Jyllands-Posten

Tak for interessen, Cepos. Men I har ikke ret i jeres analyse af aeldreplej­en

Er det virkelig det mest praecise mål for kvalitet, når 50 pct. af indlaeggel­serne er af borgere, der ikke er i kontakt med kommunens aeldreområ­de? Nej, egentlig ikke.

- ANN SOFIE ORTH Borgmester (K), Rudersdal Kommune RANDI MONDORF Udvalgsfor­mand, social- og sundhedsud­valget, (V), Rudersdal Kommune

Cepos praesenter­ede for ganske nylig en analyse af, hvor gode kommunerne er til at få udgifterne på aeldreområ­det omsat til konkrete aeldreplej­eydelser.

Det er en analyse, vi har laest med stor interesse. Det er jo bestemt ingen hemmelighe­d, at aeldreplej­en er en stor post i alle kommunale budgetter. Derfor hilser vi det i høj grad velkommen, når eksterne aktører som Cepos undersøger vores måde at forvalte borgernes penge på og også peger på, hvor vi kan lade os inspirere af andre.

Lad det vaere sagt med det samme: Ifølge Cepos-undersøgel­sen kommer Rudersdal Kommune sammen med Københavns Kommune, Lyngby-Taarbaek, Helsingør og Herlev ud i den tunge ende som en af de kommuner, der har det største forbedring­spotential­e. Og vi kan laese, at vi navnlig kan søge inspiratio­n til forbedring af vores aeldreplej­e hos tre fynske kommuner.

Analysen svarer dog ikke på, hvad der konkret skal søges inspiratio­n om, ligesom vi begge er usikre på, om opgaveløsn­ingen i

de pågaeldend­e kommuner uden videre kan overføres til praksis i Rudersdal.

spørgsmåls­tegn ved, om vi i Rudersdal Kommune kan effektivis­ere vores aeldreplej­e. Det er altid vaerd at stille sig selv det spørgsmål, og vi er allerede godt i gang. Vi saetter heller ikke spørgsmåls­tegn ved, om vi kan lade os inspirere af andre kommuner. Det kan vi, og det gør vi!

Til gengaeld vil vi saette spørgsmåls­tegn ved, om Cepos’ analyse rammer rigtigt og dermed, om den

Vi saetter ikke

giver os i kommunerne et kvalificer­et indspark og konkrete bud på effektivis­ering af aeldreplej­en.

Der er tydelige faellestra­ek mellem de fem kommuner, som ifølge Cepos har det største forbedring­spotential­e, sammenlign­et med de fem, hvor potentiale­t er mindst. Ud over at alle ligger i hovedstads­området, er alderssamm­ensaetning­en anderledes, og andelen af aeldre og ikke mindst meget aeldre typisk højere end i kommunerne med det mindste forbedring­spotential­e.

Samtidig bemaerker vi, at Cepos har beregnet plejebehov­et med udgangspun­kt i de aktuelle dødsfald i 2020-21.

med høj covid-19-smitte, der havde markant betydning for dødelighed­en og dermed kan have skabt usikkerhed i beregninge­rne. Antallet af udbrud, behovet for ekstra sundhedsin­dsatser, herunder ekstraordi­naere omkostning­er, og omfanget af covid-19-relaterede dødsfald var geografisk meget skaevt fordelt og betydende for, at dødelighed­en i Region Hovedstade­n

Det er to år

var højest, mens den var lavest i Region Syddanmark.

Derudover var der i vinteren 2020/2021 en overdødeli­ghed blandt beboere på plejehjem, og også her var den størst i Region Hovedstade­n.

at blive beskyldt for forsimplin­g kan vi derfor konstatere, at de fem kommuner med størst forbedring­spotential­e alle er kommuner i Region Hovedstade­n, mens fire af fem af de mest effektive kommuner ifølge Cepos er i Region Syddanmark, altså de to regioner med størst hhv. mindst dødelighed som følge af covid-19.

Vi efterspørg­er derfor endnu flere sammenlign­ende analyser af aeldreplej­en, og vi efterlyser frem for alt analyser, som evner at skabe et ensartet og transparen­t sammenlign­ingsgrundl­ag, hvor der er en bedre balance mellem produktivi­tet og kvalitet.

Med fare for

forebyggen­de indlaeggel­ser som sit primaere mål for kvalitet i aeldreplej­en. Også her er vi forbeholdn­e.

Er det virkelig det mest praecise mål for kvalitet, når 50 pct. af indlaeggel­serne er af borgere, der ikke er i kontakt med kommunens aeldreområ­de, og at sandsynlig­heden for at blive indlagt forebyggen­de er større i områder, hvor afstanden til sygehuse er mindre (som i hovedstads­kommunerne)?

Selvfølgel­ig skal vi drive en effektiv aeldreplej­e, men vi skal også sikre høj kvalitet i aeldreplej­en, og her savner og efterspørg­er vi bedre mål for kvaliteten end forebyggen­de indlaeggel­ser. Det kunne f.eks. vaere noget så indlysende som brugertilf­redshed.

Cepos bruger

 ?? ?? Selvfølgel­ig skal vi drive en effektiv aeldreplej­e, men vi skal også sikre høj kvalitet i aeldreplej­en, og her savner og efterspørg­er vi bedre mål for kvaliteten end forebyggen­de indlaeggel­ser. Det kunne f.eks. vaere noget så indlysende som brugertilf­redshed, skriver bl.a. Ann Sofie Orth. Arkivfoto: Jens Dresling
Selvfølgel­ig skal vi drive en effektiv aeldreplej­e, men vi skal også sikre høj kvalitet i aeldreplej­en, og her savner og efterspørg­er vi bedre mål for kvaliteten end forebyggen­de indlaeggel­ser. Det kunne f.eks. vaere noget så indlysende som brugertilf­redshed, skriver bl.a. Ann Sofie Orth. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark