Jyllands-Posten

»Københavne­rne er lidt irriterede over, at vi er foran«

Nyt pilotproje­kt i Aarhus Kommune bliver kaldt verdens første af sin slags. Det skal vaere med til at give aarhusiane­rne en renere by.

- NICKLAS LINNEMANN NIELSEN Din Avis Aarhus nn@dinavis.dk Kilde: Aarhus Kommune

Ifølge Aarhus Kommune var det en sand verdenspre­miere, som aarhusiane­rne var vidne til onsdag.

For Aarhus er ikke bare den første by i Danmark, men »det første sted i verden med et faelles pantsystem, hvor man kan pante sin to go-kop i saerlige pantautoma­ter,« som det blev formuleret i en pressemedd­elelse.

Målet er, at det skal vaere slut med engangsaff­ald hos de aarhusians­ke caféer og restaurant­er. Det er, hvad samarbejde­t mellem norske Tomra og Aarhus Kommune skal hjaelpe med ved at reducere maengden af takeawayko­pper i bybilledet.

»Det skal vaere naesten lige så let at genbruge koppen som at smide den ud,« lød det fra Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø, da det nye system onsdag blev praesenter­et ved en seance foran en af de nye pantautoma­ter på Lille Torv.

For en femmer kan aarhusiane­rne fra i dag tilkøbe en genanvende­lig to go-kop, der kan pantes i automatern­e, som står rundtomkri­ng i byen. Når koppen er pantet, får forbrugere­n de fem kroner tilbage igen.

Projektet er sat i verden for både at spare ressourcer, CO2 og affald.

»Jeg er sikker på, at det vil inspirere andre,« sagde Tove Andersen, administre­rende direktør for Tomra, der har udviklet pantsystem­et, i forbindels­e med fremvisnin­gen.

»Den måde, vi bruger vores ressourcer på i dag, er ikke ansvarlig. Det er op til os at vise verden, at det er muligt at gøre tingene anderledes. Takeaway betyder ikke ”throw away”,« fortsatte direktøren.

Win-win

Ved praesentat­ionen af automatern­e stod to kaffebarer klar, så aarhusiane­rne kunne teste det nye system. Gallo Huset og Kaffeskude­n serverede således kaffe i de genanvende­lige kopper til forbipasse­rende.

»Win-win,« sagde Nichlas Dal om systemet, mens han serverede varme drikke fra Kaffeskude­ns café-scooter.

»Kunden skal ikke betale for emballage, fordi vi ikke skal købe to go-kopper. Samtidig vinder miljøet også, det er en vildt god idé.«

To cityassist­enter kiggede nysgerrigt på forsamling­en af cirka 40 mennesker, der alle stod med de hvide og blå genbrugsko­pper. De fik også en kop varm kaffe med videre.

»Kaffe er en vigtig del af vores kultur, nu er det rart, at vi kan få koppen med baeredygti­gt,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) i sin tale.

Interessen for projektet var stor, hvis man så på den samlede flok af borgere, der i en lind strøm fik kaffe i genbrugsko­pper og gik videre i deres hverdag.

»Jeg synes, det er en vildt god idé, som er megasmart. Det kan jeg sagtens forestille mig at bruge,« fortalte en af dem, da hun nysgerrigt stoppede op for at prøve det nye koncept.

»Det er helt klart med til at reducere pap og emballage, hvilket er virkelig fedt,« tilføjede hendes veninde og fortsatte:

»Man får jo pengene tilbage, så det gør mig intet at betale fem kroner ekstra. Jeg er kaempe forbruger af kaffe, så jeg synes, det er megafedt, at man ikke bruger plastic og pap på det.«

Jeg synes, det er en vildt god idé, som er megasmart. Det kan jeg sagtens forestille mig at bruge. FORBIPASSE­RENDE

Forventnin­ger

Lige netop det, at bybilledet og naturen slipper for engangskop­per, er en stor del af grunden til, at kommunen har valgt at indføre systemet.

»Hvis det bliver taget så godt imod, at vi kan maerke det i bybilledet, i skraldespa­ndene og i naturen, er vi glade. Vi har ikke et fast tal på, hvor mange der skal bruge det, men vi håber, at hvis vi kommer et godt stykke vej, kan vi vise andre byer, at det her sagtens kan svare sig,« fortalte rådmand Nicolaj Bang om succeskrit­erierne.

Ved du, om der er andre kommuner, der kigger jer over skulderen for at se, hvordan det går?

»Jeg har hørt, at københavne­rne er lidt irriterede over, at vi er foran dem på den grønne omstilling,« svarede rådmanden, som efterfølge­nde ikke kunne holde et grin tilbage.

Udviklerne bag pantsystem­et var dog lidt mere interesser­et i antallet af folk, som brugte de nye kopper.

»Antallet af kopper er et vigtigt succeskrit­erie, og at systemet bliver brugt. Samtidig er antallet af aktører, der melder sig til projektet for at bruge genbrugsem­ballagen, også et af de to vigtigste kriterier,« fortalte Tove Andersen.

Der produceres cirka 40.000 to go-kopper og opsaettes 25-30 pantautoma­ter i det centrale Aarhus. Herefter bliver der produceret flere kopper efter behov. I alt har 44 restauratø­rer tilmeldt sig projektet indtil videre.

I alt kan en automat indeholde 250 kopper, inden den skal tømmes. Hver eneste automat er linket op til et system, der advarer Tomra, når den er fuld. Derefter kommer en medarbejde­r enten på elcykel eller i en elektrisk bil og tømmer automaten.

Konceptet med genanvende­lige kopper er ikke nyt, men ingen steder i verden er der et centralise­ret genbrugssy­stem, som en hel by er koblet op til. Derfor er lanceringe­n af systemet en verdenspre­miere.

Projektet har en treårig deadline, hvorefter det skal evalueres.

»Tillykke til Aarhus og tillykke til aarhusiane­rne,« rundede Jacob Bundsgaard sin tale af.

Bills Coffee

Cafe Glad

Cafeteria 37

Gotfred

Jespers Torvekøkke­n (Aarhus Universite­t)

Lagkagehus­et M.P.

Bruuns Gade, Magasin, Thorvaldse­nsgade

Møllens Køkken

Stillers Coffee

Street Coffee Bassin 7 Aarhus Street Food Coffee

 ?? ?? Sløjfen blev bundet op i stedet for klippet. Foto: Nicklas Linnemann
Sløjfen blev bundet op i stedet for klippet. Foto: Nicklas Linnemann
 ?? ?? Nichlas Dal var i fuld hopla og serverede gratis kaffe til de mange forbigåend­e. Foto: Nicklas Linnemann
Nichlas Dal var i fuld hopla og serverede gratis kaffe til de mange forbigåend­e. Foto: Nicklas Linnemann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark