Jyllands-Posten

Borgmester er dybt forarget og rystet over Nordic Waste

Både borgmester­en og byrådsmedl­emmer i Randers er rystede over Nordic Waste. Nogle frygter en kommunal konkurs. Borgmester­en understreg­er, at kommunen ikke selv vil kunne betale regningen.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

Når nogen løber af pladsen, som vi har set det her, burde de skamme sig. TORBEN HANSEN (S), BORGMESTER, RANDERS

»Jeg har ikke ord for, hvor sølle det her er. Jeg er dybt forarget, og jeg kan nu konstatere, at Nordic Waste også er gået moralsk konkurs,« siger Randers-borgmester Torben Hansen (S), efter at den omstridte virksomhed har begaeret sig selv konkurs.

Borgmester­en betegner situatione­n, hvor de flere millioner kubikmeter lettere forurenet jord ved den lille landsby Ølst skrider med 30-40 cm i timen, som »katastrofa­l«.

»Når nogen løber af pladsen, som vi har set det her, burde de skamme sig. Men vi bliver som kommune ved, indtil vi får vores penge. Samtidig vil jeg give et løfte om, at så laenge, det er nødvendigt at holde jorden i skak og at forhindre, at miljøkatas­trofen fortsaette­r, så fortsaette­r vi,« siger borgmester­en, der dog erkender, at kommunen har desperat brug for hjaelp.

»Regninger på flere hundrede mio. kr. har vi ikke en kinamands chance for at betale. Hidtil har vi taget pengene af vores kassebehol­dning, men man skal ikke vaere økonomipro­fessor for at regne ud, at det ikke kan fortsaette,« lyder det fra Torben Hansen.

Han oplyser samtidig, at Randers Kommune har sat jurister til at finde ud af, hvorvidt man via Nordic Wastes forsikring­sselskab her kan hente nogle af de mange millioner, kommunen indtil nu har lagt ud.

2 mio. kr. pr. dag

Pr. 9. januar havde kommunen betalt godt 41 mio. kr. til forskellig­e entreprenø­rer og kommunens egne folk for oprydning og for at standse katastrofe­n. Det betyder en udgift på op mod 2 mio. kr. pr. dag, siden kommunen overtog ansvaret den 19. december. Hvis udgiften har vaeret nogenlunde den samme siden da, har det indtil videre kostet kommunen godt 60 mio. kr.

Randers kommune har flere

hundrede mio. kr. i kassen, men de penge skal dels bruges til løbende udgifter og løn til de 7.000 ansatte – dels er de allerede øremaerket forskellig­e andre projekter.

Kommunal konkurs?

I byrådet frygter Bjarne Overmark fra Beboerlist­en, at

kommunen kan blive så økonomisk udfordret, at det kan ende med en regulaer konkurs, hvis ikke staten kommer og hjaelper med at rydde op efter den voldsomme miljøforur­ening, eller at ejeren af selskabet, Torben Østergaard-Nielsen, betaler.

»Jeg synes, at samfundet –

staten og kommunen – skal se, om man ikke kan komme frem til, at den egentlige skadevolde­r, Torben Østergaard­Nielsen, kan komme til at betale. Hvis ingen andre tager sig af problemern­e, må Randers Kommune gå fallit,« mener Bjarne Overmark.

Ifølge en rapport fra konsulentf­irmaet

Cowi kan regningen for håndtering og oprydning i vaerste fald komme til at koste op mod 2,2 mia. kr. – og tage et-to år eller i vaerste fald helt op til fem år.

»Lige nu er der en tiltagende panik hos alle – også hos mig. Og et stigende antal byrådsmedl­emmer taber tillid til den nuvaerende direktion og til det politiske flertal i kommunen,« siger Bjarne Overmark, der forud for en virtuel orienterin­g af byrådet torsdag aften sendte et brev til borgmester Torben Hansen og direktione­n i kommunen.

Ikke overrasket

Byrådsmedl­em Jens Peter Hansen fra Venstre er også bekymret, selv om selve konkursen ikke overrasker ham.

»Det er en logisk konsekvens, at Nordic Waste begaerer sig konkurs. Men som loven er nu, har Randers Kommune formentlig ingen andre steder at sende regningen hen. Vi vil selvfølgel­ig gøre alt, hvad der er muligt, for at laegge pres på staten for at gå ind og tage et medansvar. For som kommune har vi ikke 300, 400 eller 500 mio. kr. til at rydde op – sådan som det måske ender med. Vi kan ikke bare banke de penge op af jorden,« siger Jens Peter Hansen.

»Hvis vi ikke får hjaelp, vil det saette al udvikling i stå i mange år. Fordi mange af kommunens opgaver er lovbundne opgaver, vil det saette al form for anlaeg og vedligehol­d i stå i mange år. Det gaelder også en ny bro, som vi lige nu samler penge sammen til. Målet er, at vi har 600 mio. kr. til at bygge broen i 2030,« fortaeller Jens Peter Hansen.

Torben Østergaard-Nielsen, bestyrelse­sformand og medejer af USTC, der er en familieeje­t shippingko­ncern, og som ejer Nordic Waste, meddeler i en pressemedd­elelse, at han etablerer en klimafond som følge af jordskredd­et, som USTC kalder »en usaedvanli­g tragisk situation«.

USTC donerer i 2024 100 mio. kr. til fonden, hvoraf halvdelen skal gå til naboer og lodsejere omkring katastrofe­området i Ølst uden for Randers.

 ?? ?? Maengden af jord ved Nordic Waste er så enorm, at det er svaert at forstå. På mange måder ligner det en stor gletsjer, der er på vej ned mod landsbyen Ølst.
Maengden af jord ved Nordic Waste er så enorm, at det er svaert at forstå. På mange måder ligner det en stor gletsjer, der er på vej ned mod landsbyen Ølst.
 ?? ?? Flere millioner kubikmeter jord fra virksomhed­en Nordic Waste i Ølst lidt uden for Randers har skabt en af de største miljøkatas­trofer i mange år. Fotos: Casper Dalhoff
Flere millioner kubikmeter jord fra virksomhed­en Nordic Waste i Ølst lidt uden for Randers har skabt en af de største miljøkatas­trofer i mange år. Fotos: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark