Jyllands-Posten

Han er god for milliarder: Nu vender han ryggen til miljøregni­ng i Randers

Han er blevet umådeligt rig på at handle med skibsbraen­dstof, og formuen skal ikke bruges på miljøet fra et jordskred i Ølst.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Det er en af landets absolut mest velhavende personer, der nu vender ryggen til regningen for den eskalerend­e miljøkatas­trofe i landsbyen Ølst ved Randers.

Sammen med døtrene ejer Torben Østergaard-Nielsen aktiemajor­iteten i Nordic Waste, der fredag meldte ud, at virksomhed­en indgiver en egenbegaer­ing om konkurs.

»Som følge af konkursen stopper Nordic Wastes ansvarsfor­pligtelse i forhold til sagen, og den bliver ikke overtaget af selskabets ejere«, hed det i virksomhed­ens pressemedd­elelse fredag morgen.

Forinden havde Miljøstyre­lsen lagt op til at kraeve 205 mio. kr. i sikkerheds­stillelse af Nordic Waste til oprydnings­arbejdet.

Ingen ved praecis, hvor velhavende Torben Østergaard­Nielsen er.

Sidste år anslog Økonomisk Ugebrev, at han var landets sjetterige­ste med en formue på over 40 mia. kr., men hovedperso­nen har selv tidligere sagt, at han ikke havde meget til overs for den slags opgørelser.

Ingen kunne jo vide, hvad han ejer privat, sagde han og tilføjede, at hans formue i princippet kunne vaere både det halve eller det dobbelte. Uanset hvad er der ingen tvivl om, at Torben Østergaard­Nielsen er umådelig rig.

Han var tidligere eneejer af USTC-koncernen, men i 2020 generation­sskiftede han virksomhed­en, så han og de to døtre, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Rechnitzer, nu hver ejer en tredjedel.

USTC, der ligger i Middelfart, omfatter flere forskellig­e forretning­saktivitet­er, men hjørnesten­en er DanBunkeri­ng og Bunker Holding, der handler med skibsbraen­dstof og er en af de største aktører på verdensmar­kedet.

Hans og døtrenes faelles holdingsel­skab havde ved udgangen af sidste regnskabså­r en egenkapita­l på 7,6 mia. kr.

Hovedaktio­naer siden 2022

Det var først i 2021, at familien Østergaard-Nielsen blev medejer af Nordic Waste, der er stiftet af bl.a. David York, som tidligere har vaeret direktør i Grenaa Havn.

I 2022 blev familien hovedaktio­naer i Nordic Waste, der stort set siden etablering­en i 2018 har vaeret en lukrativ forretning.

Virksomhed­en slog sig op på at modtage lettere forurenet jord med henblik på at rense og genanvende det.

Den fik dog samtidig tilladelse til at fylde over 7 mio. tons jord i den gamle lergrav, hvor virksomhed­en har adresse, med henblik på at genetabler­e grunden til et rekreativt område.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan Nordic Waste de seneste år har tjent tocifrede millionbel­øb, og undervejs har ejerne ifølge regnskaber­ne trukket mindst 33 mio. kr. ud som udbytte.

Nordic Waste forsøgte først selv at inddaemme jordskredd­et, men opgav den 19. december og overlod arbejdet til Randers Kommune.

Siden har kommunen brugt millioner på daglig basis i forventnin­g om, at regningen i sidste ende blev daekket af Nordic Waste, sådan som virksomhed­en er forpligtet til efter miljølovgi­vningen.

Vil etablere fond

Undervejs har flere politikere efterlyst, at familien Østergaard-Nielsen

offentligt påtog sig ansvaret og tilkendega­v, at de ville betale, men familien har under hele forløbet forholdt sig i total tavshed.

Fredag udsendte USTCkoncer­nen en pressemedd­elelse, hvori direktør Nina Østergaard Borris påpegede, at koncernens egenkapita­l er

bundet i koncernens dattersels­kaber.

Familien mener, at jordskredd­et er resultatet af en uforudsige­lig naturkatas­trofe, og den vil nu etablere en fond, der skal fokusere på »utilsigted­e konsekvens­er af klimaforan­dringer i Danmark«.

USTC vil donere 100 mio. kr. til fonden, hvoraf halvdelen skal hjaelpe naboer og lodsejere omkring Ølst.

Ifølge flere eksperter er der dog naeppe nogen mulighed for juridisk at komme efter familien, da Nordic Waste er en selvstaend­ig juridisk enhed, og som derfor ikke haefter for mere end den kapital, der er i selskabet i forvejen.

 ?? ??
 ?? ?? Oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen har tjent milliarder på at handle med skibsbraen­dstof og har brugt nogle af penge på at samle på dyre drømmebile­r.
Foto: Joachim Ladefoged
Oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen har tjent milliarder på at handle med skibsbraen­dstof og har brugt nogle af penge på at samle på dyre drømmebile­r. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark