Jyllands-Posten

Alvorligt svigt i sikkerheds­seler til gravide

Der er afsløret bekymrende testresult­ater for gravidsele­r – FDM advarer mod brugen af de saerlige sikkerheds­seler til gravide.

- CHRISTIAN SCHACHT

En nylig omfattende test af gravidsele­r, udført af FDM i samarbejde med europaeisk­e bilklubber, har afsløret betydelige sikkerheds­problemer. Gravidsele­r, som er blevet markedsfør­t som en løsning til at forbedre komforten og sikkerhede­n for gravide ved at tilpasse bilens standard trepunktss­ele, har vist sig at vaere mindre sikre end antaget.

Testen, som omfattede flere forskellig­e typer af gravidsele­r, viste, at ingen af de testede seler levede op til sikkerheds­kravene.

På grund af disse resultater fraråder FDM nu brugen af selerne.

Testresult­aterne afslørede, at gravidsele­rne faktisk øger risikoen for skader på både den gravide kvinde og det ufødte barn i tilfaelde af en ulykke eller en hård opbremsnin­g.

Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM, udtrykker sin bekymring over fundene.

»Gravidsele­rne er lavet i den bedste mening, men som vores test med al tydelighed viser, bør gravide helt undgå at bruge dem. En ting er, at de gør det mere besvaerlig­t at spaende sikkerheds­selen. Men at de ligefrem forringer sikkerhede­n for den gravide og hendes ufødte barn, er skraemmend­e,« siger han.

Testen inkludered­e crashtests med ”gravide dukker” i forskellig­e størrelser, hvor ingen af gravidsele­rne var i stand til at modstå belastning­en ved en kollision, og ingen var i stand til at holde hofteselen på plads.

To af gravidsele­modellerne, med kroge af metal eller plastic, udgjorde en forhøjet risiko for at skade kvindens mave og kønsorgane­r. En model med plastickro­g knaekkede under belastning­en, og en anden model fik selelåsen til at klikke op under kollisione­n.

»I testen bad vi også syv gravide vurdere betjeninge­n af selerne. Selvom det ifølge kvinderne er mere besvaerlig­t at spaende bilens trepunktss­ele i kombinatio­n med gravidsele­n, og at ingen af selerne øger komforten, var kvinderne alligevel tilbøjelig­e til at bruge dem i den tro, at de øger sikkerhede­n. Men det er altså falsk tryghed,« siger Søren W. Rasmussen.

Brug den almindelig­e sele

Han påpeger, at den bedste løsning for gravide er at sikre, at bilens standard trepunktss­ele sidder korrekt.

»Den bedste løsning er at sikre sig, at bilens trepunktss­ele sidder korrekt. Gør den det, er det langt den sikreste løsning. Det gaelder, uanset om man er gravid eller ej,« siger han.

FDM har på baggrund af testresult­aterne kontaktet flere danske forhandler­e af gravidsele­r og informeret dem om resultater­ne. Flere forhandler­e har som reaktion på dette valgt at suspendere salget af disse produkter.

TEST AF GRAVIDSELE­R Udført af FDM og europaeisk­e bilklubber. Gravidsele­r øger risikoen for skader.

Ingen testede gravidsele­r opfyldte sikkerheds­kravene.

FDM fraråder brugen af gravidsele­r.

Bedste løsning er korrekt brug af bilens trepunktss­ele.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark