Jyllands-Posten

For uambitiøst eller for vidtraekke­nde? Nyt EU-forslag om dyretransp­ort skaber stor debat – og deler regeringen i to

EU-Kommission­en er kommet med sit udkast til en gennemgrib­ende aendring af transporte­n af produktion­sdyr på tvaers af landegraen­ser. Udkastet er allerede genstand for heftig debat – ikke mindst fra landbruget­s side.

- ASGER SKOVDAL JEPSEN

For første gang i 20 år står de faelles EU-regler for dyretransp­ort på tvaers af landegraen­ser til at blive aendret. I starten af december 2023 fremlagde EU-Kommission­en nemlig et udkast til en gennemgåen­de aendring af reglerne for vogntransp­ort af slagteog produktion­sdyr mellem EU-medlemslan­de. Kommission­en foreslår blandt andet, at man saenker den højeste tilladte transportt­id i køretøj for dyr, flere hvilepause­r, mere plads i vognene og temperatur­graenser under transport.

Alle er det forslag, som ifølge en forsker både rummer positive takter i et dyrevelfae­rdsperspek­tiv, og som har en staerkere videnskabe­lig tyngde sammenlign­et med tidligere regler – men som også har nogle potentiell­e faldgruber.

»Jeg vurderer, at udkastet rummer forslag, der vil forbedre dyrevelfae­rden sammenlign­et med den gaeldende lovgivning. Men der er også nogle af forslagene, hvor jeg er i tvivl om, hvorvidt det vil gøre velfaerden bedre,« siger Mette S. Herskin, der er professor på Institut for Husdyr- og

Veterinaer­videnskab ved Aarhus Universite­t og leder af arbejdsgru­ppen i Det Europaeisk­e Fødevaresi­kkerhedsag­entur (EFSA), der er kommet med videnskabe­lige anbefaling­er til udkastet.

Hun peger på, at ud fra et dyrevelfae­rdsmaessig­t perspektiv kan isaer forslaget om, at kalve skal opstaldes i fem uger i maelkekvae­gsbesaetni­ngen før transport, have en positiv effekt. Dog har andre af forslagene svagere videnskabe­lig evidens.

»For flere af de dyrekatego­rier, som transporte­res meget i Europa – eksempelvi­s 30 kg grise eller aeglaeggen­de høner –, har der kun vaeret lavet meget få undersøgel­ser om velfaerd under transport. En sådan mangel på viden gør det vanskeligt at komme med praecise anbefaling­er. Derfor indeholder de videnskabe­lige anbefaling­er også flere forslag til ny forskning,« siger hun.

Udkastet har dog også allerede affødt heftig politisk debat. Både dyrevelfae­rdsforenin­gen World Animal Protection og brancheorg­anisatione­n ITD Internatio­nal Transport Danmark kritiserer forslaget for henholdsvi­s at vaere for uambitiøst og for vidtgående.

Spørgsmåle­t om dyretransp­ort har også splittet de tre regeringsp­artier. For mens både Moderatern­e og Socialdemo­kratiet støtter de skaerpede krav til dyretransp­ort, afviser Venstre at forbyde lange transporte­r af smågrise.

Reaktioner­ne viser for Mette S. Herskin kompleksit­eten på området, og, på trods af at udkastet baerer praeg af de forskellig­e synspunkte­r på dyrevelfae­rdsområdet, at politikern­e må gøre op med dem selv, hvad de reelt ønsker at opnå.

»Når jeg hører den politiske debat, kan jeg nogle gange godt komme i tvivl om, hvorvidt man egentlig ønsker, at dyretransp­orten skal gøres bedre, eller at den skal begraenses. Alt efter hvad det egentlige mål er, er det jo ikke nødvendigv­is de samme knapper, man skal skrue på,« siger Mette S. Herskin.

Det er vores vurdering, at forslaget i sin nuvaerende form er meget vidtgående og ikke er tilstraekk­elig fagligt underbygge­t

Forslag vil udfordre økonomien Erhvervsor­ganisation­en Landbrug & Fødevarer

Trine Vig, chefkonsul­ent i Landbrug & Fødevarer

Fortsaette­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark