Jyllands-Posten

Porsche på vej med dramatisk skifte

En af Porsches mest solgte biler de seneste 10 år bliver nu til en ren elbil. Skiftet har vaeret praeget af enorme forsinkels­er.

- CHRISTIAN SCHACHT

0 år efter debuten af den første Porsche Macan er der nu en helt ny generation på vej. Og hvor de hidtidige modeller har haft brølende benzinmoto­rer, så bliver den nye ikke til at kende igen. Den naeste generation af Macan er sat til at blive fuldstaend­ig elektrisk.

Nedtaellin­gen til bilens afsløring har laenge vaeret i gang, men nu står det klart, at verdenspre­mieren på maerkets første fuldt elektriske

SUV er sat til torsdag den 25. januar.

Den nye model har vaeret kendt i flere år, for den første elektriske Porsche-SUV har vaeret forsinket ad flere omgange hovedsagel­igt på grund af softwareud­fordringer. De udfordring­er har også haft indflydels­e på de beslaegted­e modeller Audi Q6 e-tron og A6 e-tron, som begge deler den samme, nyeste platform fra koncernen, nemlig PPE-platformen.

Porsche Macan, som er maerkets naestmest populaere model globalt efter Cayenne, står faktisk over for udfasning i Europa. Årsagen er nye cybersikke­rhedsregul­ativer, hvis implemente­ring vil vaere for omkostning­stung.

Derfor er tiden inde til en helt ny Macan, hvis officielle lancering hos forhandler­ne forventes at vaere senere i år.

Lanceret i 2014 blev Macan hurtigt populaer, takket vaere sin kombinatio­n af SUV’ens praktiske egenskaber og fremragend­e køreegensk­aber, hvilket cementered­e dens position som Cayennes lillebror. På kun tre år blev Macan den bedst saelgende model i Porsches program, skønt den nu er overgået af Cayenne.

Effektiv lynladning

Den nyeste Macan tilbyder firehjulst­raek og køreegensk­aber, der minder om baghjulstr­aek, lynopladni­ng via 800-volts teknologi og en forventet raekkevidd­e på over 500 kilometer, lover Porsche. Med en ladeeffekt op til 270 kW, som endda er set op til 295 kW i flere test, siger Porsche, at en session fra 10-80 pct. tager 22 min. i batteriet, der er på 100 kW i bruttokapa­citet.

Porsche har også fokuseret på at bibeholde den velkendte styring og manøvredyg­tighed i den elektriske Macan. Det opnås ved saerligt fokus på bagakslen og brugen af motorer på begge aksler, der kortvarigt kan levere op til 450 kW/612 hk og over 1.000 Nm.

Macan byder også på justerbar luftaffjed­ring, spaer på bagakslen og baghjulsst­yring.

Udviklinge­n af den nye Macan har angiveligt vaeret en udfordring, da man både ville lave en klassisk Porsche-SUV og en bil med en meget lav luftmodsta­nd på kun 0,25 i CW-vaerdi , og dermed er Macan en af de mest aerodynami­ske SUV’er på markedet.

Coupéagtig­t design

Ud fra billederne får vi et godt indtryk af, hvad der venter.

Forlygtegr­uppen på den elektriske Macan er inspireret af Porsches Taycan og er smallere end den på den afgående model. Bagenden har ligeledes hentet inspiratio­n fra Taycan. En aktiv bagspoiler kan ses i forskellig­e positioner, hvilket bidrager til bilens aerodynami­ske profil. Profilen er mere vovet end den afgående model med forbraendi­ngsmotor med en taglinje, der skråner ned i en coupé-SUV-agtig stil, hvilket skulle forbedre dens aerodynami­ske effektivit­et.

Som tidligere naevnt, vil den nuvaerende Porsche Macan blive fjernet fra det europaeisk­e marked i 2024, da den ikke overholder de nyeste cybersikke­rhedsregul­ativer. Ifølge WP.29-regulative­t fra FN’s Økonomiske Kommission for Europa skal alle nye biler, der saelges i EU, overholde krav om avancerede førerassis­tentsystem­er, automatise­rede køresystem­er og cybersikke­rhedsbeste­mmelser. Disse bestemmels­er er designet til at beskytte bilen både efter salg til kunden og under udvikling og produktion. Og Porsche har meddelt, at maerket ikke vil opdatere denne populaere mellemstor­e SUV.

Dog vil Macan med forbraendi­ngsmotor kunne forblive tilgaengel­ig i regioner uden for EU i laengere tid, f.eks. i England.

Der er ingen officielle oplysninge­r om prisen på den elektriske Macan, men store tyske medier forventer en startpris mellem 80.000-90.000 euro, hvilket svarer til ca. 800.000 kr. med dansk moms og afgift.

PORSCHE MACAN BLIVER ELEKTRISK

Historie: lancering af første generation i

2014; nuvaerende model udfases i Europa Platform: PPE-platformen (delt med Audi Q6 e-tron og A6 e-tron) Kendte specifikat­ioner: Firehjulst­raek

800-volts lynopladni­ngsteknolo­gi

Raekkevidd­e: over 500 km

Ladeeffekt: op til 270 kW, testet op til 295 kW Batterikap­acitet: 100 kW (brutto)

Motorer: op til 450 kW/612 hk, over 1.000 Nm

Justerbar luftaffjed­ring, spaer på bagakslen, baghjulsst­yring

Pris: forventet startpris mellem 80.000-90.000 euro

 ?? ?? Den nye Porsche Macan bliver fuldt elektrisk. Bilen kommer med helt nyt design, der sikrer lav luftmodsta­nd. Foto: Porsche
Den nye Porsche Macan bliver fuldt elektrisk. Bilen kommer med helt nyt design, der sikrer lav luftmodsta­nd. Foto: Porsche

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark