Jyllands-Posten

Hestebønne­r, linser og hamp: Her har fremtidens afgrøder fået plads på markerne

På det økologiske landbrug Kroghsmind­e forsøger de at gøre sit for at bidrage til den grønne omstilling gennem plantning af flere klimavenli­ge afgrøder. Sådan fremtidssi­krer man sin bedrift, mener landmand Jens Krogh.

- JULIE ASTRID THOMSEN

Byg, hvede, grise og køer er almindelig­e syn på de mange forskellig­e landbrug, vi har i Danmark. Men selv om dansk landbrugs traditione­r går mange år tilbage, er nogle landbrug begyndt at forsøge sig med at dyrke mere baeredygti­ge afgrøder.

Afgrøderne, der kaldes fremtidens afgrøder, er meget proteinhol­dige og kan dermed erstatte kød i vores kost.

De taeller blandt andet hestebønne­r, linser og hamp og dyrkes enten ved siden af den normale produktion eller som erstatning for visse mindre klimavenli­ge fødevarer.

På det økologiske landbrug Kroghsmind­e er en baeredygti­g fødevarepr­oduktion blandt kernevaerd­ierne og har vaeret det laenge. Gården har siden 2010 haft klimahandl­ingsplaner, og landmand Jens Krogh, der ejer gården sammen med sin hustru Lisbeth Krogh og søn Andreas Krogh, mener, at vi alle har et ansvar for at hjaelpe til i den grønne omstilling.

Og så håber han, at andre landmaend – og forbrugern­e – vil følge deres eksempel og gradvist forsøge at finde plads til flere klimavenli­ge afgrøder på markerne.

Hvorfor har I valgt at dyrke disse afgrøder?

»Vi lavede vores første klimahandl­ingsplan i 2010, og så ligger det helt i tråd med, at vi ville aendre vores fokus til at blive mere baeredygti­ge. Og så er der et stort fokus på, at den grønne omstilling også gaelder proteiner, så derfor har det ligget lige til højrebenet gennem laengere tid. Vi dyrker alt fra de gaengse kornsorter til kartofler, linser og hestebønne­r. Noget af det kommer direkte ud til forbrugern­e, og noget bliver brugt som foder til vores dyr.«

Hvordan aendrer det på driften af jeres landbrug?

»Det aendrer på den daglige drift af Kroghsmind­e ved, at vi får et mere forskellig­artet landbrug med langt flere forskellig­e afgrøder og dermed også en større biodiversi­tet i dyrkningsf­laden. Vi synes, at vi har et ansvar i klimadebat­ten for at bidrage med det, vi nu kan. Og en måde at blive klogere herpå er ved at se på, hvor vi selv har udledninge­r, og hvor vi derfor vil gøre en indsats for at skabe forbedring­er.«

Hvad håber du, at aendringen medfører?

»For det første håber jeg selvfølgel­ig, at det kan medføre, at jeg fortsat kan vaere landmand i fremtiden – og at jeg kan fortsaette med at vaere lige så stolt af at producere afgrøder og fødevarer, som jeg har vaeret som økologisk landmand indtil nu. For jeg synes, det er vigtigt, at vi både er stolte af og glade for det, vi producerer. Jeg håber også, at det kan vaere med til at skabe en forståelse for, at der faktisk er landmaend, der gerne vil gøre noget for at vaere med til at skabe forandring­er. Netop fordi det er et faelles anliggende for os alle – for mig som landmand, men også for dem, som aftager mine afgrøder, nemlig forbrugern­e, der skal spise dem.«

Hvilke fordele er der ved at dyrke disse afgrøder?

»Det er dels et kig ind i fremtiden, så det er med til at ruste vores bedrift, så vi er nogle af dem, der får lov til at overleve og kan se en fremtid for os. Og dels gør det, at vi er med til at opfylde et andet mål, nemlig at skabe en større diversitet, i forhold til hvad der bliver dyrket på vores marker.«

Hvilke ulemper er der ved det?

»Der er ulemper. Det går meget traegt med afsaetning­en, så selv om der i den nationale og globale fødevareda­gsorden er meget snak om behovet for planteprot­einer, så er oplevelsen, at det er meget svaert at saelge. Det er jo en kaempe udfordring, som vi ikke har løst endnu. Rent fagligt kraever nye afgrøder også nye kompetence­r. Men det er lige så meget en spaendende faglig udfordring at finde ud af, hvordan man dyrker det, og hvordan man gør det bedst muligt. Når man gør noget nyt, kraever det altid en vis tilvaennin­gsperiode, hvor man skal finde sine ben.«

Vil du opfordre andre landmaend til også at omlaegge en del af deres landbrug til klimavenli­ge afgrøder?

»Jeg vil gerne opfordre hele nationen til, at vi faelles tager på den her rejse, så det ikke kun er mig, der skal laegge handling bag ordene, men at vi alle gør det. Så vil vi sammen kunne flytte rigtig meget på klimadagso­rdenen. Når jeg siger vi, så er det selvfølgel­ig mig som producent, men også hele fødevarefo­rsyningen og dem, der i sidste ende skal købe det.«

 ?? ?? Jens Krogh ejer gården Kroghsmind­e, der ligger ved Ølgod i Vestjyllan­d, sammen med sin hustru og deres søn. Foto: Privat
Jens Krogh ejer gården Kroghsmind­e, der ligger ved Ølgod i Vestjyllan­d, sammen med sin hustru og deres søn. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark