Jyllands-Posten

NYT FRA ARKIVET

-

Aarhus er under forandring. Et kapitel ad gangen fortaeller Aarhus Stadsarkiv om Aarhus’ historie.

Find flere fortaellin­ger fra Stadsarkiv­et på kommunens hjemmeside. ejendom i Aarhus inden sin død, så hun havde den mulighed, selvom det betød, at hun og døtrene måtte leve meget trangt. Senere blev Laura dog så dygtig til at sy, at hun kunne klare sig selv og flytte ud.

Nødvendigt at konvertere

Få år senere giftede Sophie sig, og nu kunne både hun og hendes mor blive forsørget af hendes nye mand. Han hed Johan Michaelsen og var en respektere­t skolelaere­r i byen. Han var kristen, så Sophie måtte konvertere for at indgå aegteskabe­t. Det gjorde mange jødiske kvinder på dette tidspunkt, for med så få jøder, som der var i Danmark og isaer i Aarhus, kunne det vaere svaert – hvis ikke umuligt – at finde en passende jødisk partner.

Johan Michaelsen overtog familiens hjem, hvor de alle blev boende. Dermed kunne Sara Meyer leve en komfortabe­l alderdom, hvor hendes svigersøn sørgede for, at hun ikke skulle bekymre sig om penge.

Davidsens vej til fattigdom

Ikke alle var heldige at slippe ud af fattigdomm­ens tag, som Sara Meyer gjorde. Brødrene Levin og Jacob Davidsen endte begge deres dage som fattiglemm­er i Aarhus. Det var dog ikke det, der lå i kortene, da de først kom til byen. De kom fra en succesfuld købmandsfa­milie og havde brødre i Aarhus, der drev indbringen­de forretning­er.

Levin Davidsen kom til byen i 1809. Han fulgte i sin storebror Isaacs fodspor, efter denne havde klaret sig godt i byen i snart et årti. Levin Davidsen slog sig ned som købmand i Rosensgade, hvor han solgte kolonialva­rer som sukker og kaffe i en lille forretning. Han annoncered­e også med, at han solgte smør ekstra billigt til fattige med hensigten at »afhjaelpe den traengende­s trang«.

Året efter sluttede deres bror Bendix sig til dem i byen og flyttede ind hos Isaac i Vestergade 23. Hvornår Jacob Davidsen kom til Aarhus, er usikkert, men formodentl­ig var det kort tid efter de andre.

Omkring 1820 flyttede Bendix fra Aarhus, og i 1833 døde Isaac, så Levin og Jacob

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark