Jyllands-Posten

Den store Kia EV9 er som Gulliver i Lilleputla­nd

Kia EV9 synes at vaere skabt til de endeløse straekning­er af suburbia, hvor parkerings­pladser er større end nogle danske baghaver, og hvor vejene aldrig krymper sig for SUV’er.

- CHRISTIAN SCHACHT

Kia EV9GT-Line AWD elmotorer og hele 384 hk, har en prisliste, der starter ved 750.000 kr. Men for dem, der er villige til at gå på kompromis med noget af udstyret, begynder priserne fra 640.000 kr.

Bilens størrelse viser sig dog igen og igen at vaere problemati­sk. Modkørende må ofte vige ud i rabatten, tiltrukket af dens imposante front. Det ser dog ud til at more EV9, men knap så meget de øvrige trafikante­r. Og man har det generelt herligt bag rattet.

Førersaede­t tilbyder en fremragend­e udsigt over vejen og omgivelser­ne. Saederne, ventileret med varme og kulde gennem små perforerin­ger, sikrer komfort året rundt. Bagsaedepa­ssagererne nyder også godt af den generøse benplads, hvilket gør EV9 ideel som en limousine for selv de højeste passagerer.

Materialer­ne og finishen synes dog at vaere designet med et mindre kraesent amerikansk publikum i tankerne. Selvom den opfattede kvalitet ikke er topklasse, er EV9’s interiør simpelt og ikke overvaelde­t af teknologi. Instrument­braettet er centreret omkring et stort infotainme­ntskaermpa­nel bestående af tre skaerme. Det lyder forvirrend­e, men fungerer glimrende i praksis.

Behagelig på langtur

Det voluminøse køretøj glider ubesvaeret af sted på motorvejen, støttet af en avanceret vognbaneas­sistent, som behaendigt og praecist holder bilen på rette vej. Med et enkelt let tryk på det intuitive rat, udstyret med en pulsmåler, kan man naesten slippe for at holde ved rattet, da bilen tager over og styrer ubesvaeret. Kias A-hold har tydeligvis lagt en stor indsats i EV9, hvilket resulterer i en robust og alsidig bil.

Takket vaere det flade gulv er der ekstra god plads i kabinen. I GT-Line-modellen og opefter tilbyder forsaedern­e en smart tilbagelae­ningsfunkt­ion med fodstøtte. Bagved er der rigelig ben- og hovedplads, og den midterste raekke, som kan deles i forholdet 40:60, kan justeres frem og tilbage.

For at få adgang til det bageste bagsaede kan det midterste saede nemt vippe og skubbes frem ved hjaelp af et enkelt håndtag. Voksne vil finde det bageste bagsaede komfortabe­lt for korte ture, og begge bagerste raekker kan klappes fladt ned for transport af større genstande. Hver saederaekk­e har sin egen klimakontr­ol og luftventil­er i loftet samt masser af USB-C-porte.

Bagagerumm­et er rummeligt. Med alle tre

Med EV9 tager Kia hul på et segment, hvor der lige nu ikke er mange udbydere, nemlig børnefamil­ier med brug for op til syv saeder i en fuldt elektrisk bil.

Fotos: Kia

KIA EV9GT-LINE AWD

Pris: 749.900 kr.

Fra: 600.000 kr. Batteri: 99,8 kWh, brutto, 96 kWh, netto Raekkevidd­e: 505 km, WLTP

Raekkevidd­e, målt: 370 km

Opladning: 11 kW (AC), 240 kW (DC)

Opladning 10-80 pct.: 29 min., målt

Motor: to elmotorer

Hk: 384

Nm: 700

0-100 km/t.: 5,3 sek. Topfart: 200 km/t. Traekvaegt: 2.500 kg Mål: L/B/H: 502/198/ 178 cm

Plusser: pladsforho­ld, komfort, udstyr, lynladning, traekvaegt, syv års garanti

Minusser: meget, meget stor at køre rundt med, lidt høje priser

platform og har et batteri, der kan oplades fra 15 til 80 pct. på kun 10-15 minutter.

Konceptet, der uden at overdrive kan beskrives som lavt og bredt, forventes at have en rummelig kabine og fremragend­e udsyn. Bilen introducer­er også en raekke nye teknologie­r, såsom steer-bywire-system, hvor styringen foregår gennem elektronis­ke impulser.

Mest for passagerer­ne

Space-Hub-konceptet laegger større vaegt på at forbinde passagerer­ne med den omkringlig­gende verden fremfor at fokusere på, at det skal vaere sjovt at køre elbil. Det store glastag tilbyder udsigt til stjernehim­len, mens siddearran­gementet, hvor passagerer­ne sidder over for hinanden, fremmer samvaer og samtale, mener Honda. Der er ikke naermere oplysninge­r fra Honda om, hvorvidt Space-Hub vil gå i produktion.

Hondas kommende elbiler vil ikke alene udmaerke sig ved deres banebryden­de design og elektriske system, men også ved at introducer­e avanceret førerassis­tancetekno­logi.

Disse anvender kunstig intelligen­s og andre avancerede teknikker. De vil tilbyde en mere menneskeli­g køreopleve­lse, inklusive visse håndfri autonome køremuligh­eder.

Som en essentiel del af de nye køretøjer udvikler Honda sit eget operativsy­stem baseret på kunstig intelligen­s. Det system vil laere at tilpasse sig brugerens adfaerd, praeferenc­er og vaner og dermed tilbyde forbedrede forslag, optimeret ruteplanla­egning og detaljeret trafikinfo­rmation.

HONDAS UNIKKE ELBILER

Nye elbilmodel­ler: Honda forbereder lanceringe­n af unikke, fuldt elektriske bilmodelle­r for at konkurrere på elbilmarke­det.

Konceptbil­er: Ved CESmessen i Las Vegas afslørede Honda to specielle konceptbil­er, SpaceHub og Saloon, som symboliser­er et opgør med traditione­lle elbildesig­n.

Ny platform: Honda planlaegge­r en tynd EVplatform for lavere gulvhøjde, sportsligt design og bedre aerodynami­k. Denne platform vil også fokusere på kompakte elmotorer og højenergib­atterier for at reducere vaegt og øge pladseffek­tivitet. Lancerings­tidspunkt:

De nye modeller forventes lanceret i 2026.

 ?? ?? Bilens evne til at lynlade er imponerend­e, takket vaere 800-volts strømforsy­ning og en effektiv batterivar­mer, der gør klar til høj ladeeffekt.
Bilens evne til at lynlade er imponerend­e, takket vaere 800-volts strømforsy­ning og en effektiv batterivar­mer, der gør klar til høj ladeeffekt.
 ?? ?? Vi har kørt bilen rundt i snaever trafik og også på smalle veje, og den er meget stor. Ikke mindst at skulle parkere vil udfordre knap så rutinerede chauffører.
Vi har kørt bilen rundt i snaever trafik og også på smalle veje, og den er meget stor. Ikke mindst at skulle parkere vil udfordre knap så rutinerede chauffører.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark