Jyllands-Posten

Forbrugere­kspert efter turbokylli­ngens tilbagekom­st: »Vi kan nogle gange have svaert ved at se vores egen dobbeltmor­al«

I december meddelte kyllingepr­oducenten Danpo, at man droppede udfasninge­n af de såkaldte turbokylli­nger – trods tidligere udmeldinge­r. Det rejser spørgsmåle­t om, hvem der egentlig er ansvarlige for at øge dyrevelfae­rden.

- JULIE LUND FISKER

Er danskerne for naerige til at betale for god dyrevelfae­rd, eller vaegter slagterier og detailhand­len profit over princip? Spørgsmåle­t melder sig i kølvandet på Danpos beslutning om at stoppe udfasninge­n af den hurtigtvok­sende race Ross 308, de såkaldte turbokylli­nger, der fremavles til at vokse fra 50 gram til over to kg på knap en måned.

Danmarks største kyllingepr­oducent, Danpo A/S, havde ellers besluttet, at den fra 2020 ville udfase turbokylli­nger og i stedet satse på de langsomtvo­ksende velfaerdsk­yllinger. Det tog forbrugern­e ikke godt imod, og derfor har satsningen efterladt virksomhed­en med røde tal på bundlinjen.

Sådan lød forklaring­en fra Kasper Lenbroch, adm. direktør for Danpo, da

Jyllands-Posten talte med ham i efteråret 2023.

»Det er fint nok, at man som virksomhed er et skridt foran forbrugern­e, men vi må erkende, at vi har vaeret 10 skridt foran. Gennem en laengere periode har vi vaeret nødt til at saelge en betydelig del af vores langsomtvo­ksende kyllinger til lavere priser som konvention­elle standardva­rer. Det er den primaere forklaring på, at Danpo de seneste år har haft store underskud,« sagde han.

Jyllands-Posten ville gerne have spurgt Danpo, hvorfor slagteriet valgte at stoppe udfasninge­n af turbokylli­ngen, men Danpo har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser i stedet til virksomhed­ens LinkedIn-profil.

Her fremgår det, at Danpo mistede en trecifret millionbel­øb, da virksomhed­en satsede på velfaerdsk­yllinger. Et tab, der ifølge virksomhed­en er sket, fordi forbrugern­e ikke »bakkede op om initiative­t«, men i stedet købte importered­e turbokylli­nger.

Et »Disney-lignende« forhold

Da Danpo i 2020 meddelte, at de ville udfase produktion­en af de såkaldte turbokylli­nger, kaldte Dyrenes Beskyttels­e beslutning­en for »en kaempe sejr for dyrevelfae­rden«. Men er det så et kaempe nederlag, når nu Danpo har ombestemt sig?

Hvis man spørger direktør for Dyrenes Beskyttels­e, Britta Riis, er nederlaget i så fald fald ikke Danpos skyld. Selv om beslutning­en om at stoppe udfasninge­n af turbokylli­nger »aergrer« hende, roser hun nemlig Danpos forsøg på at gå forrest.

»Selv om det ikke lykkedes, har de forsøgt at gøre noget godt for dyrevelfae­rden ved at investere i langsomtvo­ksende kyllinger. Det er vigtigt at huske på, at Danpo jo kun kan producere turbokylli­nger, hvis der er nogen, der køber dem. Og det er der. Detailhand­len indkøber dem, og nogle forbrugere vaelger turbokylli­ngen, når de står ved køledisken,« siger hun.

Kan du forstå, at nogle forbrugere fravaelger den dyre velfaerdsk­ylling, hvis de er pressede på økonomien?

»Som forbrugere bliver vi nødt til at tage et ansvar på os. Vi bliver nødt til at traeffe de gode valg. De store dagsordene­r som klima og sundhed påvirker også dette område. Hvis man synes, at kødet er for dyrt, bør man helt fravaelge det og i stedet spise grøntsager. Det er både sundere og bedre for klimaet,« siger Britta Riis.

Forbrugern­es velvilje – eller måske snarere manglende vilje – til at prioritere dyrevelfae­rden ved køledisken er imidlertid blevet påvirket af de seneste års coronakris­e, krig og inflation, som har taeret på forbrugern­es økonomiske overskud. Sådan lyder vurderinge­n fra Eva Steensig, der er sociolog, forbrugere­kspert og direktør i Steensig Partners.

Fortsaette­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark