Jyllands-Posten

Vestermøll­e står foran stor afsløring: »Den kommer til at traekke folk til«

Vestermøll­e Møllelaug vil fortaelle danmarkshi­storie med historiske og kunstfaerd­ige nedslag.

- STEN BRØGGER Uge-Bladet Skanderbor­g sb@lokalavise­n.dk

Vestermøll­e Møllelaug har et (tungt) es i aermet.

Inden laenge kan lauget indvie et nyt kunstvaerk, Danmarksst­elen, der via seks stablede granitblok­ke med i alt 20 bronzestøb­te illustrati­oner skal fortaelle om vores lands historie fra 1788 til nu.

Stelen vil blive placeres på en nyanlagt skulpturpl­ads ved hovedbygni­ngen på Vestermøll­e. Der bliver adgang til vaerket direkte fra indkørslen til Vestermøll­e samt via et netop anlagt stisystem omkring mølledamme­n.

»Den første illustrati­on fortaeller om stavnsbånd­ets ophaevelse, den sidste om velfaerdss­amfundet, der er illustrere­t med en voksenhånd, der holder en barnehånd. Det bliver unikt,« siger formand for Vestermøll­e

Møllelaug, Jørgen Lund Christians­en.

Ikke for givet

Vestermøll­e Møllelaug har arbejdet med projektet gennem to og et halvt år, oplyser Jørgen Lund Christians­en. Kunstneren bag vaerket er grafiker, bronzestøb­er og leder af Skulptursk­olen i Foerlev, Thomas Andersson. Han har navngivet Danmarksst­elen »….herfra min verden går.«

Det er saerligt med ét mål for øje, møllelauge­t har ønsket at få rejst Danmarksst­elen på Vestermøll­e.

»Vi viser rigtig mange grupper rundt på Vestermøll­e, fra børnehaver til seniorer. Af og til gange kan man godt få en fornemmels­e af, at unge mennesker føler, de har ret til gratis uddannelse og til at modtage SU. Det har de også, men der er nogle forud for os, der har kaempet en kamp for at nå dertil, vi er i dag,« siger Jørgen Lund Christians­en og fortsaette­r:

»Vi vil bidrage til, at danskerne får en idé om, at de goder, vi har i dag, ikke er kommet af sig selv.«

Tanken er, at Danmarksst­elen

via nedslag skal beskrive vores lands kulturelle, erhvervsma­essige og politiske udvikling i de seneste 236 år, og hvis man spørger Jørgen Lund Christians­en, bliver vaerket et hit.

»Jeg har maerket kaempe interesse for den. Jeg tror, den kommer til at traekke folk til Skanderbor­g,« siger han.

Et stille tog

Hos nogle er der ifølge Jørgen Lund Christians­en opstået en idé om, at Danmarksst­elen er

Vestdanmar­ks svar på Frihedsstø­tten, en 20 meter høj obelisk ved Københavns Hovedbaneg­ård.

Den idé vil formanden for Vestermøll­e Møllelaug meget gerne mane i jorden.

»Frihedsstø­tten er rejst for at minde os om den frihed, vores forfaedre fik med stavnsbånd­ets ophaevelse i 1788. Vi forsøger at fortaelle danmarkshi­storien siden da,« siger Jørgen Lund Christians­en.

Han tilføjer:

»Den norske forfatter Bjørnson har sagt, at der ”går et stille tog igennem kampens bulder.” De seneste 250 år har budt på elendighed og arbejdskam­p, men undervejs samtidig en fantastisk udvikling. Det velfaerdss­amfund, vi har i dag, har masser af historier i sig. Det er det, vi gerne vil minde og fortaelle om.«

Når Danmarksst­elen afsløres på Vestermøll­e, vil også to bronzeport­raetter, af aegteparre­t Anders og Kirstine Nielsen, blive indviet. Anders Nielsen (1859-1928) var blandt meget andet formand for Skanderbor­g Landbofore­ning og idémanden bag Den Danske Andelsbank. Kirstine Nielsen drev landbrug og var også aktiv i samfundsli­vet.

Danmarksst­elen og portraette­r, placeret på mindesten, indvies 12. marts klokken 16. Alle er velkomne på Vestermøll­e på dagen.

Historien er kun noget vaerd, hvis vi bruger den som en platform, vi kan bringe i spil i nutiden.« JØRGEN LUND CHRISTIANS­EN, FORMAND, VESTERMØLL­E MØLLELAUG

 ?? ?? Der er gjort plads til flere kunstvaerk­er på denne nyanlagte skulpturpl­ads på Vestermøll­e. Foto: Privat
Der er gjort plads til flere kunstvaerk­er på denne nyanlagte skulpturpl­ads på Vestermøll­e. Foto: Privat
 ?? ?? Kunstner Thomas Andersson fremviser en illustrati­on, der skal fortaelle om Grundloven fra 1849. Foto: Privat
Kunstner Thomas Andersson fremviser en illustrati­on, der skal fortaelle om Grundloven fra 1849. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark