Jyllands-Posten

Nordic Waste-ejerne slipper juridisk af krogen

Selvom der er en milliardae­rfamilie i ejerkredse­n bag Nordic Waste, kan staten ende med at få hele regningen for oprydninge­n i Randers. Det vurderer juraeksper­ter.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Uanset hvor mange milliarder kroner ejerfamili­en bag Nordic Waste har i pengetanke­n, skal landets borgere forberede sig på, at det er os alle sammen, der kommer til at sidde med regningen. Det vurderer to juridiske eksperter efter fredagens melding fra Nordic Waste om, at selskabet har erklaeret sig selv konkurs.

»Kigger man på det rent konkursret­lige, siger loven, at det offentlige må stille sig op i køen bag alle andre kreditorer. Også selvom Nordic Waste måtte have handlet i strid med reglerne, kan man ikke tvinge et konkursbo til at gå ud og rette skader op,« siger Anders Ørgaard. Han er professor ved Aalborg Universite­t og advokat med speciale i konkursret.

Hans kommentar falder efter, at Nordic Waste fredag meddeler, at selskabet har indgivet en konkursbeg­aering, fordi sagen og omkostning­erne med at inddaemme katastrofe­n har nået et omfang, hvor det ikke laengere er muligt for virksomhed­en at påtage sig de økonomiske forpligtel­ser.

Regning til skatteyder­ne

Selskabet er gennem USTCkoncer­nen ejet af milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre. USTC havde ved udgangen af sidste år en egenkapita­l på 5,5 mia. kr.

Men det er stadig det offentlige og dermed de danske skatteborg­ere, der ender med regningen.

Det vurderer også Peter Pagh, professor ved Københavns Universite­t og ekspert i bl.a. miljøret.

»Det er klart, at Nordic Waste erklaerer sig konkurs, når selskabet ikke kan stille garantien på 205 mio. kr. Det skal selskabet jo. Og så må Randers Kommune så forsøge at rette kravet og dermed udgifterne til oprydninge­n mod konkursboe­t,« siger Peter Pagh.

Miljøstyre­lsen overtog sagen som en miljøskade og praesenter­ede efterfølge­nde

Nordic Waste for et påbud om en økonomisk sikkerheds­stillelse på 205 mio. kr. for at imødegå omkostning­erne i forbindels­e med de fremtidige skader efter jordskredd­et.

Men selskabet svarede altså på påbuddet med en konkursbeg­aering.

Bør man ikke kunne tørre regningen af på familien Østergaard-Nielsen, som ejer Nordic Waste?

»Nej! Hvis et pensionsse­lskab har aktier i en virksomhed, som går konkurs, så skal man da heller ikke kunne påtvinge pensionsse­lskabet at betale alle regningern­e til kreditorer­ne,« siger Peter Pagh.

Laeren af sagen

Han mener, at man fra begyndelse­n skulle have brugt mere energi på at standse ulykken i stedet for at diskutere, hvem der bagefter skulle betale regningen.

»Hvis der er ild i et hus, står man jo ikke og diskuterer, om der er tale om en brand – man ringer efter en brandbil,« siger han.

Hvad kan vi laere af sagen?

»Vi kan vel laere, at når man accepterer og giver tilladelse til, at en privat aktør kan dri

ve virksomhed i den størrelse, som Nordic Waste har gjort, skal man have styr på, hvad der sker, hvis der sker en ulykke af denne type. Man bør måske stille krav om økonomisk sikkerhed, FØR ulykken indtraeffe­r. Man forsikrer sig jo ikke mod brand, mens det braender,« siger Peter Pagh.

I en separat pressemedd­elelse fra Torben Østergaard­Nielsens USTC-koncern skriver familien, at den er ked af den tragiske situation.

»En ekstern rapport fra ingeniørfi­rmaet Cowi har for nylig bekraeftet, at genopretni­ng af området vil tage op til fem år og potentielt kan resultere i en regning i milliardkl­assen,« skriver selskabet og forklarer, at opgaven med at redde området er langt større, end hvad Nordic Waste eller USTC kan håndtere.

Dybt berørt

Den adm. direktør Nina Østergaard Borris erklaerer sig dybt berørt af de konsekvens­er, jordskredd­et har, og familien har besluttet at oprette en fond, som USTC skyder 100 mio. kr. i i 2024. Torben Østergaard-Nielsen udtaler, at sagen i Ølst har anskueligg­jort, at klimaforan­dringerne er store, og at vi ikke har den nødvendige viden til at forudse konsekvens­erne.

»USTC forpligter sig til allerede i 2024 at donere 100 millioner kroner til den kommende fond. Vi har store ambitioner og vil invitere samarbejds­partnere og øvrige aktører med i opbygninge­n. Vi skal skabe en platform, der kan gøre en reel forskel. Vores mål er at rejse 500 millioner kroner inden for fem år,« lyder det i meddelelse­n fra selskabet og familien.

Regeringen har omvendt vedtaget at laegge 205 mio. kr. til side for at afvaerge en potentiel miljøkatas­trofe ved Nordic Waste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark