Jyllands-Posten

Med den forudsigel­ige konkurs har moralen spillet fallit

-

»Hvis I vil have et godt råd, så se at komme herfra i en allerhelve­des fart,« svarede Niels Erik Nielsen efter eget udsagn, da ledelsen i Nordic Waste i december spurgte den erfarne medarbejde­r om, hvad de skulle stille op med al den forurenede jord, der havde sat sig i bevaegelse og nu faretruend­e havde kurs mod Alling Å.

Niels Erik Nielsen har arbejdet i området i over 45 år og så tidligt, at den var helt gal med al den forurenede jord, som Nordic Waste havde gjort til en forretning at rense. Han opfordrede ejerne til at begynde at flytte noget af jorden.

Det var dog rådet om at forlade stedet, der blev lyttet mest til.

Det gjorde man i huj og hast den 19. december sidste år. Praecis en måned efter har Nordic Waste indgivet den mest ventede konkursbeg­aering, man kan forestille sig. Som følge af konkursen stopper Nordic Wastes ansvarsfor­pligtelse i forhold til sagen, og den bliver ikke overtaget af selskabets ejere, lyder det fra virksomhed­en.

Konkursen er på ingen måde overrasken­de. Gennem moderselsk­abet USTC ejer rigmanden Torben Østergaard­Nielsen og hans to døtre Nordic Waste.

Helt fra ulykkens begyndelse har ejerne udvist en adfaerd, så man ikke kan vaere i tvivl om, at det mest af alt har handlet om at skaerme deres egen risiko og undgå at betale for konsekvens­erne af den katastrofe, der lige nu udspiller sig i slowmotion syd for Randers.

Nordic Waste kalder konkursbeg­aeringen »en nødvendig beslutning«. Det er det også for at beskytte familiens milliardfo­rmue, Østergaard­Nielsens status som Fyns mest velhavende mand, en placering på ranglisten over landets rigeste og en af Europas fineste bilsamling­er. Ingen af delene har nogen som helst vaerdi, anskuet fra en moralsk målestok.

Formuen er til dels skabt på en risikofyld­t forretning.

Nu er det gået grueligt galt, og vi andre haenger på regningen, som kan løbe op i flere milliarder kroner.

Fra 2020 og frem til maj 2023 har Nordic Waste tjent omkring 60 mio. kr. før skat, samtidig med at ejerne har trukket mindst 33 mio. kr. ud i udbytte, forringet selskabets egenkapita­l og dermed økonomiske slagkraft.

»Naturkatas­trofen i Ølst er større end os,« udtaler direktør og medejer af USTC Nina Østergaard Borris i en pressemedd­elelse. Det er alt, når man er lille.

Med Nordic Wastes konkurs er der juridisk set ikke noget at komme efter for hverken Randers Kommune eller andre, der måtte haenge på konsekvens­erne.

Men moralen har spillet fallit og rekonstrue­res slet ikke i samme takt som oprydnings­arbejdet, der kan tage flere år og have enorme miljømaess­ige konsekvens­er.

Det hjaelper den pludselige oprettelse af en klimafond slet ikke på. I år vil Østergaard-Nielsen-familien ”finde” 100 mio. kr. til klimatilpa­sning og naturgenop­retning. Det kraever et greb i lommen. Halvdelen skal dog gå til naboerne i Ølst, der den seneste uge måtte se den private ejendomsre­t sat ud af spil.

De har reelt mistet kontrollen over deres grunde, hvor der bl.a. skal graves, opstuves vand og etableres vådområder for at afhjaelpe konsekvens­erne af jordskredd­et.

Med Nordic Wastes konkurs er der juridisk set ikke noget at komme efter for hverken Randers Kommune eller andre, der måtte haenge på konsekvens­erne. Men moralen har spillet fallit.

risikerer husene i området at blive begravet under flere meter jord. I stedet for en klimafond, hvis timing er tyk, og trovaerdig­hed tynd, kunne Østergaard-familien vaelge at betale regningen for konsekvens­erne af sin virksomhed­sdrift. Alt er i skred.

I yderste konsekvens

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark