Jyllands-Posten

Danmark når milepael med 17.000 ladepunkte­r til elbiler

Den store vaekst i antal ladere overgår strømmen af nye elbiler, så der nu er større vaekst i antal ladestande­re end elbiler.

- CHRISTIAN SCHACHT

Iløbet af 2023 oplevede Danmark en markant stigning i antallet af ladepunkte­r til elbiler, hvilket har gjort det betydeligt lettere for danske bilister at oplade deres elbiler. Antallet af nye ladepunkte­r oversteg 8.000, hvilket repraesent­erer en stigning på 89 pct. fra det foregående år. Det samlede antal ladepunkte­r i landet nåede dermed 17.368 ved udgangen af året.

Denne vaekst i ladeinfras­trukturen er en positiv udvikling for både elbilister og den grønne omstilling i Danmark. En sådan udbygning gavner ikke kun de nuvaerende elbilejere, men understøtt­er også en fortsat overgang til elbiler i Danmark.

I løbet af samme periode blev antallet af lynladepun­kter fordoblet. Ved udgangen af 2022 var der knap 800 offentlige lynladepun­kter, mens dette tal ved udgangen af 2023 var steget til naesten 1.600. Den forbedring i lynladeinf­rastruktur­en sikrer en endnu mere effektiv og hurtig opladning for elbilister­ne.

I 2023 voksede antallet af elbiler i Danmark med 78 pct. Da antallet af nye ladepunkte­r voksede hurtigere end tilgangen af nye elbiler, betød det, at der ved udgangen af 2023 var faerre elbiler per ladepunkt sammenlign­et med året før. Det gaelder også for lynladere, hvor der blev faerre biler, der skulle deles om hvert ladepunkt.

Udviklinge­n skal fortsaette

Mads Rørvig, administre­rende direktør for De Danske Bilimportø­rer, understreg­er betydninge­n af fortsat udbygning af ladeinfras­trukturen:

»Elbilernes popularite­t vokser markant, og i 2024 forventes de at udgøre over 50 pct. af nybilsalge­t. Derfor er det vigtigt, at ladeinfras­trukturen fortsaette­r med at udvikle sig i takt med bilparken,» siger han.

I 2023 udgjorde elbiler 36 pct. af alle nyregistre­ringer i Danmark. For at imødekomme den stigende efterspørg­sel er det nødvendigt med en fortsat udvidelse af ladeinfras­trukturen, herunder flere ladestande­re og kortere afstande mellem dem. Der skal desuden vaere tilstraekk­elig konkurrenc­e på lademarked­et for at sikre rimelige priser og større gennemsigt­ighed for forbrugern­e, mener De Danske Bilimportø­rer.

 ?? ?? Antallet af nye ladepunkte­r vokser hurtigere end udrulninge­n af elbiler. Foto: Christian Schacht
Antallet af nye ladepunkte­r vokser hurtigere end udrulninge­n af elbiler. Foto: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark