Jyllands-Posten

Knud Erik Andersen vil saette turbo på European Energy med japanske milliarder

Da Knud Erik Andersen i sin tid var med til at starte European Energy op, skete det med en startkapit­al på 30 mio. kr. Med japanske Mitsubishi HC Capital som partner er vaerdien af den danske udvikler nu knap 28 mia. kr.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Fredag morgen opnåede ejerleder i energisels­kabet European Energy, Knud Erik Andersen, en milepael af de helt store.

Her kom det japanske industriko­nglomerat Mitsubishi i form af Mitsubishi HC Capital nemlig ind som en strategisk partner med en ejerandel på 20 procent. Med handlen forøges egenkapita­len i virksomhed­en med 5,2 mia. kr.

Det giver en vaerdiansa­ettelse af selskabet, som Knud Erik Andersen stiftede for 20 år siden, og som han med sin familie forud for partnerska­bet ejer mere end to tredjedele af, på lige over 28 mia. kr.

»Den udvikling, vi isaer har set de seneste år, har overrasket os positivt. Jeg er meget stolt. Det er et udtryk for 700 kolleger, som dagligt har leveret en fantastisk indsats og har gjort det i mange år,« siger Knud Erik Andersen.

»Man kan jo sammenlign­e vaerdiansa­etningen med de 30 mio. kr., vi skød ind som startkapit­al. Vi har aldrig taget udbytte ud, så om man kan sige, at med de store tals lov, så er de 30 mio. kr. blevet til mere end 28 mia. kr., det ved jeg ikke. Men det er en voldsom udvikling.«

Største handel

Handlen er den største virksomhed­shandel i energisekt­oren, siden Goldman Sachs for et årti siden købte sig ind i det davaerende Dong for 8 mia. kr.

Den store maengde kapital, som det japanske selskab sender ind i European Energy, skal ifølge topchefen bruges til at accelerere den nuvaerende forretning. Ikke mindst på solcelleom­rådet, hvor priserne er kollapset som følge af kinesisk overproduk­tion af råmaterial­erne.

»Når vi køber solceller her den 1. januar 2024, så er de halveret i pris i forhold til de solceller, vi købte den 1. januar 2023. Endnu mere kapital betyder blot, at vi kan bygge endnu flere anlaeg, så vi kan få fortraengt endnu mere CO2,« siger Knud Erik Andersen.

I saetter turbo på?

»Ja. Nu kan vi saette turbo på.«

Takuji Naruse, chef for miljøog energiforr­etningsdiv­isionen i Mitsubishi HC Capital, udtaler i en pressemedd­elelse stor glaede over at indgå partnerska­bet.

»Mitsubishi HC Capital ser

betydeligt vaekstpote­ntiale i European Energy og muligheder for at skabe synergier. Mitsubishi HC Capital vil udnytte vores ekspertise og styrker til at arbejde sammen med European Energy for at realisere vaerdiskab­else og dekarbonis­ering,« siger han.

European Energy har som

en fremadstor­mende udvikler af vedvarende energi fået tilnavnet Mini-Ørsted.

På trods af den markante japanske milliardha­ndel og Ørsteds fald fra børstinder­ne, er der dog stadig lidt vej, før European Energy kan bryste sig af samme vaerdi som det statsejede grønne klenodie. Selv efter markante børstaesk har Ørsted en markedsvae­rdi på 158 mia. kr.

Vaekst

Til gengaeld er European Energy i dag ikke langt fra den version af Ørsted, som Goldman Sachs i 2014 købte sig ind i. Dengang var det davaerende Dong vaerdisat til 31,5 mia. kr.

Knud Erik Andersens energisels­kab har laenge haft øjnene stift rettet mod yderligere vaekst. I dag er selskabet aktivt i 28 markeder, hvor man bygger solcelle- og vindmøllep­arker på land, havvindpar­ker, batteriløs­ninger og produktion­sanlaeg til grønne braendstof­fer, såkaldt powerto-X.

I branchekre­dse har der i årevis floreret rygter om et salg eller en børsnoteri­ng af European Energy, som havde brug for yderligere kapital for at kunne vaekste.

En proces, som ifølge Børsen sluttede mod udgangen af 2022. Med Mitsubishi HC Capital i folden og en egenkapita­l på den gode side af en milliard euro bliver investorja­gt såvel som potentiel børsnoteri­ng lagt foreløbigt på hylden.

»De naeste år vil vi fokusere på at få dette partnerska­b til at køre og få den yderligere kapital anvendt fornuftigt. Du vil se os fokusere på det i hvert fald i de naeste to år, og der vil vi hverken kigge naermere på private equity eller IPO,« siger Knud Erik Andersen.

Det strategisk­e partnerska­b med Mitsubishi HC Capital er ikke det første japanske islaet i European Energy.

I sommer frasolgte det danske selskab 49 pct. af et kommende PtX-anlaeg i Kassø ved Aabenraa til industrise­lskabet Mitsui.

Anlaegget vil vaere verdens største e-metanol-anlaeg, også kaldet traesprit, når det kommer i drift senere i år, og strømmen til de grønne braendstof­fer vil komme fra et naerliggen­de solcellean­laeg, som i øjeblikket er Nordeuropa­s største.

Det er ikke tit, at man i

dansk erhvervsli­v ser japanske partnerska­ber, men ifølge Knud Erik Andersen passer de to kulturer godt sammen.

Grøn strøm

Både i Danmark og Japan er der brug for store maengder ny grøn strøm, fremhaever topchefen, som siger, at selvom der er tusindvis af kilometer mellem de to lande, ser han mange ligheder, som udgør en god base for et samarbejde.

»Vi oplever, at vi passer rigtig godt sammen både i forhold til visioner og kultur. Aftaler og tidsplaner bliver overholdt fra start til slut, og vi oplever, at der er den samme detaljeori­entering i japansk kultur som i vores. Det giver os en tryghed for, at det, man aftaler, det er også det, der sker,« siger Knud Erik Andersen.

»Og så er vores humor faktisk ikke så langt fra hinanden, som man måske skulle tro. Vi kan godt grine sammen, og det siger også noget om en vis faelles referencer­amme.«

Handlen afventer nu myndighede­rnes godkendels­e. Den forventer parterne at modtage i første halvår 2024.

 ?? ?? Topchef og ejer af European Energy, Knud Erik Andersen, startede med 30 mio. kr. i European Energy. De er nu blevet til en vaerdi på 26 mia. kr. Foto: Gregers Tycho
Topchef og ejer af European Energy, Knud Erik Andersen, startede med 30 mio. kr. i European Energy. De er nu blevet til en vaerdi på 26 mia. kr. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark