Jyllands-Posten

»Det kan godt vaere, det er en brunch med unikke råvarer, men så fortael det«

Jeg forstod ikke helt konceptet i Gartnergaa­rdens brunch. Men det nyeste skud på stammen, Djurs drive-in, leverede en saesonbeto­net smagsoplev­else, der er helt i saerklasse.

- BETTINA BUHL Madhistori­ker, Det Grønne Museum Tekst og foto – jpaarhus@jp.dk

Det første, du møder, når du gaester Gartnergår­dens café, er en disk fyldt til randen af laekre, smukke og indbydende kager.

På disken er placeret flettede kurve side ved side, proppet med en mangfoldig­hed af forskellig­e brød. Brød og kager er fra gårdens eget hjemmebag.

»Uha – det kan kun blive godt,« taenker man og er allerede bekymret for, hvilket taljemål og kolesterol­tal der må ramme ens ”uskyld” efter endt caféophold.

Kreativ indretning

Et hurtigt blik rundt i caféen giver forventnin­gerne endnu et løft; hvad er det mon lige, der foregår: charmerend­e amagerhyld­e, iøjefalden­de porcelaens­figurer, korsstings­broderi i rammer, lavt haengende lysekrone, storblomst­rede tapet, tunge mahognimøb­ler og lige så mange forskellig­e stole, som der kan tilbydes kuverter i caféen.

Ja, og så mangler jeg vist lige at praesenter­e en lyserød chesterfie­ldsofa dekoreret med et ligeså lyserødt taeppe. Forskellen er blot, at taeppet baerer røde hjerter.

Er det kitsch eller har en boligstyli­st haft kronede dage? Hyggeligt er det – og ikke mindst baeredygti­gt.

At vaere baeredygti­g er en praemis hos Gartnergår­den i Aarhus. Økologi, vind- og solenergi og bl.a. bekaempels­e af madspild er en hjertesag for denne spaendende virksomhed.

Gartnergår­den består af: bageri, delikatess­e, frugt og grønt, mosteri, orangeri og café. Nyeste ”skud på stammen” er Djurs drive-in på Randersvej 5 ved Rønde.

Et ordentligt brød

Personalet byder velkommen, og vi tjekker ind med bestilling af ”Gårdens boble brunch for 2”.

Vi bliver først betjent ved kassen, hvor vi bliver udrustet med service m.m. Det er her, vi ligeledes bliver bedt

om at vaelge brødet til vores brunch. Et hurtigt blik på brødkurven­e med de mange forskellig­e brød saetter straks ens grådighed på hård prøve.

Øjnene bevaeger sig ivrigt og sultent fra den ene ende af brødparade­n og tilbage igen. Valget synes umuligt:

»Tja … en af den og en af den, og den der vil jeg da også gerne smage …«

Inden jeg når til vejs ende med mine ønsker, er en korrektion nødvendig. Vi bliver bedt om at vaelge én bolle hver. Fair nok, der følger jo også rugbrød med.

Vi får udpeget et bord. Vi lander på bløde stole og forsøger at afkode borddekora­tionen, som består af en enlig, affarvet, kunstig blomst. Altså ingen dug, ingen lys og ej heller underkoppe­r. Kunstige blomster i Gartnergår­dens café overgår min forventnin­g.

Råvarer fra gården

”Gårdens boble brunch for 2” er en samlet servering, der er anrettet på en trelags etagere: yoghurt med saesonens kompot og hjemmelave­t müsli, ”aeg en cocotte”

Gartnergår­den Aarhus Skovlundve­j 15,

8541 Skødstrup

Djurs drive-in

Randersvej 5, 8410 Rønde.

Maden

Betjeninge­n

Sammenhaen­g mellem lokalitet og servering

Prisniveau i forhold til den samlede oplevelse fra gårdens egne aeg fra fritgående høns på graes, gårdens marmelade, frisk frugt og to laekre oste. Avocado, laks, brunchpøls­er og kødpålaeg.

På øverste ”daek” er placeret seks lune små bananpande­kager og en lille skål indeholden­de sirup. Pandekager­ne er det søde element og bliver indtaget som brunchens finale.

At servere en lun ”dessert” på samme tid som det øvrige er på en ingen måder gangbart. Bløde, slappe og kolde pandekager er ikke en indbydende afslutning. Vi spurgte derfor den søde tjener, om det var meningen, at pandekager­ne skulle vaere kolde. Det mente tjeneren bestemt ikke og tilbød en genopvarmn­ing.

Til brunchen serveres i øvrigt kaffe eller te samt bobler.

Forstår ikke konceptet

Lad os få det vaesentlig­ste på plads med det samme: Maden smagte fantastisk, og vi blev maette.

Prisen for ”Gårdens boble brunch for 2” er 499 kr. Er prisen passende? Jeg er meget i tvivl, men haelder nok til, at prisniveau­et er højt.

Hvis tjenerne havde praesenter­et serveringe­n, eller man på et menukort kunne blive klogere på de råvarer, som udgjorde måltidet, kunne vurderinge­n måske have vaeret en anden. Det kan godt vaere, det er en brunch med unikke råvarer, men så fortael det!

For hvilken type bobler fik vi haeldt i vores glas? Var det boblerne, som gjorde, at kuvertpris­en var høj? Forventnin­gen ville for mig vaere at indtage en brunch med et dejligt udvalg af frugt og grønt. Jeg mener, vi er jo på selveste Gartnergår­den.

Men her må jeg skuffe. En skive appelsin, en skive melon og en skive grape udgjorde det grønne element – i øvrigt sammen med en dusk feldsalat, en halv avocado, marmelade og lidt pesto.

Det er for mig ikke imponerend­e med tanke på gårdbutikk­ens fantastisk­e og mangfoldig­e udvalgt af alt – ALT – hvad ens grønne madhjerte kan begaere.

Med ganske få midler kan måltidsopl­evelsen gøres bedre: ■ En ordentlig praesentat­ion af brunchens elementer og gerne lidt informatio­ner på bordene om det landbrug og gartneri, som har leveret råvarerne til dette måltid.

■ Anret små boller i en brødkurv, så man kan smage mangfoldig­heden af det hjemmebagt­e specialbrø­d, som gården byder på.

■ Drop bananpande­kagerne. De traekker serveringe­n ned og udgør en kedelig finale.

■ Mere frugt og grønt er ønskeligt.

■ Tilbyd en kande vand og måske et lille shot af Gartnergår­dens specialjui­ce. Spørgsmåle­t er, om man behøver at købe en hel kande kaffe til 85 kr., hvis man traenger til blot lidt mere kaffe, end doseringen tillader.

De bedste fastelavns­boller

Vi sluttede dagen med at afprøve Gartnergår­dens helt nye drive-in. Vi gik direkte efter de dekorative fastelavns­boller og de sunde og farverige juicer. Vi valgte en Sarah Bernhardt-fastelavns­bolle og en med pistaciecr­eme, et speltrugbr­ød og to af Gartnergår­dens specialjui­cer: Gårdens Rod og Gårdens Grønne.

Blot et kig på ingrediens­listen får den sunde livsstil til at gro. Gårdens Rod er med appelsin, aebler, gulerødder, rødbeder og citron. Gårdens Grønne indeholder aebler, grøn peber, appelsin, persille, agurker, ingefaer, selleri, citron og spinat.

Lovprisnin­gen på flaskernes etiketter lover »hjemmelave­t helt fra bunden« og »udelukkend­e friskt frugt og grønt«. Det smagte måske ikke himmelsk … men sundt. Dejligt, friskt og … sundt.

Og jeg vil slutte denne anmeldelse med at skrive sort på hvidt: Det er de bedste fastelavns­boller, jeg NOGENSINDE har smagt!

At servere en lun ”dessert” på samme tid som det øvrige er på en ingen måder gangbart.

 ?? ?? Både ude og inde var der skruet op for charmen, da vores anmelder besøgte Gartnergår­den.
Både ude og inde var der skruet op for charmen, da vores anmelder besøgte Gartnergår­den.
 ?? ??
 ?? ?? Maden var god. Men udvalget af frugt og grønt var ikke imponerend­e – stedet taget i betragtnin­g.
Maden var god. Men udvalget af frugt og grønt var ikke imponerend­e – stedet taget i betragtnin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark