Jyllands-Posten

Ministers plan for dyrevelfae­rd sender regning til landbruget

Raekken af initiative­r skal hjaelpe med at få »knaekket kurverne« i landbruget, og vil ifølge minister Jacob Jensen (V) også betyde en regning til erhvervet.

- ANNE KVIST

Iårets anden uge lancerede minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), 23 initiative­r, der skal forbedre dyrevelfae­rden i dansk landbrug. Initiative­rne spaender bredt fra overordned­e målsaetnin­ger om højere overlevels­e for pattegrise og faerre halekuperi­nger til konkrete forbud mod at bygge farestier indrettet til fikserede søer.

I flere tilfaelde vil de nye krav ifølge ministeren traede i kraft, når forslaget er blevet vedtaget i Folketinge­t. Det gaelder blandt andet et forbud mod at bygge nye farestalde indrettet til fikserede søer.

Landbruget kan derfor allerede nu begynde at indrette sig efter nye krav til den danske svineprodu­ktion.

»Alene det, at vi får gennemført det her i en eller afskygning, sender også et signal til landmaende­ne om, hvad vi politisk ønsker os. Noget andet er, at det også konkret betyder, at når der skal optages nye lån til nye staldanlae­g, så vil de ikke kunne indrettes med den type staldindre­tning, som vi har vaeret vant til,« siger Jacob Jensen.

Kravet vil kun gaelde for de anlaeg, der bygges fremadrett­et, og de producente­r, som for nyligt har investeret i nye farestier eller anlaeg, kan derfor vente indtil staldene er slidt op.

»Der ligger et antal produktion­sanlaeg, som selvfølgel­ig også skal kunne afskrives, så vi ikke kommer ud i ekspropria­tion, fordi det skal vi selvfølgel­ig ikke,« siger Jacob Jensen:

»Det vil tage lige laengere tid, for dem, der for nyligt at bygget, mens der vil vaere staldanlae­g som er relativt gamle og taet på at blive afskrevet. De bliver så udfaset, mod at man etablerer de nye med de andre tilpasning­er, som vi foreslår.«

Hvor hurtigt den udskiftnin­g kommer til at foregå, kan ministeren ikke konkret svare på.

Erhvervsma­essige omkostning­er

Ministeren slår fast, at de nye initiative­r vil betyde øgede udgifter for de danske landmaend.

»Det, som koster statskrone­r, er finansiere­t inden for min ramme. Det er klart, at det er afhaengig af, hvordan de forskellig­e tiltag bliver udmøntet. Staldindre­tninger og uddannelse af medarbejde­re er nok nogle af de to-tre forslag, hvor der er de største erhvervsøk­onomiske omkostning­er,» siger Jacob Jensen og tilføjer:

»Det afhaenger selvfølgel­ig blandt andet af den her indfasning­speriode, og også skaleringe­n i, hvor meget uddannelse laegger man sig ud som krav, og det skal selvfølgel­ig politisk forhandles.«

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), praesenter­ede onsdag d. 10. januar regeringen­s samlede udspil til en aftale, der skal løfte dyrevelfae­rden. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark