Jyllands-Posten

Erfarne ledere sørger for klare linjer på EM-holdet

Knaldhårde traeninger og klar kommunikat­ion på banen har skabt en kultur på håndboldla­ndsholdet, hvor spillerne fungerer sammen trods stor aldersfors­kel.

- MORTEN SØRENSEN JONATAN WIBE samfund@jp.dk Fredagens EM-mellemrund­ekampe mellem Danmark og Sverige sluttede efter avisens deadline, men du kan finde kampreport­age, karakterbo­g og kommentare­r på jp.dk

Ser man i disse år håndboldla­ndsholdet i aktion på banen eller spillerne optraede afslappet foran tv-kameraerne, får man oplevelsen af en trup i naermest total harmoni.

Holdet har i skrivende stund ikke tabt en kamp i 15 måneder, og selv om aldersspae­ndet fra de aeldste til de yngste er på omkring 20 år, virker der hverken til at vaere grupper eller kliker, der truer samarbejds­klimaet.

Det velfungere­nde miljø er ikke opstået af sig selv. I kulissen bliver holdet styret af et klart hierarki med erfarne ledertyper, der er parat til at råbe højt, hvis niveauet falder på eller uden for banen.

»Det er jo et knaldhårdt arbejde, og bare rolig: Der er nogen, der haever stemmen.

Det er ikke lutter lagkage og sjov omkring bordtennis­bordet på hotellet,« siger Mathias Gidsel.

Klare linjer

Som en af truppens yngre spillere har han oplevet det som nemt at traede ind på holdet, fordi der er klare linjer, og ingen er i tvivl om, hvad de skal.

»Vi stiller enormt høje krav til hinanden, og der bliver gået hårdt til den til traening. Men vi er også de første til at hjaelpe hinanden op, hvis vi går over graensen. På den måde er der en fed kultur,« siger Gidsel.

Også en anden af de relativt nye, stregspill­eren Lukas Jørgensen, har maerket konkurrenc­ekulturen på holdet fra første dag.

»Vi har jo ikke saerligt mange traeningst­imer sammen i løbet af et år, så alle ved, at det er vigtigt, at vi traener ordentligt. Der bliver tit råbt højt, hvis vi ikke gør det godt nok. Det kommer ikke kun fra traenerne, men også nogle af spillerne,« forklarer han.

Øverst i spillerhie­rarkiet troner Niklas Landin. Målmanden er ellers ikke af natur en højtråbend­e type, men hans erfaring, spillemaes­sige klasse og status som anfører giver hans ord vaegt.

»Når Niklas viser, at han har store forventnin­ger til én, så lytter man,« siger Lukas Jørgensen.

»Det samme gaelder for den sags skyld Mads Mensah. De viser det jo også med handling og ikke bare med ord. På banen er der selvfølgel­ig et hierarki. Sådan skal det også vaere,« fastslår han.

Alvor med plads til sjov

Uden for hallen er omgangsfor­men løsere. Landstraen­er Nikolaj Jacobsen fremhaever, at der ikke er noget hierarki blandt spillerne i de mange fritimer på hotellet.

Målet har vaeret at skabe en kultur, hvor det er alvor på banen og sjovt uden for. Men det har taget tid at nå dertil.

»Der er en anden indstillin­g til at traene håndbold i dag, end da jeg overtog holdet. Specielt efter 2020 har vi vaeret gode til at huske hinanden på, at vi skal passe vores ting håndboldma­essigt. Så kommer den gode stemning uden for banen også nemmere,« siger landstraen­eren.

Flere af spillerne fremhaever også 2020 som et vendepunkt. EM-fiaskoen i Sverige gjorde ondt, og der var en oplevelse af, at mange brugte det meste af tiden på hotellet i små grupper på vaerelsern­e.

Det kan lyde harmløst. Men spillerne på et landshold, der har mindst én slutrunde hvert eneste år, tilbringer rigtig mange timer under samme tag.

Den 25-årige Niklas Landin debuterede tilbage i 2008. Han har aldrig oplevet en så staerk holdånd, som på det nuvaerende landshold.

»Det her hold er unikt. Der er ikke en klikedanne­lse af gamle spillere, som bare holder sammen og holder de unge vaek. Her på holdet er man ret ligeglad med, om det er en på 20 eller en på 40, som saetter sig ned og spiller et spil eller spiser aftensmad sammen ved et tomandsbor­d.«

»Der er ikke noget specielt arbejde for mig i at bryde ting op, der måske gror lidt fast. Der er ikke nogen lukkethed på holdet. Folk vil gerne hinanden,« siger Niklas Landin.

 ?? ?? Anfører Niklas Landin er uden for banen ikke den højtråbend­e type, men hans ord har stor vaegt på landsholde­t. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anfører Niklas Landin er uden for banen ikke den højtråbend­e type, men hans ord har stor vaegt på landsholde­t. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark