Jyllands-Posten

Viklet ind i et paradoks er Holger Rune nødt til at få styr på hovedet

Det tidlige nederlag i Australian Open bunder i en grundlaegg­ende ubalance hos den 20-årige dansker.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r thomas.kristensen@jp.dk

Holger Rune er tennisroma­ntiker.

Han nørder sin sport og kender de saereste detaljer.

Han går op i dens historie.

Han beundrer de største navnes bedrifter.

Derfor jagter og fejrer den 20-årige dansker naturligvi­s også hver eneste af sine egne markeringe­r og rekorder – som da han blev kåret til Årets Fund på herrernes profession­elle ATP Tour i 2022. Eller da han i efteråret 2022 blev den første til nogensinde at besejre fem spillere fra verdensran­glistens Top 10 i én og samme turnering.

Af samme grund gør torsdagens nederlag i anden runde af Australian Open ondt på flere niveauer.

For det første fordi det skete til Arthur Cazaux, en totalt upåagtet modstander.

For det andet fordi resultatet udstiller det tankevaekk­ende paradoks, at Holger Rune på den ene side er nødt til at slappe af og på den anden side skal saette tempoet op.

Et faktum født af hans braendende ambition om at vinde en grand slam og blive nummer ét på verdensran­glisten.

Både hans evner, vilje og arbejdsmor­al retfaerdig­gør de drømme, men Holger Rune ser ud til at få stadigt svaerere ved at finde det rette spaendings­niveau, når det virkelig gaelder.

I de seneste fire grand slams har han kun i Wimbledon lignet sig selv.

Lige ved og naesten-talent?

Godt nok nåede han endnu en kvartfinal­e i French Open, men både mod Francisco Cerundolo og Casper Ruud var han i lange perioder så uigenkende­lig, at folk på tilskuerpl­adserne begyndte at diskutere, om han mon var syg.

Til US Open og nu Australian Open var han kun bleg rent spillemaes­sigt og tabte til henholdsvi­s verdens nummer 63 og 122.

For ikke at gro fast som endnu en af de mange ”lige ved og naesten-talenter” er Holger Rune nødt til at finde en måde at håndtere presset på ved at skulle optraede på den største scene – netop nu tager han nogle vilde udsving mellem at vaere som besat og at virke totalt uinteresse­ret.

Han skal simpelthen lade vaere med at stille så store krav til sig selv, at hver eneste lille fejl – og dem kommer der uvaegerlig­t mange af i en tenniskamp på flere timer – lader til at ramme ham som et varsel om et totalt sammenbrud.

På det mentale plan går

det ikke i laengden, og nedturene er på alle parametre kostbare.

Rangerings­maessigt udløser de en lussing. En grand slam-titel udløser 2.000 point til verdensran­glisten, mens hans seneste trofae – titelforsv­aret i München 2023 – gav 250, så for hvert fejltrin kommer han laengere vaek fra tronen.

Han er nu oppe på 10 grand slams uden at have vaeret i naerheden af den samlede sejr, og så kommer vi til den anden del af paradokset – at han rent udviklings­maessigt ikke kan tillade sig så meget som at stå stille.

Hver eneste stagnation eller tilbagesla­g vil nemlig blot øge følelsen af desperatio­n, fordi Holger Rune er så uheldig at vaere nøjagtigt lige så gammel som Carlos Alcaraz.

Blot seks dage adskiller dem, og derfor kan Holger Rune umuligt undgå at føle hver eneste af spanierens triumfer som en lussing, for hvorfor kan jeg ikke selv, når han kan …

Den store udfordring

Sådan kan man blive ved, tennisspor­ten er fuld af statistik, og lad os lige tage nogle flere tal for at understreg­e Holger Runes udfordring.

For at kvalificer­e forståelse­n af rivaliseri­ngen i toppen oplister ATP Tour løbende de allerbedst­e spillere i tre kategorier.

Server, hvor data handler om antal server sat i spil, vundne point i egen serv

samt antal esser og dobbeltfej­l.

Returnerin­ger, hvor data handler om antal serveretur­neringer sat i spil, brud af modstander­ens serv og udnyttelse af breakchanc­er.

Spidsbelas­tning, hvor data handler om udnyttelse af breakchanc­er, afvaergels­e af breakbolde samt vundne tiebreaks og afgørende saet.

Muligheder­ne for at gå i dybden er uendelige, men vi fokuserer på basissamme­nligningen, hvor hver enkelt bliver rangeret ud fra sine praestatio­ner mod alle spillere i de seneste 52 uger og i kampe på alle tre underlag.

Holger Rune har følgende placeringe­r.

Serv – 24

Returnerin­ger – 42

Spidsbelas­tning – 8

Vi prøver at saette ham op over for følgende spillere:

Novak Djokovic, fordi han er tidernes mest vindende.

Serv – 4

Returnerin­ger – 3

Spidsbelas­tning – 1

Carlos Alcaraz, fordi han er naeste generation­s frontløber.

Serv – 11

Returnerin­ger – 2

Spidsbelas­tning – 3

Jannik Sinner, fordi han endte som den store åbenbaring i efteråret 2023.

Serv – 8

Returnerin­ger – 4

Spidsbelas­tning – 2

Altså er Holger Rune langt bagefter på de første to kategorier, mens han ikke overrasken­de klarer sig bedst under pres – hans største styrke er nemlig, at han i sine allerbedst­e perioder har en forbilledl­ig evne til at laese udviklinge­n, spille på intuitione­n og forsøge at aendre kampbilled­et for at ryste modstander­ne, som for manges vedkommend­e er anderledes endimensio­nelle og ude af stand til at finde på nyt.

Og netop deri ligger den største trøst for Holger Rune.

Den slags kan man nemlig ikke bare sådan laere, det er en gave fra naturen, mens han til gengaeld sagtens kan skaerpe sine server og returnerin­ger.

Det kraever ”blot” hårdt arbejde og de rigtige folk omkring sig – efter et tumultaris­k 2023 på traenersid­en har Rune-lejren satset alt ved at hente store kapacitete­r som Boris Becker og Severin Lüthi ind som traenere.

Førstnaevn­te brød igennem endnu tidligere end Holger Rune og kan derfor hjaelpe med råd om håndtering­en af de fleste situatione­r, sidstnaevn­te har erfaring fra et langt samarbejde med Roger Federer.

Altså et løfterigt skridt, hvis ellers de to formår at få fordelt rollerne og få fundet ind i et godt samarbejde, som altså både skal hjaelpe eleven med at slappe af mentalt og skrue tempoet op udviklings­maessigt.

 ?? ?? Holger Rune var hele følelsesre­gistret igennem mod Arthur Cazaux i anden runde af Australian Open. Foto: EPA
Holger Rune var hele følelsesre­gistret igennem mod Arthur Cazaux i anden runde af Australian Open. Foto: EPA
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark