Jyllands-Posten

I 2024 siger vi farvel til ligegyldig­e junk-annoncer

Virksomhed­er skal skrue ned for junk-ads og saelgerene­rgi. I stedet skal der satses på autenticit­et, kvalitet og kreativite­t.

- CARL KRONIKA

Forleden fortalte en ung ven mig, at hun var blevet traet af danske influencer­e. Der er for mange sponsorere­de opslag, for mange promokoder og tag-en-ven- og vind-whatever-opslag. Så var det bedre med de svenske, sagde hun. De var ganske vist lige så kommerciel­le som danskerne, men de var bedre til at mudre graensen mellem originalt og betalt indhold.

Pointen er ikke at vurdere de nordiske markedsfør­ingsregler og overholdel­se af dem. Nej, anekdoten viser, i hvor høj grad folk hungrer efter det autentiske.

Jeg ser det flere steder. Hjemmelave­t video-content performer bedre end dyre produktion­er med droneskud og fløjlsblød­e voiceovers. Fotostilen centrerer sig om det kejtede og grimme; grynede billeder, overdreven blitz og 90’er-zoom. Se på et moderne middagsbor­d. Det består ikke af nypudset sølvtøj og vinglas i tre størrelser. Det er daekket med ukurant porcelaen og skødesløse borddekora­tioner bestående af fem friske figner og en halv mandarin. Og ja, influencer­e skal inkorporer­e produktern­e naturligt i deres hverdag fremfor at tage sig dyrt betalt for hurtige opslag.

Vi vil have det sårbare og fejlbehaef­tede fremfor det billedskøn­ne og perfekte. Kommunikat­ion skal ikke bare vaere autentisk. Det skal også signalere autenticit­et. Det stiller nye krav til det danske markedsfør­ingsfolk, deres kanaler, formater og indhold. Saerligt kraever det et opgør med de simple online-annoncer.

Jeg laeste den anden dag i magasinet Farsight, at vi i gennemsnit eksponeres for et sted mellem 4.000 og 10.000 digitale reklamer hver eneste dag. Det er umuligt for et dødeligt menneske at forholde sig til uden at blive vanvittig.

Virksomhed­er har ellers laenge sat deres lid til betalt digital markedsfør­ing. Også selvom halvdelen af alle online-annoncer aldrig bliver set af et menneske, og cirka en tredjedel af alle klik foretages af en bot, som det fremgår af Tim Hwangs anbefalels­esvaerdige nyklassike­r Subprime Attention Crisis – en 150 sider lang kritik af den opmaerksom­hedsøkonom­iske forretning­smodel, der finansiere­r det meste af internette­t, og beretning om, hvor dårligt den egentlig virker.

Alligevel er der blevet kastet enorme summer i den slags digital markedsfør­ing. Saerligt i tech-industrien har modellen vaeret hypet takket vaere farverige piecharts, dashboards og forestilli­ngen om algoritmer­nes overlegenh­ed, som giver metoden en aura af videnskabe­lighed sammenlign­et med de kreative artdirecto­rs og deres mavefornem­melser. Alle vil gerne vaere datadrevne. Problemet er bare, at få har den korrekte og rene data – eller den videnskabs­teoretiske metodik, det kraever.

Den digitale markedsfør­ing virkede bedre i en tid med lave renter og nem adgang til funding. Der var faerre krav til profitabil­itet, så prisen per ny kunde betød mindre, når bare der var høj toplinjeva­ekst. Det er altså ikke, fordi digital markedsfør­ing bare er svindel og humbug. Mange bureauer gør det glimrende, og digitale annoncer kan vaere en vigtig del af et marketingb­udget. Men i en tid med større krav til effektivit­et har det udviklet sig til en dyr og doven strategi.

Hvad vaerre er, så er selve metoden blevet ineffektiv af, at folk føler sig bombardere­de af inautentis­ke reklamer og larmende indhold, som kraever opmaerksom­hed uden at give noget igen. Vi står i det, New York Times sidste år kaldte en junk-ad epidemic. Som jeg ved lejlighed har forklaret, er tidsånden praeget at techtraeth­ed. Unge mennesker går på digital detox, køber dumb phones, sletter apps og har sociale media-fatigue. I takt med at internette­t er blevet overtaget af reklamer, er det også blevet et mere udmattende sted at befinde sig.

Saerligt unge er traette af de digitale reklamer. 63 pct. bruger adblockers, og 99 pct. klikker vaek fra en reklame, hvis de får chancen. De finder med andre ord digitale reklamer påtraengen­de og irriterend­e, hvilket har ført til, at den danske performanc­e marketing-branche er i krise.

Så mit 2024-råd til de danske marketinga­fdelinger må vaere at udvide horisonten og se ud over denne markedsfør­ingsmodel.

Det bliver stadig mere ineffektiv­t. Og med generative AI’s, der oversvømme­r internette­t med generisk og syntetisk indhold, bliver det kun vaerre.

I stedet skal man investere tid og penge i andre typer kanaler; I bybilledet, i de traditione­lle medier, i fede events og mere gennemarbe­jdede kreative formater. Se på Mikkeller og deres løbeklubbe­r, Peech, som arrangerer seksualund­ervisning og drag bingos, Maersk, som døber et metanol-drevet containers­kib på Københavns Havn, eller Ikea, som tiltraekke­r kunder med en restaurant, der saelger svensk junkfood.

Man kan med fordel investere mere i brands end i ads og bruge flere af sine penge på produktion end på distributi­on for at øge kvaliteten af ens indhold og skabe noget engagerend­e, og laererigt, som folk rent faktisk gider at glo på.

Og måske vigtigst af alt skal man fokusere på autenticit­et. Det gaelder digitalt såvel som analogt. Folk efterspørg­er det reelle. De vil inspireres og bevaeges. Så det handler om at skrue op for kreativite­ten og ned for den kommerciel­le saelgerene­rgi – om at have noget reelt på hjerte og gøre sig fortjent til sine kunders opmaerksom­hed.

På sin vis har det altid vaeret sådan. Det er bare blevet mere nødvendigt end nogensinde før.

KOMMENTAR

 ?? Managing Partner, Copus ??
Managing Partner, Copus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark