Jyllands-Posten

Dyrene fra hans fabrik vejer en femtedel af et gram. Men de kan løse én af landbruget­s helt store udfordring­er

I landsbyen Flemming lidt vest for Horsens er Nordens største insektfabr­ik for nylig åbnet med en ambition om at producere 100 ton larver om dagen. De kan erstatte det mest klimabelas­tende foder i landbruget, men vejen til trugene er ikke helt ligetil.

- MATHIAS GRAM

Det er ikke svaert at se, hvor soldaterfl­uerne i Carsten Lind Pedersens fabrik har fået deres navn fra. Den slanke krop og de lange vinger, der haenger stramt ned langs siderne som på et pingvinsae­t, får den til at se hurtig og adraet ud, mens den dybsorte farve på både krop og hoved gør dens udseende en lille smule skraemmend­e. Som en hveps, der er trukket i uniform.

På Carsten Lind Pedersens fabrik, Enorm Biofactory, der ligger i Flemming mellem Horsens og Vejle, er den da også på en mission, der er temmelig meget større end den selv. Her spiller den nemlig en nøglerolle i fabrikkens ambitiøse mål:

At erstatte det mest klimabelas­tende foder i de danske stalde med en ny og grønnere fodertype – og endda bruge nogle af landbruget­s restproduk­ter i processen. Hvor kampberedt den end ser ud, er det dog ikke soldaterfl­uen, der står i første geled. Det er dens afkom. For larverne vokser godt af de restproduk­ter fra landbruget, der i dag bliver kørt direkte til biogasanla­egget – og når de er vokset faerdig, udgør de en god proteinkil­de for såvel dyr som mennesker.

Det fortaeller den tidligere svinebonde Carsten Lind Pedersen, der siden åbningen af det 22.000 kvadratmet­er store produktion­sanlaeg i december har kunnet kalde sig direktør for Nordens største insektfabr­ik.

»Insekterne er jo animalsk protein med en høj fordøjelig­hed og den kompleksit­et i både aminosyrer og andre naeringsst­offer, som mange landmaend kender fra eksempelvi­s fiskemel,« siger han og tilføjer:

»Forskellen er bare, at vores produktion er super intensiv. Vi kommer til at producere det, der svarer til 365.000 slagtesvin om året målt på biomasse, men daekker kun et areal på 7.000-8000 kvadratmet­er.«

Og selv om hver enkelt larve ikke er større end en gammel enøre, og der skal fem til et gram, er perspektiv­erne i produktion­en store, hvis man spørger direktøren selv.

»En af landbruget­s helt store udfordring­er er jo, at vi i EU stadig importerer mere end 25 pct. af al det protein, vi bruger i foderet. Og samtidig har vi et enormt ressources­pild i vores fødevarepr­oduktion, som i bedste fald ender som biogas, men som vi også bør forsøge at finde andre løsninger på,« siger han.

Biogas er den største konkurrent

På Enorm Biofactory er ambitionen at producere 100 ton levende larver – om dagen. Arbejdet på fabrikken i Flemming er derfor også noget, professor Jan Vaerum Nørgaard fra Aarhus Universite­t følger i spaending. Han er egentlig professor i baeredygti­g griseprodu­ktion, men bruger i dag en stor del af sin tid på at få bygget insektprod­uktion op som forsknings­område.

Gør man det rigtigt, rummer insekterne nemlig løsningen på ét af landbruget­s største udfordring­er i dag, påpeger han.

»Hvis du kan bruge nogle af de her larver til at erstatte eksempelvi­s sojaskrå – som bliver importeret fra Sydamerika og ofte dyrket på arealer, hvor der har vaeret regnskov – så vil du få en en ret stor klimagevin­st,« siger han, men tilføjer så et men:

»Det er ikke sandsynlig­t, at man kan gå ind og erstatte larver og sojaskrå én til én. Simpelthen fordi der bliver brugt så meget i dag. Men man kan give larverne som supplement.«

Klimagevin­sten forudsaett­er dog også, at man lykkes med at fodre larverne med restproduk­ter, så de ikke kommer til at leve af det samme som dyrene, de senere skal serveres for – og det er ikke helt ligetil.

For i dag »støvsuger« biogasanla­eggene markedet for de samme rester, som Carsten Lind Pedersen skal bruge i sin produktion, påpeger Jan Vaerum Nørgaard.

»Den største konkurrent for larveprodu­ktionen i Danmark er biogas. Som det er nu, bliver det potentiell­e larvefoder proppet ind i biogasanla­egget, før det kommer til insektfabr­ikken, og det er en virkelig dårlig udnyttelse af de ressourcer, vi har i Danmark,« siger han.

I Flemming har Carsten Lind Pedersen øjnene rettet mod samme problemati­k. Men han mener, at landbruget og fødevarein­dustrien i dag genererer så store maengder restproduk­ter, at der burde vaere nok til at brødføde både larver og biogasanla­eg – og så behøver de to i øvrigt ikke at kaempe indbyrdes, hvis man spørger ham.

»Vi plejer at sige, at vi bare lige skal låne restproduk­terne i 14 dage, og så kan I få det tilbage. For selv om larverne er effektive, så er der stadig en rest tilbage. Den del af naeringsst­offerne, som larverne ikke kan udnytte, er der stadig et gaspotenti­ale i,« siger han.

Samtidig er larvernes egne efterladen­skaber – kaldet “frass” i larvetermi­nologi – også oplagt at lave biogas på, påpeger han.

»Hos os alene bliver det på tørstofbas­is til 15.000 ton om året – men det kommer så med 50 pct. vand, så der kommer i alt 30.000 ton ud fra os,« siger direktøren og fortsaette­r:

Carsten Lind Pedersen, adm. direktør for Enorm Biofactory

»I den perfekte verden ville der derfor ligge en biogasprod­uktion ved siden af alle insektprod­uktioner. Det er noget af det, jeg har meget fokus på.«

Berettigel­sen for insektprod­uktion er der kun, hvis vi ikke skal tage maden ud af munden på vores traditione­lle husdyr.

Afgift kan blive en hjaelpende hånd

Der er dog også et andet benspaend forbundet med kun at bruge det, svinene på de danske gårde ikke selv kan leve af.

For lovgivning­en giver insekt-ivaerksaet­tere som Carsten Lind Pedersen nogle smalle rammer for, hvad man kan servere for larverne – i EU skal laverne eksempelvi­s anses som vegetarer.

Det betyder blandt andet, at insektfabr­ikken ikke kan bruge de samme restproduk­ter, som i sin tid gik til minkfarmen­e.

»Berettigel­sen for insektprod­uktion er der kun, hvis vi ikke skal tage maden ud af munden på vores traditione­lle husdyr. Vi plejer at sige, at det, vi skal fodre vores insekter med, det skal vaere det, der er for dårligt til en gris, men for godt til biogas,« siger han og tilføjer:

»Men der er flere produkter, som egentlig er fantastisk­e fodermidle­r, men på grund af lovgivning køres direkte til biogas i dag.«

Og så er vi fremme ved tredje benspaend: prisen.

Larverne kan ganske vist erstatte sojaskråen, der er udbredt og ofte forbundet med en stor klimabelas­tning at producere og få til Danmark. Men sojaskråen er billig i indkøb, påpeger Jan Vaerum Nørgaard.

»I landbrugss­ektoren har man i årtier konkurrere­t på pris og kvalitet, og det vil man også komme til her. Derfor kraever det mod at etablere en insektprod­uktion som den i Flemming. Man kan kun have stor respekt for, at der er nogen, der tør gøre det,« siger han.

En af de varmeste kartofler i dansk politik netop nu kan dog ende med at komme ivaerksaet­tere som Carsten Lind Pedersen til gavn, fortaeller Jan Vaerum Nørgaard. For det er ikke usandsynli­gt, at en klimaafgif­t på landbruget vil tilgodese larveprodu­ktion.

»Det er svaert at gennemskue, hvad der helt praecist kommer til at ske, hvis eller når vi får en klimaafgif­t. Men man kunne godt forestille sig, at larveprodu­ktion kan komme til at stå staerkt, hvis de andre proteinkil­der får en forholdsvi­s større straf for deres klimapåvir­kning,« siger han.

Carsten Lind Pedersen erkender, at larveprote­in er i den dyre ende i forhold til vegetabils­ke fodertyper. Men han mener dog stadig, at lar

Fortsaette­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark