Jyllands-Posten

Regeringen­s håndtering af FE-sagen har vaeret ussel hele vejen

- HANS JØRGEN BONNICHSEN Tidl. operativ chef, PET

Ussel og fej er den, der ifølge den store danske ordbog i farlige, konfliktfy­ldte eller ubehagelig­e situatione­r opfører sig foragtelig­t, frygtsom eller konfliktsk­y.

Det er lige praecis de ord, der karakteris­erer regeringen­s håndtering af FE-skandalen.

Senest med meldingen om, at undersøgel­seskommiss­ionen først skal vaere faerdig med sin undersøgel­se i foråret 2026.

En tanke vaerd, at det er lige praecis der, at et eventuelt ministeran­svar er foraeldet.

Og når man samtidig ser kommissori­ets udformning, er det naesten en frifindels­e i sig selv, da kommission­en skal »undersøge, om der i forbindels­e med efterretni­ngstjenest­ernes og anklagemyn­dighedens ivaerksaet­telse og tilrettela­eggelse af efterforsk­ningen og retsforføl­gningen blev varetaget usaglige hensyn«.

En undersøgel­se, der udelukkend­e skal koncentrer­e sig om hovedperso­nerne i sagen, Lars Findsen og Claus Hjort. Man springer let og pinligt over de andre ofre og anholdte i sagen – en højt betroet medarbejde­r i PET, der helt berettiget forsøgte at forhindre et eventuel justitsmor­d i Samsam-sagen ved at laekke informatio­ner til medierne.

Han har nødtvunget forladt tjenesten og er blevet bud på et apotek. En 60-årig kvinde, hvor sigtelsen af statsadvok­aten er afgjort som grundløs, er i dag diagnostic­eret med ptsd, og alle har vaeret udsat for de mest indgribend­e foranstalt­ninger i privatlive­ts fred som telefon- og rumaflytni­nger, gpstrackin­g og skygninger.

Alle er maerket på livstid som mulige landsforra­edere, og Lars

Findsen endog som potentiel cykeltyv og seksuelt suspekt, oplysninge­r laekket moralsk forkasteli­gt, hvis ikke ulovligt, af chefen i PET til udvalgte politikere.

Og slutresult­atet kender vi nu, nemlig at justitsmin­isteren og anklagemyn­digheden, trods Højesteret­s anbefaling­er om, hvorledes sagen kunne køres med delvis åbne døre, svagt – ja, igen: fejt – frafaldt tiltalen for landsforra­ederi i en sag, der nok mere var så tynd, at den ikke kunne baere en domfaeldel­se, men det blaeser systemet på, da selve statsminis­teren udtalte, at »derfor kan jeg selvfølgel­ig også afvise, at der skulle vaere taget nogen form for usaglige hensyn, herunder politisk indblandin­g« og placerede dermed et eventuelt ansvar nedad mod Rigsadvoka­ten og chefen for PET.

Det er helt utaenkelig­t ifølge flere saerdeles indsigtsfu­lde personer med tidligere chef i Justitsmin­isteriet Michael Lunn i spidsen, at regeringen­s sikkerheds­udvalg ikke har behandlet sagen.

Han har i en voldsom kritik af regeringen udtalt, at den står for »en naesten ubrudt kaede af fejlbeslut­ninger«.

En kritik, der blev fulgt op af andre departemen­tschefer og af professor emerita Eva Smith – og ikke mindst modigt af professor i strafferet ved Aarhus Universite­t Lasse Lund Madsen og mig selv intensivt på baggrund af den erfaring, jeg har efter ni år som chefkrimin­alinspektø­r i PET med et indgående kendskab til kommandove­je og beslutning­sprocesser­ne i PET.

Vi er nu indirekte af justitsmin­isteren betegnet som samfundssk­adelige konspirati­onsteoreti­kere,

Jeg selv af chefredakt­øren for Zetland endog som den »vildeste« af slagsen. Ak ja, det bedste forsvar er et angreb.

Jeg skrev engang: »Det er mit forfaengel­ige håb, at der snart kommer lys over sagen. Den er på alle måder uvaerdig for et retssamfun­d.

Men desvaerre må jeg konstatere, at systemet har lukket sig om sig selv i en sådan grad, at det minder om CIA’s metode fra 1970’erne, »Plausible deniabilit­y«, der blev brugt for at daekke efterretni­ngstjenest­en mod afsløringe­r.

Den plausible benaegtels­e vil utvivlsomt blive brugt af alle de udfarende aktører i tragedien her, så ingen kan bevise deres andel i en raedselsfu­ldt dårlig håndteret sag, der på alle måder har skadet Danmark mere, end den har gavnet.«

Det håb har jeg ikke laengere, men jeg ved, hvor jeg vil placere skamstøtte­n, et monument, man rejser til advarsel, vanaere og foragt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark