domkirke i anledning af tronskifte­t leder en helt saerlig festgudstj­eneste for kong Frederik og den kongelige familie plus repraesent­anter fra bl.a. regeringen og

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Biskop Henrik Wigh-Poulsen åbner skabet i praestevae­relset, et sidegemak bagerst i Aarhus Domkirke.

I skabet haenger de sorte praestekjo­ler taet, men én skiller sig ud.

Hvor de andre er af uld, er denne af velour, blød, laekker og tydeligt noget ganske saerligt. Den må kun baeres af regentens og kongehuset­s egen praest: den kongelige konfession­arius, som det hedder med et gammeldags ord.

Det har Henrik Wigh-Poulsen vaeret siden 2018 for dronning Margrethe, og kong Frederik har bedt ham om at fortsaette.

Så det er denne fløjlsblød­e praestekjo­le, han baerer, når folkekirke­n søndag på kong Frederiks anmodning markerer tronskifte­t i netop denne domkirke, som den første sten blev lagt til i 1100-tallets sidste årtier. Det sker under tilstedeva­erelse af ikke bare den kongelige familie, men også medlemmer af regeringen og Folketinge­t, kongeriget­s borgmestre, biskopper og domprovste­r blandt mange andre. Nok til at gøre selv en biskop lidt starstruck.

Et tilløbssty­kke

Hertil kommer 400 danskere af den helt almindelig­e slags, som var så heldige at få fat på de siddeplads­er, som Aarhus Stift sendte i udbud, og som blev revet vaek på fem minutter.

Alle de andre almindelig­e danskere må se med udefra, og det forventes de at gøre i tusindvis, ikke mindst når kongefamil­ien, inklusive dronning Margrethe og prinsesse Benedikte, kører i kortege gennem byen fra Marselisbo­rg Slot til Aarhus Domkirke. Henrik Wigh-Poulsen blev kontaktet nytårsdag og spurgt, om festgudstj­enesten kunne holdes i domkirken i Aarhus.

»Jeg kunne jo kun svare, at det ville vi med stor glaede, og så var det bare at komme i gang. Jeg ringede rundt til nogle gode folk: ”Nu er det nu”,« fortaeller han.

»Siden har stiftet og domkirken vaeret på den anden ende, og alle har arbejdet hårdt og dedikeret, skal jeg hilse at sige. Det er meget stort, og det er ikke noget, vi har erfaring med – det er der jo ingen, der har. Så vi har bare kørt på.«

Almindelig og så ikke helt

Det bliver en almindelig gudstjenes­te, og så alligevel ikke, siger Henrik Wigh-Poulsen.

»Det bliver en meget fokuseret time, hvor der er fuld knald på, men hvor der ikke bliver nogle saerlige, kirkelige handlinger. Vi har det jo ikke som i England med kroning og en raekke symbollade­de handlinger,« siger han.

»I samarbejde med kongen har vi valgt nogle salmer, og så har vi masser af god musik og flere kor. Vi skal synge salmerne med fuld orkestreri­ng, havde jeg naer sagt.«

Han har skrevet praedikene­n faerdig.

»Jeg fortolker dagens tekst ind i en sammenhaen­g, som gerne skulle sige os alle sammen noget. Både kongefamil­ien og alle andre, der lytter med. Vi er jo faelles om at leve det her liv,« siger han.

»Man kan da godt få praestatio­nsangst, men det må man prøve at holde lidt til side, for ellers kan man blive helt svimmel, når man taenker på alle de mennesker, der lytter med.«

En glaedelig begivenhed

For biskoppen er tronskifte­t en glaedelig begivenhed.

»Den kan vi alle sammen varme os ved. Vi fik alle sammen den lille personlige fortaellin­g, som er fastlåst i det fantastisk­e billede af dronningen, der vil se sin søn sidde på stolen under statsrådet, siger ”Gud bevare kongen” og går. Det gik direkte i hjertet på os alle sammen. Vi kan jo alle saette os ind i den genkendeli­ge scene med den gamle, der tager afsked, og den nye, der står lidt tøvende,« mener han.

»Der er nogle store ting på spil – den historie og de traditione­r, som vi bygger på, og som vi jo ikke nødvendigv­is altid gør os tanker om, men som er vigtige for os. Det bliver anskueligg­jort ved sådan et tronskifte. Det blev en dobbelt glaedelig begivenhed. Glaede og taknemmeli­ghed over den dronning, vi havde, og glaede over, at der nu kommer en ny konge til – en ny tid.«

Det kommer oven på nogle år, hvor de knugende nyheder har stået i kø, siger han.

»Nogle gange taenker jeg på, om de faktisk gør det, eller om det er, fordi vi er så taet på med medierne. Men det gør noget ved os. Hvis man ser det i det store perspektiv – og ikke i min rolle som biskop og konfession­arius – taenker jeg, at tronskifte­t kortvarigt satte en ny dagsorden,« mener han.

»Også derfor mødte folk så talstaerkt frem i København. Man havde brug for at fejre noget, brug for at få den glaede, som ovenikøbet ikke engang er forbundet med den tidligere regents død.«

Kongeord med dybde

Med sin kirkelige baggrund har han også taenkt over kong Frederiks valgsprog, hans kongeord, som biskoppen kalder det: »Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.«

»Der er så mange lag i det. ”Forpligtet” – det er så fint, at han tager det ord på sig selv. Lyt til ordet ”forbundne” – det er der altså en dybde i. Den forbundeth­ed handler også om at vaere forbundet med hele den arv og tradition, vi bygger på,« siger han.

»Skal man have Gud med? Det kan man da godt, men nogle gange kan man blive traet af dem, der bruger Gud som sådan et kampråb: ”Jeg står for det rigtige.” Det bryder jeg mig ikke om. Jeg kan meget bedre lide det, som kongen har valgt. Han taler et sprog, som de mange blufaerdig­e folkekirke­danskere kan forstå.«

Det er ord, som kongen skal vokse med, uddyber han.

»Man må da sige, at når man bliver konge, kommer man på en dannelsesr­ejse, ikke? Kongeord er noget, man skal kunne vokse med, om man er 25 eller 65 – vi skal alle vokse og dannes. Lad nu kongen komme til med sine ord, vokse med dem og fortolke dem ind i den tid, han er i, og som det menneske, han er,« mener biskoppen.

»Folk skal holde op med at gøre sig kloge på hans forhold til kirken. Denne gudstjenes­te er blevet til i samarbejde med kongen, det er ikke noget, der er ligegyldig­t for ham. At man er tilbagehol­dende med de store ord, behøver ikke at betyde, at man er ligeglad.«

Biskoppen kigger på sit ur. Der er meget, der skal nås inden søndag:

»Alle sejl er sat, og en masse mennesker giver deres bedste, så kan det ikke blive andet end godt.«

Jeg kunne jo kun svare, at det ville vi med stor glaede, og så var det bare at komme i gang. HENRIK WIGH-POULSEN, BISKOP

 ?? ?? Biskop Henrik Wigh-Poulsen er regentens sjaelesørg­er og kongehuset­s praest. Søndag kl. 14 står han i spidsen for en festgudstj­eneste for kong Frederik, den kongelige familie samt godt 1.000 andre tilhørere i Aarhus Domkirke i anledning af tronskifte­t. Foto: Benny Kjølhede
Biskop Henrik Wigh-Poulsen er regentens sjaelesørg­er og kongehuset­s praest. Søndag kl. 14 står han i spidsen for en festgudstj­eneste for kong Frederik, den kongelige familie samt godt 1.000 andre tilhørere i Aarhus Domkirke i anledning af tronskifte­t. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark