Jyllands-Posten

Kaere politikere: Stop jeres leflen for den laveste faellesnae­vner

- JAN FREDERIK BISBJERG Pensionist, Skagen

Vi ved det godt. Hvad der kendetegne­r et godt liv. Forsknings­rapporter, undersøgel­ser og almindelig sund fornuft har i årevis fortalt os, hvad vi skal fokusere på, hvis vi vil vaere lykkelige.

Det er derfor så beskaemmen­de at se, hvordan politikere daekker den viden til med økonomisk fikumdik-snak, praetender­et bekymring for ”danskerne”, selvafslør­ende taburetkla­eber-intentione­r med hyppige holdningss­kift og decideret talen mod bedre viden. papegøjesn­ak formuleret af de såkaldte spindoktor­er. I øvrigt en daekkende betegnelse – for det gaelder for alt i verden om at tale udenom eller udmatte journalist­er og os andre ved at gentage sine indøvede replikker.

Der kan optraede situatione­r, hvor det ikke er muligt at snakke udenom, men her har politikern­e et helt arsenal af verbale idiotier med hjemmefra. En af de mest benyttede afvaergebe­svaergelse­r er: ”Det er vi opmaerksom­me på.” ”Vi vil derfor nedsaette en hurtigarbe­jdende arbejdsgru­ppe, som skal analysere situatione­n.”

I parentes bemaerket ofte en situation, de selvsamme politikere hovedløst har skabt for år tilbage.

Hvorfor henvender man sig ikke til ”danskerne”, som var vi taenksomme, fornuftige, ligevaerdi­ge? Hvorfor får vi aldrig de reelle begrundels­er for de beslutning­er, der traeffes?

Det kunne f.eks. vaere noget med, at der her er tale om det bedst mulige kompromis under de givne omstaendig­heder – men nej, beslutning­erne begrundes ad absurdum, ofte ligefrem som historiske, i et forsøg på at efterlade et indtryk af, at regeringen skaber nye verdensund­ervaerker.

Hvorfor holder man ikke viden om det gode liv op som de pejlemaerk­er, politikken skal indrettes efter?

Man gør det diametralt modsatte. Skal jeg blot naevne et enkelt helt aktuelt eksempel, må det vaere regeringen­s ønske om at få os til at arbejde mere.

Jeg ser i ånden, hvordan jeg, når jeg ligger på mit yderste, som mine sidste ord siger: ”Jeg skulle have arbejdet noget mere!”

Jeg kunne ønske, at politikern­e – og vi – begynder at lytte til og integrere den viden, som vore mange fremragend­e forskere igen og igen i rapporter, bøger og podcasts forgaeves forsøger at bringe ind i den politiske debat.

Lad os forlade den aktuelle leflen for laveste faellesnae­vner – grotesk eksemplifi­ceret ved udsagn som, at man »ikke er født royalist, men nu er tiden inde …« (ja, man besinder sig i det øjeblik, en meningsmål­ing viser, at >75 pct. af danskerne er positive over for kongehuset). Lad os løfte barren og tale til hinanden som forstandig­e mennesker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark