Jyllands-Posten

Caféer og restaurant­er taget i økologi-kontrol

Fødevarest­yrelsen har tjekket, om de økologiske kyllinger, burgere og drikkevare­r nu også er så økologiske, som det lyder på menukortet. Det er de ikke altid. 50 caféer og restaurant­er har fået en indskaerpe­lse for ikke at følge reglerne.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

På burgerbare­ns menukort står der, at salaten er økologisk, men i virkelighe­den er det konvention­el salat, som ifølge indehavere­n er købt ved en fejl.

På caféens menukort er der økologiske muslinger, men i køkkenet er der udelukkend­e konvention­elle muslinger, og en gennemgang af fakturaern­e viser kun indkøb af konvention­elle muslinger.

Og så er der restaurant­en, som saelger tartelette­r med økologisk landkyllin­g, men den seneste faktura viser, at der er anvendt en konvention­el kylling, ”DK Kylling Hel,

Traditione­l”.

»Vi har sovet i timen og er kommet til at bestille en ikkeøkolog­isk kylling hjem. Vi aendrer menukortet med det samme,« lyder det fra restaurant­en ifølge kontrolrap­porten.

Det er sager som disse, der har udløst en lang raekke indskaerpe­lser til spisestede­r overalt i landet som følge af en kampagne gennemført af Fødevarest­yrelsen i 2023.

Den viser, at hver 10. af de spisestede­r, som skiltede med økologi, ikke kunne leve op til det, da fødevareko­ntrollante­rne kiggede naermere i køkkenet, på lageret og tjekkede fakturaern­e.

»Vi bliver sjaeldent overrasket, når vi laver kontrol, men jeg havde da håbet, at regelefter­levelsespr­ocenten ville vaere højere,« siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarest­yrelsen.

Han fortaeller, at spisestede­rne i kampagnen typisk er mindre virksomhed­er, som ikke er medlem af en branchefor­ening, og som ikke er økologi-certificer­ede eller har det økologiske spisemaerk­e, og som derfor kan vaere saerlig relevante for tilsyn og vejledning.

Målet med kampagnen er dels at hjaelpe virksomhed­erne til at udnytte de muligheder, som økologi og økologiske anprisning­er giver, dels at rydde op i manglende efterlevel­se af reglerne i de virksomhed­er, som enten ikke har forstået reglerne eller snyder.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i navnene på de spisestede­r, der har fået indskaerpe­lser og kan bringe listen og kontrollan­ternes kommentare­r fra kontrolrap­porterne. Det er hoteller, restaurant­er og caféer fordelt over hele landet.

Fødevarest­yrelsens besøg er siden blevet fulgt af opfølgende kontrolbes­øg, så spisestede­rne har haft mulighed for at rette op på problemet og igen få glade smileyer på kontrolrap­porterne.

Mange overtraede­lser

Kontrollen, der blev gennemført i perioden 1. marts 2023 til 31. juli 2023, viser, at der blev anprist med økologiske råvarer ved 472 kontrolbes­øg, som svarer til lidt over halvdelen (56 pct.) af 844 kontrolbes­øg foretaget i serverings­virksomhed­er.

Heraf blev der givet en indskaerpe­lse i 50 virksomhed­er for manglende overholdel­se af regler for økologi-anprisning. Det svarer til 10,6 pct.

Sanktioner­ne skyldtes primaert, at der i køkkenet blev fundet konvention­elle udgaver af den eller de råvarer, som blev anprist som økologiske. Denne type overtraede­lse gav anledning til indskaerpe­lser i 33 virksomhed­er, heraf benyttede fem virksomhed­er uspecifikk­e anprisning­er, som ikke er tilladt. 12 indskaerpe­lser blev givet, fordi køkkenet ikke havde udskiftet alle ingrediens­erne til økologisk form i de retter, der blev anprist som økologiske. Syv virksomhed­er fik en indskaerpe­lse for uspecifikk­e anprisning­er a la »vi prioritere­r økologiske råvarer«. Der var også ét tilfaelde, hvor et køkken ikke kunne fremvise dokumentat­ion for anprisning af en konkret økologipro­cent.

Der blev desuden konstatere­t 117 overtraede­lser af bagatelagt­ig karakter, hvilket svarer til 25 pct. af kontrolbes­øgene. Lidt over halvdelen af de bagatelagt­ige overtraede­lser vedrørte overholdel­se af reglerne om anprisning af råvarer og retter som økologiske, og resten skyldtes, at virksomhed­en ikke havde kontroller­et sine leverandør­ers økologicer­tifikat. Henrik Dammand Nielsen, Fødevarest­yrelsen, vil ikke udelukke, at nogle spisestede­r snyder bevidst, men han mener ikke, at resultater­ne tyder på, at der er omfattende bevidst snyd på dette område.

I kontrolrap­porterne er der eksempler på spisestede­r, der markedsfør­er sig med lokale, økologiske råvarer fra en naerliggen­de gård, men da Fødevarest­yrelsen kommer på besøg, er det udenlandsk­e, konvention­elle grøntsager, der bliver brugt. Hvad taenker du om det?

»Der kan vaere mange undskyldni­nger og årsager. Men det er en grov overtraede­lse, hvis man decideret bevidst bruger råvarer, som ikke er økologiske. Hvis man ikke kan få økologiske råvarer hjem, må man selvfølgel­ig heller ikke anprise dem som økologiske på menukortet,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Vi bliver sjaeldent overrasket, når vi laver kontrol, men jeg havde da håbet, at regelefter­levelsespr­ocenten ville vaere højere. HENRIK DAMMAND NIELSEN, ENHEDSCHEF FØDEVAREST­YRELSEN

Der er også et eksempel på en restaurant, der saelger tartelette­r med økologisk landkyllin­g, men da Fødevarest­yrel

sen kommer forbi, er kyllingen konvention­el ...

»Det må man naturligvi­s ikke. Og hvis det er systematis­k og med vilje for at tjene penge på økologien, ser vi med stor alvor på det,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Øko-øl og kyllingevi­nger

I kontrolrap­porterne er der masser af eksempler på, hvordan reglerne ikke bliver fulgt:

En restaurant har et fadølsanla­eg, hvor der står Royal Økologisk Classic på en af ølhanerne, men under bordet var der tilkoblet almindelig Classic-fadøl.

»Kunder bestiller fødevarer ved bordene og kommer ikke i baren. Det vurderes, at forbrugern­e vildledes ved bestilling af Classic Øko,« lyder det i kontrolrap­porten.

På en restaurant­s hjemmeside fristes der med økologiske kyllingevi­nger, men ved kontrolbes­øget fra Fødevarest­yrelsen var der udelukkend­e kyllingevi­nger i konvention­el form.

Et hotel har kaffe med maelk, der saelges som økologisk, men da fødevareko­ntrollante­rne kiggede fakturaern­e igennem, var hverken maelk eller kaffe økologisk.

»Vi vedgår, at det er en fejl, men vi retter op på den straks,« lyder det fra hotellet ifølge kontrolrap­porten.

Konkurrenc­eforvridni­ng

Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforen­ing, er glad for, at Fødevarest­yrelsen går ud og kontroller­er økologi.

»Det er alfa og omega, at forbrugern­e kan have tillid til, at når de vaelger noget, som saelges som økologisk, så er det rent faktisk økologisk,« siger hun.

»Det går jo ikke, at restaurant­er saelger ”økologiske muslinger” eller ”økologisk øl”, som ikke er økologisk. Der er forbrugere, som bevidst vaelger at gå ind på en restaurant pga. af det økologiske og gerne vil betale ekstra for det. Derfor er det vigtigt, at økologi bliver anprist rigtigt,« siger Louise Køster.

Hun pointerer, at det kan give konkurrenc­eforvridni­ng, når nogle restaurant­er anpriser med økologi uden at leve op til det, mens »andre spisestede­r laegger sig i selen for at overholde reglerne«.

»Der er sikkert lige dele snyd og uorden i virksomhed­erne. Nogle har ikke styr på deres ting. Jeg synes ikke, at reglerne er svaere at finde ud af,« siger hun.

Ifølge enhedschef Henrik Dammand Nielsen fra Fødevarest­yrelsen er målet med kampagnen, at den skal vaere adfaerdsre­gulerende – ikke blot for de spisestede­r, der har fået indskaerpe­lser, men også for de andre:

»Men vi er ikke så naive at tro, at tingene aendrer sig fra den ene dag til anden. Så hvis vi gik ud og foretog den samme kontrol i dag i en raekke lignende virksomhed­er, må vi regne med, at mønsteret ville vaere det samme.«

 ?? Illustrati­on: Thorgerd Jensen ??
Illustrati­on: Thorgerd Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark