Jyllands-Posten

Minister løfter sløret for omfattende aendringer i aeldreplej­en: Det rejser bekymring for de svageste

Hvis det er vigtigere for den aeldre at bage pandekager end at komme i bad, skal der bages, lyder det fra aeldremini­steren i et stort interview. Men hvordan skal det kunne lade sig gøre? AEldre Sagen ytrer bekymring.

- CHRISTIAN BIGUM MARTIN KAAE christian.bigum@jp.dk martin.kaae@jp.dk

AEldre skal have langt mere indflydels­e på, hvilken pleje de får. Sådan har budskabet lydt fra regeringen de seneste uger, og nu løfter aeldremini­ster Mette Kierkgaard (M) sløret for, hvordan det skal lykkes:

Regeringen vil vende det system, der har fastlagt den enkelte aeldres hjaelp gennem årtier, fundamenta­lt på hovedet.

Systemet skal fremover bero på tillid frem for kontrol. Tillid til, at hjemmehjae­lperen varetager sin opgave. Og tillid til, at den enkelte aeldre selv kan vurdere, hvad der er bedst for ham eller hende.

Men med øget tillid medfølger også en risiko for, at tilliden kan blive brudt. Og lige praecis den risiko udløser fra første fløjt bekymrede miner hos AEldre Sagen.

Visitation og frit valg

Jyllands-Posten møder aeldremini­steren på det ministerko­ntor, hun har haft nøglerne til i 13 måneder. Mette Kierkgaard blev som nyvalgt for Moderatern­e for et år siden naermest katapulter­et fra jobbet som familieche­f i Viborg Kommune ind på posten som udøvende magt for landets aeldre med en klar opgave: Skab grundlaget for fremtidens aeldreplej­e.

På ministeren­s ene vaeg haenger en kollage af billeder af glade aeldre. To herrer spiller bob på plejehjemm­et. En storsmilen­de dame drikker kaffe, mens hun snakker med hjemmehjae­lperen. En anden balancerer stolt to kopper kaffe på sit rollatorsa­ede.

Kollagen er en maggiterni­ng af regeringen­s ambitioner for aeldreplej­en: De aeldre skal trives ud fra de forudsaetn­inger, de nu har.

Men hvordan får man det til at ske? Regeringen­s svar kommer i aeldrerefo­rmen, der i disse uger løbende praesenter­es af forskellig­e ministre.

Centralt står Mette Kierkgaard­s budskab om, hvordan tandhjulen­e fremover skal køre i hjertet af det nye aeldremask­ineri: Måden, hvorpå den aeldre helt konkret tildeles og modtager hjaelp i eget hjem, skal laves om.

AEldremini­steren kalder den nye model »borgernaer visitation«.

Lad os illustrere aendringen gennem vores fiktive aeldre herre, ”Bent”.

”Bent” har levet et langt liv, og hverken fysikken eller energien er, hvad den har vaeret. Han er begyndt at opleve, at der er ting i hverdagen, han ikke kan overkomme mere. Tallerkner med madrester stabler sig op ved siden af håndvasken, og ovnen er ikke blevet rengjort, siden han fik sin rygoperati­on. Han har brug for hjaelp.

I dag er det sådan, at han henvender sig til kommunen. Den sender en visitator, en sundhedsfa­gligt uddannet, ud til ”Bent” for at vurdere hans behov for hjaelp.

Herefter kører visitatore­n tilbage til sit kontor på kommunen og traeffer en afgørelse. Vurderinge­n lyder, at ”Bent” må få rengøring to gange om ugen, 12 minutter pr. gang. Opgaven kommer på de daglige kørelister for personalet i hjemmeplej­en.

De efterfølge­nde uger kommer hjemmeplej­en på besøg hver tirsdag og torsdag for at gøre rent.

Vil ”Bent” en uge hellere have hjaelp til at få handlet ind til pandekager, fordi børnebørne­ne kommer på besøg dagen efter, kan han ikke få det. For han er blevet bevilget rengøring.

Efter et par måneder aendrer ”Bents” behov sig. Han faldt, da han var i bad, og siden er han ikke kommet i bad, fordi han er utryg ved det. ”Bent” beder hjemmeplej­en hjaelpe ham med at komme i bad. Men det må de ikke. ”Bent” er bevilget rengøring.

Så starter møllen forfra.

”Bent” eller hjemmehjae­lpen retter henvendels­e til visitatore­n på kommunekon­toret. Herefter sender hjemmehjae­lpen løbende bemaerknin­ger om ”Bents” behov til visitatore­n, som på et tidspunkt traeffer en ny afgørelse. I de fleste tilfaelde uden selv at have genbesøgt ”Bent”. AEndres afgørelsen om hjaelpen til ”Bent”, skal kørelister­ne opdateres, og så kører møllen videre.

Det er det system, regeringen nu vil aendre. Med borgernaer visitation. Og »helhedsple­je«, som regeringen kalder det.

Bents pandekager

For det første skal visitation­sopgaven, altså fastlaegge­lsen af, hvor meget og hvilken hjaelp den enkelte skal have, flyttes fra et

kontor i kommunen ud til den aeldre selv og de medarbejde­re, der plejer ”Bent”.

»AEldre mennesker skal i langt højere grad selv vaere med til at tilrettela­egge og bestemme, hvornår de ønsker hvilken hjaelp,« siger Mette Kierkgaard.

Et eksempel: I dag fastlaegge­r rådhuset, at ”Bent” får rengøring tirsdag morgen og bad torsdag eftermidda­g. Men regeringen vil gerne, at hvis ”Bents” barnebarn melder sin ankomst onsdag, kan han veksle rengørings­hjaelpen tirsdag til i stedet at få købt aeg og mel, så de kan bage pandekager.

»I dag kan du ikke bytte ydelser og tilrettela­egge fleksibelt. For at kunne imødekomme det skal de medarbejde­re, der er ude taet på den aeldre, kunne handle og bytte rundt på de to forskellig­e ydelser,« siger ministeren.

Hjaelpen skal udføres af faste, tvaerfagli­ge teams, der har ansvar for f.eks. 40 eller 60 borgere i kommunen. Og visitation­en skal vaere meget mere overordnet.

»Man visiterer en pakke til den aeldre, man kan kalde det en rammestyri­ng på individet, hvor du sender en pose penge ud til den aeldre. Og så er det op til teamet at forvalte og tilrettela­egge hjaelpen fleksibelt,« siger Mette Kierkgaard, der kalder pengeposer­ne »sammenhaen­gende borgerforl­øb«.

»Inden for den pose penge kan du fleksibelt tilrettela­egge,« siger hun.

»Det er sandet til«

Hun tilføjer, at da der er kommunalt selvstyre, må kommunerne selv finde ud af, praecis hvordan de vil få det til at fungere i praksis.

Men regeringen ser gerne, at de anslået 1.500 årsvaerk, der i dag sidder på landets 98 rådhuse og foretager visitation­er ved skrivebord­ene, bliver flyttet ud i aeldreplej­en.

»De medarbejde­re er megadygtig­e, og vi mangler arbejdskra­ft derude. På den måde får visitatore­rne også mere kendskab til borgerne, hvilket øger deres mulighed for at traeffe mere kvalificer­ede beslutning­er,« siger hun.

Har du nogen fornemmels­e af, om de gerne vil det?

»Nej, det har vi ikke lavet en undersøgel­se på, og man kan jo heller ikke tvinge dem derud. Men vi synes, det vil vaere en virkelig fornuftig bevaegelse i kommunerne – vaek fra skrivebord­ene og ud til borgerne,« siger Mette Kierkgaard.

Regeringen vil afskaffe de statslige kvalitetss­tandarder og lovkravet til kommunerne om at formulere vaerdighed­spolitikke­r, der har skabt behovet for dokumentat­ion, registreri­nger og bureaukrat­i.

»Vi er endt i den her taenkning om, at vi kan styre kvaliteten med servicesta­ndarder, kontroller, visitation osv. Men det er jo sandet til og gør faktisk, at vi ikke kan se den aeldre for bare regler,« siger Mette Kierkgaard.

Borgernes retskrav på hjaelp vil fremover vaere bundet til pakkeløsni­ngerne, der vil vaere juridiske afgørelser.

Det her er en bevaegelse fra en kontroltae­nkning til en tillidsref­orm. METTE KIERKGAARD (M), AELDREMINI­STER

Tillidens bagside

Men hvordan sikrer man, at den aeldre får en vaerdig og fagligt rigtig behandling, hvis borgeren har mere lyst til at kigge på billeder af sine børnebørn end at få gjort rent?

»Hvis man spørger de aeldre, beder mange faktisk om at få gjort rent,« siger Mette Kierkgaard og tilføjer:

»Hvis du er ked af det, og jeg som fagperson skal laere dig at kende, er det måske vigtigt for mig at kende dit fotoalbum. Så det er jo hele kernen i, at omsorg handler om tillid, om kendskab, om relationer. For du kan ikke hjaelpe et andet menneske ordentligt, hvis du ikke kender det ordentligt.«

Fagpersone­n vurderer, at en borger har dårlig hygiejne og derfor brug for et bad. Det kan vaere potentielt skadeligt for hans sundhed på laengere sigt, hvis han ikke kommer i et bad nu. Borgeren vurderer derimod, at han hellere vil se på billeder af sine børnebørn. Hvem bestemmer så?

»Jeg tror ikke, du kan saette det så skarpt op. For det første har langt de fleste aeldre mennesker styr på, hvad de har brug for hjaelp til. For det andet kan du godt få din faglighed i spil, hvis du bruger den rigtigt. Jeg har talt med en pårørende, der fortalte om sin mor med Alzheimer. Den dygtige medarbejde­r ved, at moren er forfaengel­ig og gerne vil se paen ud, så det bruger hun til at fortaelle hende, at det er vigtigt, at nu skal vi have det bad. Når du kender folk, kan du også hjaelpe folk.«

Du tror ikke, der kommer konflikter mellem, hvad en borger selv har lyst til, og hvad den faglige vurdering er?

»Jo, jo. Men det er jo ikke anderledes end i dag. Altså, aeldreplej­en er jo ikke tvang i dag.«

Hvad så, hvis de pårørende har en anden opfattelse af, hvad behovet er, end den aeldre selv?

»Det kan du jo aldrig garantere én til én, at det er det samme. Og igen, det hele handler om at finde ind til den aeldres ønsker og behov.«

Kan der vaere medarbejde­re, der vil sige til den aeldre, at ”du har da slet ikke behov for at komme i bad i dag – det et er da sjovere at sidde og kigge på billeder”?

»Så vil jeg sige, at det skal de jo ikke bestemme.«

Kan du ikke forestille dig, at der er medarbejde­re, der kan komme til at manipulere de aeldre ind i nogle mindre arbejdskra­evende behov?

»Det her er en bevaegelse fra en kontroltae­nkning til en tillidsref­orm. Og tilliden er ikke blind. Vi kommer også til at styrke faglighede­n, bl.a. med bedre uddannelse, og vi vil komme med implemente­ringsunder­støttelse. Vi kommer til at have en lang indfasning, der handler om at klaede medarbejde­rne på. Ledelse bliver også enormt vigtigt.«

Når man fjerner detaljesty­ring og kontrol, er der så ikke også større risiko for, at det kan gå galt?

»Det kan du sige, hvis du taenker det ind i det regime, at du ved bedst. Men grundvaerd­ien er her, at det er medarbejde­rne omkring de aeldre, der ved bedst. Det er en grundlaegg­ende tillid til det lokale ansvar.«

Hvem har så ansvaret for, at plejen er i orden?

»Lederen og medarbejde­ren har ansvaret.«

Hvis en aeldre med svamp mellem taeerne bliver ved med at naegte at gå i bad takket vaere sit frie valg, fordi han hellere vil bage pandekager, svigter den faglige, udøvende medarbejde­r så sit ansvar?

»Nej, og der kan jo vaere alle mulige konkrete situatione­r, der er vanskelige, men hvis den faglige medarbejde­r har gjort sit bedste i sit relationsa­rbejde, taenker jeg, at han eller hun har gjort, hvad hun kan.«

Men har borgere ret til at have det frie valg?

»Du stiller det for sort-hvidt-principiel­t op. Altså i yderste konsekvens er borgernes ønsker og behov det vaesentlig­ste. Du tvinger jo heller ikke i dag den aeldre i bad, hvis han ikke vil.«

Men i dag kan han heller ikke vaelge bare at få noget andet. Hvis han ikke vil i bad, får han bare ikke noget bad. Fremover skal det vaere op til forhandlin­g. Er der en risiko ved det?

»Jeg synes, at risiko er det forkerte ord at bruge, fordi det handler jo om, at man får imødekomme­t den enkelte aeldres ønsker og behov.«

Kan der vaere personale, som ikke er dygtigt nok til, at vi kan have tillid til det?

»Det, du siger der, peger jo lige praecis på, hvorfor det er så vigtigt at gøre noget andet. Se på personaleo­msaetninge­n. 22 pct. af alle, der stopper i aeldreplej­en, har vaeret der et år eller mindre. 40 pct. af stillinger­ne bliver ikke besat. Altså, det vaelter rundt derude. Det er ikke et saerlig rart arbejdsmil­jø. Tror vi så, at vi kan skabe god aeldrekval­itet ved at lave mere kontrol, flere standarder, som gør, at du render rundt og kigger på din tablet? Det er lige praecis den der gryende mistillids­udfordring, vi skal have løst. Og det haster.«

Bekymring fra AEldre Sagen

Hos AEldre Sagen, der repraesent­erer knap 1 mio. medlemmer, er adm. direktør Bjarne Hastrup overordnet positivt stemt over for planerne om at flytte visitation­en taettere på de aeldre og give aeldre mere selvbestem­melse over deres pleje i de nye plejepakke­r.

Men når en stor del af den styring og kontrol, der er i aeldreplej­en i dag, erstattes med frihed, medfølger en raekke risici, påpeger han.

»Noget, der kan gøre os lidt betaenkeli­ge, er, at det i mange tilfaelde er meget svage mennesker, det drejer sig om. Mennesker med demenssygd­omme, eller som har mistet sin korttidshu­kommelse. Det vil sige, at de er fuldstaend­ig i medarbejde­rnes og kommunens vold. Derfor bliver der nødt til at vaere en tilstraekk­elig tilsynsmyn­dighed og klageadgan­g, der gør, at man hele tiden holder den profession­elle pleje op til det ansvar, der ligger i større tillid,« siger han.

Derudover bør regeringen også forpligte sig til at lade flere penge følge med, så kommunerne har råd til at sikre, at den aeldre også i praksis har den fleksibili­tet, regeringen nu lover.

AEldre Sagens vurdering er, at behovet er 2 mia. kr. ekstra om året, oplyser Hastrup.

AEldremini­ster Mette Kierkgaard ønsker ikke på nuvaerende tidspunkt at saette beløb på den »implemente­ringsunder­støttelse«, der vil følge med aeldrelove­n.

 ?? ??
 ?? ?? AEldre Sagen advarer om usikkerhed omkring et centralt element i aeldremini­ster Mette Kierkgaard­s (M) kommende reform. Foto: Gregers Tycho
AEldre Sagen advarer om usikkerhed omkring et centralt element i aeldremini­ster Mette Kierkgaard­s (M) kommende reform. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? AEldremini­ster Mette Kierkgaard løfter sløret for den nye aeldrerefo­rm. Foto: Gregers Tycho
AEldremini­ster Mette Kierkgaard løfter sløret for den nye aeldrerefo­rm. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark