Jyllands-Posten

Børn spiser rådden mad, og voksne slås om saekke med mel – hungersnød­en banker på døren i Gaza

Israelske bomber har tvunget taet på 2 mio. mennesker i Gaza til at forlade deres hjem, men ingen kan flygte fra sulten. Generaldir­ektør for Dansk Røde Kors Anders Ladekarl har netop vaeret i Israel og fortaeller, hvorfor mad er blevet et voksende problem

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

At bo i Gaza lige nu er lig med en konstant jagt på mad. Ingen har nok. Alle er sultne. I den overfyldte al-Mawasilejr på en øde stribe land uden rindende vand eller toiletter naer Middelhave­t forsøger mødre f.eks. at aelte dej af små håndfulde beskidt mel og bage det over bål lavet af plasticaff­ald. Det skaber en giftig sort røg, og det er uklart, om det er den eller sulten, der har gjort Camellia Subehs’ børn syge.

»De bliver ved med at sige: Mor, jeg er svimmel, jeg har hovedpine,« fortaeller Camellia Subehs, der er mor til fem og selv får så lidt at spise, at hun ikke laengere kan amme sin yngste søn, til The Times.

Hun boede tidligere i det nordlige Gaza, men flygtede hertil på opfordring fra de flyveblade, som det det israelske forsvar (IDF) smed ud over området, fortaeller hun til den britiske avis. Nu består hendes hjem af en teltlignen­de overdaekni­ng bygget direkte på mudderet af en traeramme med plastic over.

Mens det betyder, at hun nu er i et angiveligt sikkert område uden israelske bombardeme­nter mod Hamas og dets netvaerk af tunneller under Gaza, trues hun som hundredetu­sinder af andre internt fordrevne palaestine­nsere i stedet af sult og sygdomme.

I al-Mawasi-lejren er desperatio­nen så stor, at nogle spiser rådden mad, selv om det gør dem syge. Lokale nødhjaelps­organisati­oner fortaeller historier om gadekatte og hunde, der bliver jagtet og slagtet og spist.

Sult som våben

Senest har FN advaret om, at Gazas indbyggere om få uger kan stå midt i en decideret hungersnød, hvis der ikke skrues drastisk op for nødhjaelpe­n. Cheføkonom Arif Husain ved FN’s Fødevarepr­ogram (WFP) har til magasinet The New Yorker sagt, at han igennem sine 20 år i organisati­onen aldrig har set en situation eskalere så hurtigt og voldsomt. Udviklinge­n har fået flere nødhjaelps­organisati­oner til at beskylde Israel for bevidst at bruge sult som et krigsvåben, og i hvert fald bruges det aktivt i forhandlin­gerne mellem Israel og Hamas.

De to parter indgik tirsdag en aftale om, at der skal leveres medicin til de omkring 120 gidsler, som Hamas tog under angrebet mod Israel den 7. oktober, og som stadig formodes holdt fanget et sted i netvaerket af tunneller under Gaza. Israel vil til gengaeld tillade, at der kommer mere nødhjaelp og medicin ind til civile i enklaven.

En stor del af problemet er logistik. Der kommer simpelthen ikke nok mad ind. Håndtering­en af nye forsyninge­r – primaert via graenseove­rgangen Rafah fra Egypten – er praeget af omstaendel­ige sikkerheds­procedurer og lange ventetider. Og det, der kommer ind i Gaza, er svaert at fordele på en organisere­t måde, fortaeller Anders Ladekarl, generaldir­ektør for Dansk Røde Kors, der netop har vaeret i Israel og Egypten for at di

skutere med kollegaer, hvordan de kan skrue op for hjaelpen.

Da han i sidste uge besøgte Rafah, var der f.eks. hundreder af lastbiler, der holdt i kø. Nogle havde ventet i mere end 10 dage. Graenseove­rgangen er blevet en gigantisk flaskehals, hvor der i snit kun slipper 160 lastbiler ind om dagen – mindre end en tredjedel af antallet før krigen, hvor Gaza allerede var afhaengig af hjaelp udefra.

Det skyldes isaer de meget grundige inspektion­er. Hver eneste lastbil bliver først tjekket af egypterne. Derefter skal den køre 50 km langs graensen til Nitzana til inspektion­er, som involverer fire forskellig­e israelske myndighede­r. Det har Israel ret til ifølge en aftale fra 2005 med den palaestine­nsiske selvstyrem­yndighed, men den israelske graenseove­rgang har kun åben fem og en halv dag om ugen og lukker senest kl. 16.

I et forsøg på at gøre systemet mere effektivt, har Hollands regering sendt røntgensca­nnere til Kerem Shalom – Israels sydligste graenseove­rgang til Gaza naer Egypten. Men israelerne insisterer stadig på at gøre det manuelt.

»Hvis der bare findes en ting i lasten, som Israel ikke ønsker kommer ind, bliver lastbilen sendt bag i køen igen. Og det er vanskeligt at vide, hvad det er. Vi må bl.a. ikke bringe iltflasker ind, traekasser, solpaneler og metalpløkk­er til telte ind, men listen aendrer sig hele tiden,« siger Anders Ladekarl.

Deles ud tilfaeldig­e steder

Den naeste udfordring er at fordele nødhjaelpe­n i Gaza. Efter inspektion­erne sendes alle lastbiler retur til Rafah. Her omlaesses varerne til en anden lastbil fra palaestine­nsiske Røde Halvmåne, før det køres ind i Gaza. Mange lastbilcha­uffører har imidlertid ikke lyst til at køre om natten, hvor kampene er mest aktive. Det er heller ikke muligt at køre rundt i hele enklaven. Det er for farligt, men eftersom de fleste lagerfacil­iteter er blevet ødelagt i bombardeme­nterne, skal nødhjaelpe­n deles ud med det samme.

»Så det foregår typisk ved, at man bare stopper et sted og giver det til de folk, der er der. Det er ikke muligt at meddele det på forhånd, fordi kommunikat­ionen er nede. På den måde er det meget kaotisk,« siger Anders Ladekarl.

Det er senest blevet udstillet i en video, som blev lagt på de sociale medier søndag. En stor menneskesk­are i Gaza by ses løbe hen til en lastbil, efter at nyheden har spredt sig om, at den er kommet med mel, hvilket alle tilsynelad­ende er desperate efter at få fat i. Gaza by ligger i den nordlige ende af enklaven og var det første område, som israelerne bombede efter Hamas-angrebet i oktober. Derfor har byen laenge vaeret naesten afskåret fra nødhjaelp. Det er uklart, hvornår videoen praecist er optaget.

Desperatio­nen er imidlertid også let at få øje på i de teltlejre med flere hundredetu­sinder mennesker, der har bredt sig naer graensen til Egypten, i takt med at kampene mellem Israel og Hamas er rykket laengere mod syd til det centrale Gaza.

Selv om det er her, al nødhjaelpe­n kommer ind, bliver maduddelin­ger også her rationeret.

»I den her uge fik vi to dåser med bønner. Hvordan kan det vaere nok til 22 mennesker,« spørger Maha, en 26-årig kvinde, der i begyndelse­n af krigen flygtede fra Gaza by.

Nu bor hun sammen med sine foraeldre, tre brødre, deres hustruer og børn og bedstefora­eldre hos nogle slaegtning­e i Rafah, fortaeller hun til den israelske avis Haaretz.

En anden kvinde ved navn Allham, der ligeledes er flygtet til Rafah sammen med sin familie, fortaeller, at hun ikke har mad nok til sine børn.

»De er sultne. Det vand, de drikker, er ikke rent. De kan ikke komme i bad. Deres hud klør, og det bliver vaerre hver dag. Personligt har jeg selv svaert ved at komme op at stå. Men hver dag er vi nødt til at vente og se, hvem der deler mad ud og hvor. Vi er fuldstaend­ig afhaengige af nødhjaelp nu,« siger den 38-årige Allham, der før krigen var skolelaere­r i Gaza by.

Krigens omfang er i sig selv svimlende. Omkring 1,9 mio., svarende til 85 pct. af Gazas befolkning, er blevet fordrevet fra deres hjem. Heraf estimeres 1,4 mio. at vaere stuvet sammen i skoler og andre facilitete­r, der drives af FN’s hjaelpeorg­anisation for palaestine­nsiske flygtninge (UNRWA).

Kampene har skadet en femtedel af alle bygninger i enklaven. To af tre hospitaler er lukket ned. De 13, der er tilbage, er beskidte og overfyldte og mangler medicin og personale. Ifølge Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, er der kun en bruser for hver 4.500 borger og et toilet for hver 220 borger.

Et afsaltning­sanlaeg, der sikrede rent drikkevand, er lukket pga. mangel på braendstof og reservedel­e. Folk med opsparinge­r kan ikke bare løse problemet ved at købe i butikkerne. Mange er nemlig lukket. Banksektor­en er også taet på kollaps. Derfor er bankautoma­ter ikke fyldt op, og folk kan ikke få deres penge.

Problemet er forvaerret af, at Gazas egenproduk­tion af mad er gået i stå. Mad saelges derfor kun, når den er der. Én dag er der aeg. Den naeste dag kartofler. Prisen på ris er tidoblet, og hvis der er ris, er der måske ikke gas eller braende til at koge det.

»Alle mine produkter er blevet ødelagt – tonsvis af grøntsager, som kunne have brødfødt halvdelen af Gazas børn. Israels kampvogne kørte over nogle af mine marker, og det er for farligt at tage ud til dem, som ikke er blevet ødelagt,« siger en storbonde, der er flygtet fra det centrale Gaza til Rafah, til Haaretz.

Depoterne er brugt op

Ikke desto mindre er det svaert at få et overblik over, hvor slemt det er i Gaza, fordi kommunikat­ionen er brudt ned, fortaeller Anders Ladekarl.

»Vi kan kun snakke med vores egne folk i Gaza en time om dagen, og den bruger vi på at koordinere nødhjaelp. Så vi har kun et øjebliksbi­llede af situatione­n, men det, vi ser, er, at desperatio­nen vokser. Mange får kun et måltid om dagen, men det udvikler sig dag for dag, fordi der kommer for lidt hjaelp ind, og folks ressourcer er brugt op.«

Det er imidlertid ikke nok bare at øge tempoet på den egyptisk-israelske graense, vurderer han. Hvis der bliver fundet en løsning her, kan transportt­iden gennem Egypten hurtigt blive en ny flaskehals. Der er masser af checkpoint­s igennem Sinai-ørkenen frem mod graenseove­rgangen. Det tog f.eks. Anders Ladekarl syv timer at køre de godt 300 km fra Kairo til Rafah.

Mere nødhjaelp er uanset også bare et midlertidi­gt plaster på såret. Det, der er brug for, er en langsigtet, politisk løsning, påpeger Anders Ladekarl, men her er han selv pessimisti­sk.

Da han taler med Jyllands-Posten, sidder han i en bil på vej tilbage til Jerusalem efter at have besøgt den israelske kibbutz Be’eri, der var en af de første, der blev angrebet af Hamas-militser. Mindst 130 af de omkring 1.200 ofre i angrebet blev draebt her. Mange fra Be’eri blev også taget som gidsler og formodes stadig at blive holdt fanget i tunnellern­e under Gaza.

»Vi har at gøre med to befolkning­er, som begge er dybt traumatise­rede. Jeg har lige mødt en mand, som har siddet 14 timer i sit beskyttels­esrum sammen med sin hustru, mens huset braendte sammen omkring dem, og folk blev myrdet udenfor. Jeg har mødt ambulancef­olk, som blev skudt på, da de hentede døde ud og 20 voldsomt sårede, som hospitalet ikke kunne redde. Mange israelerne føler, at det her en kamp for deres eksistens. Det samme gaelder palaestine­nserne, og ingen ser en vej ud af det her, selv om mange gerne vil ende det.«

»Men vi kan ikke give op. Der er ikke et alternativ. Vi skal selvfølgel­ig have mere hjaelp ind, mens vi venter på en politisk løsning,« siger Anders Ladekarl.

 ?? ?? Palaestine­nsiske børn får mad på en FN-skole i Rafah i det sydlige Gaza. Mange hundredtus­inder er stuvet sammen her, fordi kampene mellem Israel og Hamas er rykket til det centrale Gaza. Foto: AFP
Palaestine­nsiske børn får mad på en FN-skole i Rafah i det sydlige Gaza. Mange hundredtus­inder er stuvet sammen her, fordi kampene mellem Israel og Hamas er rykket til det centrale Gaza. Foto: AFP
 ?? ?? En pige sidder på en madras udenfor i Rafah, hvor hendes familie har slået sig ned efter, at den er flygtet fra Israels bombardeme­nter. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
En pige sidder på en madras udenfor i Rafah, hvor hendes familie har slået sig ned efter, at den er flygtet fra Israels bombardeme­nter. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
 ?? ?? Palaestine­nsere i Gaza forsøger at samle drikkevand, som krigen har udløst en mangel på. Foto: Mohammed Salem/Reuters
Palaestine­nsere i Gaza forsøger at samle drikkevand, som krigen har udløst en mangel på. Foto: Mohammed Salem/Reuters
 ?? Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters ?? Et luftfoto viser, hvordan en teltlejr med palaestine­nsere, der er flygtet fra kampene laengere mod nord, breder sig i Rafah i det sydlige Gaza.
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters Et luftfoto viser, hvordan en teltlejr med palaestine­nsere, der er flygtet fra kampene laengere mod nord, breder sig i Rafah i det sydlige Gaza.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark