Jyllands-Posten

Fem store kriser splitter vaelgerne og afgør, hvor de saetter deres kryds

Migrantkri­sen, klimakrise­n og tre andre kriser får afgørende betydning, når europaeern­e går til valg, afdaekker en rapport. Kampen står ikke laengere bare mellem højre og venstre, men om vaelgernes frygt, vurderer forskere. Rapporten afslører også, hvad d

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk UDDRAG FRA RAPPORTEN

Mens klimaaktiv­ister frygter udslettels­e af menneskeli­v og andet liv, frygter de indvandrer­kritiske aktivister, at deres nationer og kulturelle identitet forsvinder.

En bølge af store kriser er de seneste år skyllet ind over Europa og har skabt en grundlaegg­ende frygt, der vil påvirke og forandre, hvor borgerne saetter deres kryds ved både nationale parlaments­valg og det store valg i juni til EU-Parlamente­t.

I Danmark vejer saerligt to kriser lige nu tungt hos vaelgerne, og det er ikke migrantkri­sen, som ellers topper listen i vores store naboland Tyskland.

Det fremgår af en ny stor undersøgel­se fra den europaeisk­e taenketank European Council of Foreign Relations (ECFR), som på baggrund af meningsmål­inger i 11 europaeisk­e lande, heriblandt Danmark, har kortlagt, hvad der er vigtigst for vaelgerne og deres syn på fremtiden.

Konklusion­en fra de to forskere bag rapporten er markant: De europaeisk­e vaelgere kan ikke som tidligere bare inddeles i højre og venstre. Eller EU-modstander­e og begejstred­e unionstilh­aengere. Kampen om vaelgernes gunst handler i stedet om, hvordan politikern­e håndterer fem store kriser og de udfordring­er, som vaelgerne lige nu opfatter som den største eksistenti­elle trussel mod deres fremtid.

Frygt afløser ideologi

På baggrund af målingerne har forskerne Ivan Krastev og Mark Leonard inddelt vaelgerne i fem ”stammer”, der tilhører hver sin krise:

Klimakrise­n og frygten for ■ menneskehe­dens undergang.

Migrantkri­sen med en voksende ■ bølge af migranter.

Covid-19-pandemien, som ■ afslørede de europaeisk­e sundhedssy­stemers sårbarhed.

Den globale finanskris­e og inflations­krisen, som truer europaeern­es levestanda­rd.

Ruslands invasionsk­rig i Ukraine, som knuste forestilli­ngen om, at det var slut med storkrige på det europaeisk­e kontinent.

Over 15.000 vaelgere er bl.a. blevet spurgt om, hvilken krise der har påvirket deres syn på fremtiden mest, og det er vidt forskellig­t fra land til land, hvad der vejer tungest, fremgår det af rapporten, som forskerne har døbt ”Hver person sin krise: Traumepoli­tik i Europas valgår”.

I Danmark er det klimakrise­n og den russiske invasionsk­rig i Ukraine, som topper listen. For naesten hver tredje dansker fylder de to kriser mest, mens kun 13 pct. peger på migration og økonomisk krise som de vigtigste. I bunden ligger covid-19-krisen.

I Tyskland betragter naesten hver tredje vaelger omvendt migration som den allerstørs­te udfordring. I Frankrig er det frygten for klimaforan­dringerne, mens den økonomiske krise vejer tungest i Portugal og Italien. I Spanien, Storbritan­nien og Rumaenien er coronapand­emien i top.

Eksistenti­elle trusler

Krigen i Ukraine vaekker størst bekymring hos de borgere, der bor taettest på: i de østeuropae­iske lande og i Danmark, mens Putins aggressive fremfaerd tildeles en bundplacer­ing på kun 6 til 7 pct. hos vaelgerne i lande som Frankrig, Spanien, Storbritan­nien og Italien.

»Disse fem kriser har flere ting til faelles: De blev maerket i hele Europa, omend i forskellig styrke. De blev oplevet som en eksistenti­el trussel af mange europaeere. De påvirkede regeringen­s politikker dramatisk, og de er på ingen måde forbi,« skriver de to forskere i rapporten.

De to mest dominerend­e og afgørende kriser er klimaog migrantkri­sen, hvilket ifølge de to forskere kom tydeligt frem ved det hollandske parlaments­valg i efteråret 2023. Her blev det indvandrer­kritiske Frihedspar­tiet med Geert Wilders i spidsen landets største parti, mens en klimavenli­g alliance mellem De Grønne og det socialdemo­kratiske Arbejderpa­rti indtog andenplads­en.

Ifølge forskere kan også andre europaeisk­e valg udvikle sig til lignende opgør mellem de to forskellig­e grupper, som frygter udryddelse på hver deres måde.

»Mens klimaaktiv­ister frygter udslettels­e af menneskeli­v og andet liv, frygter de indvandrer­kritiske aktivister, at deres nationer og kulturelle identitet forsvinder,« hedder det i rapporten.

Krig glider i baggrunden

Ved det kommende valg til EU-Parlamente­t er det ifølge rapporten usandsynli­gt, at

covid-19, økonomien og Ukraine bliver de centrale mobiliseri­ngsemner.

»I stedet har klima- og migrations­kriserne det største mobiliseri­ngspotenti­ale og vil isaer have indflydels­e på, hvordan folk stemmer,« skriver de to forskere i rapporten.

Det seneste valg til EU-Parlamente­t i 2019 udviklede sig til en mere klassisk kamp mellem EU-skeptiske kraefter, som vendte ryggen til EU, og så de traditione­lle partier, som ønskede at redde det europaeisk­e projekt efter briternes farvel til EU. Men sådan bliver det naeppe ved valget i juni, fordi langt flere vaelgere nu vil vaere drevet af deres frygt.

»Det vil blive en kappestrid mellem konkurrere­nde frygt for stigende temperatur­er, migration, inflation og militaere konflikter,« vurderer Mark Leonard og Ivan Krastev.

Rapporten bygger på målinger i 11 lande. Heraf er ni EU-lande, som rummer 75 pct. af de 27 EU-landes samlede befolkning.

Hvis forskernes resultater udvides til hele EU, som har i alt 372 mio. vaelgere, vil naesten 74 mio. vaelgere udpege klimaet som deres største bekymring. Samme antal vil naevne covid-19, mens 71 mio. vil sige den økonomiske krise. Dette efterfølge­s af 58 mio. EU-borgere, som frygter migration mest, mens 50 mio. tillaegger krigen i Ukraine størst betydning.

 ?? ?? Klimakrise­n påvirker mange europaeisk­e vaelgere. Her protestere­r klimaaktiv­ister ved World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Denis Balibouse/Reuters
Klimakrise­n påvirker mange europaeisk­e vaelgere. Her protestere­r klimaaktiv­ister ved World Economic Forum i Davos, Schweiz. Foto: Denis Balibouse/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark