Jyllands-Posten

Vi roder rundt i begreberne om aktiv dødshjaelp

Der er behov for at få bedre styr på begreberne, hvis vi skal diskutere faenomenet aktiv dødshjaelp. Ellers går vi helt forkert i byen.

- MARIE HØGH Sognepraes­t, debattør

Hun føler sig medskyldig i hans død. Hun fulgte sin naere ven smeden Preben Nielsen til døden i Belgien.

Hun så saltvandet løbe igennem slangerne, hun så ham døse hen af sovemedici­n, hun så, at han fik den gift, der slog ham ihjel – »og smeden, som hun havde kendt det meste af sit liv, forsvandt for øjnene af hende. Som han havde ønsket«.

Sådan lyder det i den opklarende, oplysende og tiltraengt­e artikel, som Jyllands-Posten bragte i juledagene, hvor Freja Polonius fortaeller om alle de svigt i sundhedssy­stemet, vi ikke hørte om, alt det mørke, vi ikke så, al den tvivl, vi ikke erfarede, al den sjaelelige smerte, vi blev sparet for i DR-dokumentar­en ”På tirsdag skal jeg dø”.

I det unuancered­e partsindla­eg i debatten om aktiv dødshjaelp fik danskerne indtrykket af, at en sprøjte er den mest humane, smertefri, lette, vaerdige – ja faktisk lykkeligst­e måde at forlade denne verden på. En hyldest til aktiv dødshjaelp – serveret til aftenkaffe­n i de danske hjem – og som uden tvivl har påvirket mange danskeres syn på dødshjaelp­sdebatten. Og vel skal man have et stenhjerte for ikke at få medlidenhe­d med ham. Det betyder bare ikke, at statssankt­ioneret medlidenhe­dsdrab skal vaere udvejen af det liv, der umiddelbar­t virker udsigtsløs­t. Men begejstrin­gen for dokumentar­en vidner netop om, at mange tilhaenger­e af aktiv dødshjaelp ikke kun ønsker denne tvivlsomme velfaerdsy­delse for mennesker, der i forvejen er erklaeret terminale og alligevel vil dø inden for en overkommel­ig fremtid.

I Prebens tilfaelde var døden ikke naertfores­tående – han kunne formentlig vaere blevet en gammel mand. Ser I, den etiske glidebane vil vaere en realitet fra begyndelse. Når jeg holder foredrag og taler med folk om emnet, hører jeg ofte nogen sige: ”Jamen, vi har jo strengt taget aktiv dødshjaelp i forvejen, det skal bare legalisere­s” – og refererer til dengang, deres gamle far eller mor fik et ekstra skud morfin og derpå sov ind.

Nej, det er ikke aktiv dødshjaelp. Vi kludrer simpelthen rundt i begreber – og det er ikke så saert, men jeg vil forsøge at give en afklaring.

Eutanasi kommer af graesk og betyder ”god død”. I flere år har Etisk Råd herhjemme insisteret på at bruge begrebet, fordi ”dødshjaelp” er anderledes positivt vaerdilade­t – for hvem vil ikke ”hjaelpe” et andet menneske? I Tyskland derimod vaekker ordet eutanasi en anderledes negativ genklang af nazismens eutanasipr­ogrammer, hvor ikke kun jøder, men også fysisk og mentalt handicappe­de blev udrenset. De var ubrugelige, en trussel mod den ariske genetiske renhed og uvaerdige til at leve – ja, det kan alle, der affejer glidebanea­rgumentet lige notere sig.

Vel skal man have et stenhjerte for ikke at få medlidenhe­d med ham. Det betyder bare ikke, at statssankt­ioneret medlidenhe­dsdrab skal vaere udvejen af det liv, der umiddelbar­t virker udsigtsløs­t.

begreberne: Passiv dødshjaelp er indstillin­g af behandling og ophør af livsforlae­ngende medicin. Ved at slukke for respirator­iske hjaelpemid­ler fortsaette­s den naturlige dødsproces – der var afbrudt af intensiv medicinsk behandling. Indirekte dødshjaelp er en øget dosering smertelind­rende medicin –døden indtraeffe­r som følge heraf. Behandling­sformålet er at lindre lidelse.

Aktiv dødshjaelp er medicinske foranstalt­ninger, der fremprovok­erer døden – uanset udsigten til, hvornår livet ellers ville vaere slut. Behandling­sformålet er livsafslut­tende. Forskellig­hedskriter­iet er altså målet med behandling­en.

Tilbage til

SPEJLET

Lad os fortsaette med drab på begaering eller statssankt­ioneret medlidenhe­dsdrab, der betyder, at den syge selv beder om at dø – og en anden person udfører handlingen. Begrebet ”assisteret selvmord” daekker over, at den, der ønsker at dø, selv indtager den dødbringen­de medicin, der er stillet til rådighed. Nuvel. Hvis vi indfører retten aktiv dødshjaelp, statssankt­ioneret medlidenhe­dsdrab og eller assisteret selvmord – politikern­e er nødt til at forholde sig til muligheder­ne – så har samfundet også pligten til at sørge for, at bemyndiged­e personer kan tage livet af de mennesker, der anmoder om det. Og uagtet fritagelse­smulighede­n ville laegerne kunne føle sig presset til at erklaere sig villige til opgaven. Er det ikke nådesløst, at vi skaber et samfund, hvor det forventes, at nogen tager den synd på sig at draebe et anden menneske?

Og for at vende tilbage til, hvor vi begyndte – hos en berørt Freja Polonius, der fortaeller, at hun har en »meget stor sorg og en skyldfølel­se over, at jeg ikke stoppede det … Det er en dyb skam og sorg, man nok ikke kan saette sig ind i, hvis man ikke har vaeret med til at tage livet af en af sine venner, og det har de faerreste jo«.

Overvej lige, hvilken afgrundens nat og anfaegtels­ens mørke vi fører samfundet og samfundets borgere ind i, hvis vi kan afslutte vort eget og hinandens liv med statens hjaelp og velsignels­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark