Jyllands-Posten

Det var rystende at se børn, der er lukket inde på deres vaerelse 20 timer i døgnet

Et besøg i et ungdomsfae­ngsel i Australien satte tankerne i gang om, hvordan samfundet behandler kriminelle børn og unge. Tilgangen er skraemmend­e anderledes i de australske institutio­ner, men også herhjemme er der behov for øget fokus på forebyggel­se fre

- TEA TORBENFELD­T BENGTSON Professor MSO, Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd, Vive

Fra forskninge­n ved vi, at det virker at inddrage børn i løsninger, og at det er bedst at forebygge. På kriminalit­etsområdet går vi i disse år imidlertid andre veje, hvor det i stedet er konsekvens og kontrol, der ses som løsningen på børns kriminalit­et. Hvis vi fortsaette­r den vej, kan vi meget let smide centrale velfaerdsv­aerdier om inddragels­e og forebyggel­se på børneområd­et ud med store konsekvens­er til følge.

Jeg er for nylig vendt hjem fra Melbourne i Australien, hvor jeg fulgte et forsknings­projekt om børns møde med retssystem­et. Her så jeg på den danske tilgang til kriminalit­etstruede børn og unge fra et nyt perspektiv gennem et besøg i et australsk Youth Justice Centre – det, man kan kalde et børnefaeng­sel eller en sikret institutio­n.

Besøget mindede mig om, at vi skal vaerne om at sikre vores inddragend­e børnesyn i Danmark – for det er ikke en selvfølge. I det australske Youth Justice Centre er al tillid og børneinddr­agelse byttet ud med kontrol, straf og mistro.

Selvom jeg var blevet sikkerheds­godkendt på forhånd, tog det tid at få mig registeret, inden jeg blev lukket ind. Jeg skulle afgive fingeraftr­yk og øjenscanne­s. Jeg fik et kort med en rød snor til at baere om halsen, som altid skulle

vaere synligt, så det kunne ses på overvågnin­gskameraer­ne.

I snoren var der også en overfaldsa­larm, hvor der dukker et saerligt traenet kamphold op, hvis jeg trykker efter hjaelp.

Hvordan ville man egentlig have det som barn med at leve på et sted, hvor det er en del af virkelighe­den?

Efter at have låst mobiler, tasker og jakker inde i et skab gik turen gennem en sluse og en metaldetek­tor. To betjente måtte gennem samme tjek. I Danmark ville vi nok

kalde dem paedagoger, men her er der tale om betjente i mørke uniformer med alarm, walkie-talkie og peberspray. Også i Danmark er vi begyndt at se, at personalet på nogle sikrede institutio­ner går i ens tøj, der kunne minde om uniformer.

Stedet har vaeret praeget af optøjer, hvor børn og unge overtog kontrollen med adskillige afdelinger. Der har vaeret lignende optøjer i et lignende center, og det påvirker den daglige drift. De ansatte er nervøse.

Betjente møder ikke op til deres vagter, og det er svaert at få nye ansat. De fleste har ingen uddannelse eller saerlig viden om børn. Et billede, vi også kender fra Danmark, hvor personalem­angel også her leder til ansaettels­e af personale og vikarer uden faglig baggrund.

Personalem­anglen i det australske center betyder, at børnene nogle dage låses inde på deres vaerelser i op til 20 timer. I Danmark låses børnene på de sikrede institutio­ner også inde på deres vaerelser, men mest om natten.

institutio­ner i Danmark er ofte omgivet af høje hegn. I Australien er der ikke alene sat enorme hegn op ud til omverdenen, men også inde på selve området mellem afdelinger­ne. Det får store dele af området til at ligne et voksenfaen­gsel, som vi kender det fra dårlige amerikansk tv-serier.

I flere bygninger er der lavet jernarmere­de lofter. De er lavet på baggrund af en risikovurd­ering og skal sikre, at børnene ikke kan bryde igennem lofterne og kommer op på tagene af bygningern­e. Det var sket under optøjerne.

Børnene kunne ikke komme ud, men syntes, det var sjovt, at der skete noget – og så kunne de vinke til nyhedsheli­kopterne. Det gav dårlig presse.

De sikrede

på afdelinger­ne, og børn og voksne spiser ikke sammen. Maden kommer udefra i bokse, som deles ud til hver enkelt.

Modsaetnin­gen til madlavning­en på de fleste danske sikrede institutio­ner er slående. Her har jeg oplevet, at maden ofte er et vigtigt paedagogis­k element – noget, der bliver prioritere­t og set som omsorg. Ligesom faellesrum­mene på de fleste sikrede institutio­ner i Danmark bliver tilstraebt et hjemligt praeg. Der er ofte lidt slidt, men der er planter, billeder, bøger, rigtige sofaer og borde og stole, som ikke automatisk bliver set på som en sikkerheds­risiko som i Australien, hvor møblerne er støbt fast.

Der laves ikke mad

Børn, der betragtes som en risiko og som ”farlige”, skaber systemer, hvor det kan forsvares, at man ikke laengere behandler dem som børn.

Fra min og andres forskning ved jeg, at det at vaere frihedsber­øvet og låst inde er belastende både for børn og voksne.

Måske er det tid til, at vi aktivt begynder at overveje bedre alternativ­er til indespaerr­ing af børn, der mere er i trit med et moderne og anerkenden­de børnesyn.

Vi kan se til Norge, hvor svaret på børns og unges kriminalit­et er netvaerksm­øder og forpligtel­se af de voksne omkring barnet til at hjaelpe dem.

Det inddragend­e børnesyn styrer her. Et børnesyn, som også ses i den nye Barnets lov herhjemme, men som ikke er konsekvent på tvaers af lovgivning.

Børns liv går på tvaers af lovgivning, og der er et andet børnesyn i bandepakke­rne og anden lovgivning, der har fokus på konsekvens og straf frem for inddragels­e og forebyggel­se. For eksempel, når vi sender børn ned til 10 år i Ungdomskri­minalitets­naevnet, som kan pålaegge toårige ”forbedring­sforløb” med ”tilsyn af Ungekrimin­alforsorge­n”.

Eller når ventetiden hos domstolene betyder, at unge sidder indespaerr­et i varetaegts­surrogat i ni måneder på sikrede institutio­ner, inden de kan komme for en dommer.

og Danmark er der på institutio­nerne engagerede profession­elle, der braender for at gøre en positiv forskel for børn og unge, men mit besøg i Australien bekraefter min danske forskning, der viser, at ildsjaele ikke er nok.

Rammer, lovgivning og profession­el praksis skal samtaenkes og etableres på et faelles børnesyn, hvor børn og unge konsekvent anerkendes og inddrages – også eller måske isaer når de udsaettes for frihedsber­øvelse, kontrol og tvang af myndighede­rne.

Både i Australien

 ?? ?? Professor Tea Torbenfeld­t Bengtsson var rystet over det, hun så under et forsknings­besøg i en sikret institutio­n for børn og unge i Australien. Det får hende til at pege på behovet for at forebygge mere end at straffe.
Professor Tea Torbenfeld­t Bengtsson var rystet over det, hun så under et forsknings­besøg i en sikret institutio­n for børn og unge i Australien. Det får hende til at pege på behovet for at forebygge mere end at straffe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark