Jyllands-Posten

»Vi anede, at Torben Østergaard-Nielsen ville tømme køleskabet og smaekke døren efter sig«

Nordic Waste-milliardae­r lukker firmaet, men opretter en fond på 100 mio. kr., hvoraf halvdelen af pengene skal gå til berørte naboer og lodsejere. Det er et saert plaster på et styrtbløde­nde operations­ar, lyder det fra en borger.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

»Hvor det efterlader os? I et stort, sort hul,« siger den 40årige Martin Danielsen.

Han bor på sin gård, der ligger på kanten af den lille by Ølst uden for Randers. Siden jordskredd­et har vejen uden for vaeret staerkt belastet af lastbiler, der kører i fast rutefart forbi hans gård, men som det – trods den massive indsats – kun er lykkedes at fjerne en lille brøkdel af det jordskred, der har vendt op og ned på livet for indbyggern­e i Ølst.

Mobilerne og facebook- grupper har glødet siden jordskredd­ets begyndelse i december, og Martin Danielsen var kun lige kommet hjem fra nattens dont bag sneploven, da telefonen kimede. Det var naboer, der var i oprør over den seneste udvikling i sagen om jordskredd­et, som virksomhed­en Nordic Waste har opgivet at bremse og derfor overladt til Randers Kommune.

Nyheden om, at Nordic Waste-milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen har besluttet at lade Nordic Waste gå konkurs, spredte sig som en steppebran­d mellem borgerne.

»At det nu ender med en konkursbeg­aering i Nordic Waste, er en meget ubehagelig, men desvaerre uomgaengel­ig beslutning, som vi alle havde ønsket kunne vaere undgået. Men der er ikke andre udveje,« udtalte Torben Østergaard-Nielsen i en pressemedd­elelse, hvori der også stod, at USTC i 2024 vil donere 100 mio. kr. til en fond, hvor af 50 mio. kr. skal gå til naboer og lodsejere omkring Ølst, der har vaeret ramt af jordskredd­et.

Uforskyldt ramt

»Fokus for første projekt i den kommende fond er allerede besluttet. Halvdelen af pengene, som vi har afsat i 2024 – altså 50 millioner kroner – skal gå til at hjaelpe naboer og lodsejere omkring Ølst, der uforskyldt har vaeret ramt af jordskredd­et. Hvordan pengene bedst gør en forskel,

besluttes i en taet dialog med de berørte beboere,« skriver Torben Østergaard­Nielsen, bestyrelse­sformand og medejer af USTC i pressemedd­elelsen.

Et plaster

Det får ikke nyheden til at glide lettere ned hos Martin Danielsen, der har udsat sin søvn for at følge med og besvare opkald.

»Jeg vil se pengene fra ham, før jeg tror på det. Jeg håber virkelig, at nogle af de penge vil gå til os naboer, der skal plages i årevis af tung trafik og ikke kan komme af med vores huse. Men jeg frygter, at det er et saert lille plaster, som han forsøger at lukke et styrtbløde­nde operations­ar med,« konstatere­r han.

Det kommer ikke bag på Martin Danielsen, at Nordic Waste er begaeret konkurs.

»Man kunne jo se, at de trak alle vaerdier ud af selskabet. Vi anede i Ølst, at han ville tømme køleskabet og smaekke døren efter sig, og det efterlader os i et stort, sort hul,« siger Martin Danielsen.

Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, har tidligere beskrevet, hvordan ejerne af Nordic Waste de seneste år har trukket mindst 33 mio. kr. ud i udbytter.

Martin Danielsen har lige talt med en nabo for 10 minutter siden. Hun havde talt med en bekendt der, »sidder med de der ting«.

»Hun fortalte, at de første huse kan blive daekket inden for et par måneder, og om det er rigtigt eller ej, ved vi jo ikke, men det viser, hvor urolige vi er – og hvor meget vi leder efter informatio­n. Folk taler allerede om erstatning­er og evakuering – og ligegyldig­t, hvad der sker inden for de naeste måneder, så er en ting sikkert: Huse i Ølst er vaerdiløse. Min grund er ikke i fare for at blive daekket, men min ejendom og området er stemplet som en miljøfarli­g zone, så jeg er stavnsbund­et til min ejendom resten af min geoteknisk­e levetid,« siger Martin Danielsen.

Hvis Torben Østergaard­Nielsen og dennes døtre en dag dukkede op på hans gårdsplads, ville ordene vaere noget i retning af:

»Hvordan er din samvittigh­ed over for os, der står foran at skulle flygte fra vores huse pga. det, der er foregået?« siger han.

Hvad skal du nu?

»Jeg har otte køer, der skal kaelve her inden for den kommende tid. Og lige nu … der skal jeg i seng og sove. Jeg har kørt sneplov siden halvto i nat, så jeg skal i seng og prøve på at få noget søvn, men jeg ved ikke, om jeg kan sove.«

Kaffe?

Fra hans vindue kan man naesten skimte Janni Ankerstjer­nes hus. Hun og aegtemande­n, Aksel, har boet i 30 år i Ølst. De er pensionist­er, men havde begge tidligere i deres liv en frisørsalo­n i Randers.

»Det er godt, at de afsaetter penge til naboer. Jeg kan naturligvi­s vaere i tvivl om, hvorvidt Torben Østergaard­Nielsen er et menneske, der vitterligt taenker på andre mennesker, eller om det er noget, en advokat har foreslået. Både min mand, Aksel, og jeg var selvstaend­igt erhvervsdr­ivende, og kender det ansvar, der følger med, når man bygger noget op – vi kender også vaerdien af at betale sine regninger. Hvis Torben Østergaard-Nielsen skulle have lyst til at se det område, han har haft sin virksomhed i, så må han da gerne komme til kaffe hos mig. Han ser jo egentlig meget flink ud på alle billederne i pressen. Jeg vil gerne fortaelle ham, at han virker som et useriøst menneske, der ikke har styr på det, han har købt, og at han burde betale sine regninger, ligesom vi andre må gøre,« siger Janni Ankerstjer­ne.

 ?? ??
 ?? ?? Nyheden om, at Nordic Waste-milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen har besluttet at lade Nordic Waste gå konkurs, spredte sig som en steppebran­d mellem borgerne. Foto: Benny Kjølhede
Nyheden om, at Nordic Waste-milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen har besluttet at lade Nordic Waste gå konkurs, spredte sig som en steppebran­d mellem borgerne. Foto: Benny Kjølhede
 ?? ?? I denne uge deltog Janni Ankerstjer­ne i Randers Kommunes borgermøde om Nordic Waste. Foto: Casper Dalhoff
I denne uge deltog Janni Ankerstjer­ne i Randers Kommunes borgermøde om Nordic Waste. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark